Metų sporto pabaigtuvės: olimpiečiai ir paralimpiečiai šventė kartu | kl.lt

METŲ SPORTO PABAIGTUVĖS: OLIMPIEČIAI IR PARALIMPIEČIAI ŠVENTĖ KARTU

"Jei norėčiau toliau sportuoti, prireiktų didžiulių pastangų, pagalbos iš šalies. Tačiau noriu pradėti naują gyvenimo etapą", – pareiškė buvusi pasaulio ir Europos čempionė irkluotoja Milda Valčiukaitė. Ji papildė Lietuvos olimpiečių, šiemet nusprendusių baigti profesionalaus sporto karjerą, gretas.

Aukojimasis ar privilegija?

M.Valčiukaitė kartu su Donata Karaliene pelnė Metų komandos titulą. Tradiciniuose Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) rinkimuose irkluotojų duetas triumfavo antrą kartą.

Šiemet Milda ir Donata tapo Europos vicečempionėmis, o Tokijo olimpinėse žaidynėse užėmė ketvirtą vietą.

"Dažnai kalbame apie tai, ką paaukojame sportuodami. Man prireikė daug laiko suprasti, kad mes neaukojame – sportuodami turime privilegiją, komandą, kurios dėka galime siekti svajonių, šalia mūsų yra artimieji, kurių širdys taip pat stipriai plaka", – kalbėjo M.Valčiukaitė.

Sprendimą baigti sportininkės karjerą olimpietė pirmiausia argumentavo sveikatos būkle.

2020-aisiais irkluotojai dėl nugaros traumos prireikė operacijos. "Nežinojau, ar išvis vaikščiosiu", – tąkart sakė M.Valčiukaitė.

Metų komandos rinkimuose Europos vicečempionės nukonkuravo dviratininkes Simoną Krupeckaitę ir Miglę Marozaitę bei Lietuvos vyrų regbio "7 prieš 7" rinktinę.

Mintyse – 2024-ųjų Paryžius

Lietuvos metų sportininke ketvirtą kartą pripažinta šiuolaikinės  penkiakovės žvaigždė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Metų sportininku pirmą kartą tapo irkluotojas Mindaugas Griškonis.

Nugalėtojai: olimpinė čempionė ir vicečempionė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė šalies Metų sportininke išrinkta ketvirtą kartą, M.Griškonis – pirmą. / V. Dran­gi­nio / LTOK nuo­tr.

"2024-ųjų Paryžius? Tikrai yra minčių, – apie galimybę dalyvauti savo penktoje olimpiadoje kalbėjo Londono žaidynių čempionė ir Tokijo žaidynių vicečempionė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė. – Šis apdovanojimas – ne man vienai: tai visos komandos įvertinimas. Ji daro viską, kad būčiau stipri ir galėčiau nugalėti. Norėčiau padėkoti likimui ir savo tėvams, mane atvedusiems į sportą. Taip pat norėčiau padėkoti savo vyrui ir treneriui Andrejui, kitiems specialistams. Visiems esu be galo dėkinga. Nėra geresnio jausmo, kai stovėdama ant pjedestalo gali iškelti Lietuvos vėliavą."

Šiemet į Metų sportininkės titulą taip pat pretendavo lengvaatletė Liveta Jasiūnaitė ir penkiakovininkė Gintarė Venčkauskaitė.

Nudžiugino išaugęs susidomėjimas mūsų sporto šaka. Kartais atrodė, kad Lietuva – jau ne krepšinio šalis.

"Šį prizą norėčiau skirti visiems kolegoms sportininkams – kad mūsų balsas būtų išgirstas. Esu sakęs, kad valdininkai sportą vertina kadencijomis, bet mums, atletams, tai – visas gyvenimas", – teigė M.Griškonis.

Mažiau balsų už irkluotoją surinko plaukikas Danas Rapšys ir lengvaatletis Andrius Gudžius.

LTOK prizus taip pat pelnė L.Asadauskaitę-Zadneprovskienę treniruojantis Andrejus Zadneprovskis ir ryškiausiu proveržiu 2021-aisiais pasižymėjusi Lietuvos vyrų regbio "7 prieš 7" rinktinė.

Įteikė "Sugautą vėją"

Kartu su olimpiečiais pagerbti ir šalies paralimpiečiai. Net trys iš penkių išskirtinių apdovanojimų – skulptorių Vaivos ir Vido Simanavičių sukurtos statulėlės "Sugautas vėjas" – įteiktos kauniečiams.

Metų sportininke pripažinta lengvaatletė Oksana Dobrovolskaja, Metų sportininku – plaukikas Edgaras Matakas, o Metų treneriu – Ramūnas Leonas.

O.Dobrovolskaja (treneriai Rimantas Plungė, Jonas Burakovas) – Tokijo paralimpiados debiutantė, disko metimo varžybų finale užėmė aštuntą vietą. Europos žmonių, turinčių negalią, lengvosios atletikos čempionate kaunietė iškovojo ketvirtą vietą.

Triumfas: paralimpiečių Metų sportininkais pripažinti O.Dobrovolskaja ir E.Matakas (dešinėje šalia plaukiko – jo treneris R.Leonas). / M. Gudzinevičiaus / LTOK nuotr.

"Mano svajonės pildosi! Gyvenime viskas įmanoma, kai šalia yra žmonės, kurie palaiko", – džiaugėsi O.Dobrovolskaja.

E.Matakas šiemet prie trijų Europos žmonių, turinčių negalią, plaukimo čempionato aukso medalių pridėjo Tokijo paralimpinių žaidynių bronzą.

"Jeigu kas nors metų pradžioje būtų pasakęs, kad iškovosiu tiek trofėjų, būčiau pasiūlęs nenusikalbėti. Iš tiesų nežinojau, kad taip greitai plauksiu pavasarį ir vasarą, juo labiau kad prieš porą metų abejojau, ar galėsiu būti lygiavertis varžovas pasaulio elito sportininkams. Už viską esu dėkingas savo treneriui R.Leonui, fizinio rengimo treneriui Gyčiui Garbačiauskui, dirbusiam su manimi ir per karantiną, kai nebuvo galimybių treniruotis baseine", – sakė E.Matakas.

Atkaklumas atsiperka

Paralimpiečių Metų komanda pripažinta Lietuvos vyrų aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė, Metų proveržiu – dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis.

Riedulininkai – Tokijo paralimpiados bronzos medalių laimėtojai ir 2021 m. Europos čempionai. Algio Mečkovskio treniruojamas O.Bareikis šiemet Japonijos sostinėje iškovojo bronzą.

Triumfas: paralimpiečių Metų sportininkais pripažinti O.Dobrovolskaja ir E.Matakas. / M. Gudzinevičiaus / LTOK nuotr.

"Labai nudžiugino išaugęs susidomėjimas mūsų sporto šaka. Kartais atrodė, kad Lietuva – jau ne krepšinio šalis", – juokavo riedulininkas Nerijus Montvydas, tapęs naudingiausiu Europos čempionato žaidėju.

"Metai buvo labai sunkūs. Tokijuje įrodžiau: jeigu nepasiduodi išbandymams, tuomet ryžtas, atkaklus darbas atsiperka, subręsta ir solidus derlius", – pabrėžė O.Bareikis.

Linkėjo vienybės

"2021-ieji mūsų sporto bendruomenei nebuvo lengvi, todėl noriu mums visiems palinkėti vienybės, įsiklausymo ir dar glaudesnio darbo sporto ir sportininkų labui, – kalbėjo olimpinė čempionė, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. – Švenčiame kartu su paralimpinio sporto atstovais. Tai ne tik ilgus metus besitęsiančio bendradarbiavimo su Lietuvos paralimpiniu komitetu, bet ir lygybės sporte simbolis."

"Dėkoju sportininkams, treneriams už darbą, pergales, įkvėpusias Lietuvos žmonėms dar daugiau pasididžiavimo savo šalimi, tikėjimo jos ateitimi. Ačiū sirgaliams už neįtikėtiną palaikymą, ačiū remiantiems sportą ir taip prisidedantiems prie Trispalvės kelionių per visą pasaulį. Linkiu susitelkimo ir vienybės ieškant sprendimų, kurie leistų išsaugoti ilgametį įdirbį – šiandienos ir ateities Lietuvos pergalių garantą", – tvirtino Lietuvos paralimpinio komiteto (LPAK) vadovas Mindaugas Bilius.

Į ateitį – su NSA

Prieš iškilmes paaiškėjo, kad nuo kitų metų šalies sporto ateitimi rūpinsis naujai įkurta Nacionalinė sporto agentūra (NSA).

"Valstybės finansavimas aukšto meistriškumo sportui jau šįmet ūgtelėjo daugiau nei 60 proc. – iš viso skirta 15,9 mln. eurų, kitais metais numatoma skirti 22,7 mln. eurų, o 2023 m. – beveik 30 mln. eurų. Visgi aukšto meistriškumo sporto sistemai reikia ne tik pinigų, bet ir esminių pokyčių. Tai, kas siūloma naujo, tikiu, padės išspręsti problemas, juolab kad rekomendacijos parengtos remiantis pačių sporto šakų federacijų, sporto organizacijų, sportininkų ir trenerių patirtimis bei lūkesčiais", – akcentavo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Kolegės: per LTOK apdovanojimų iškilmes M.Valčiukaitė (kairėje) pranešė, kad baigia profesionalios sportininkės karjerą, dešinėje – jos bendražygė D.Karalienė. / I. Gelūno / BNS nuotr.

NSA bus atsakinga už sporto politikos įgyvendinimą tiek aukšto meistriškumo, tiek fizinio aktyvumo srityse. Agentūra vertintų ir prižiūrėtų sporto šakų federacijų ir organizacijų aukšto meistriškumo sporto programas, jų įgyvendinimą, atliktų bendrąjį veiklos monitoringą. Agentūroje veiktų Sporto federacijų kompetencijų centras, padėsiantis federacijoms diegti ir stiprinti jų vadybos, vadovavimo gebėjimus, prižiūrintis veiklos skaidrumą, veiklos kokybės principus. Turėtų atsirasti aukšto meistriškumo sportininkų ombudsmeno institutas, kuris užtikrintų sportininkų interesų apsaugą santykiuose su federacijomis ar kitomis institucijomis.

Nacionalinio sporto pažangos plano strateginių tikslų, uždavinių ir rodiklių sąraše nurodytas tikslas yra pasiekti tokią pažangą, kad 2030 m. šalies sportininkai suaugusiųjų pasaulio, Europos čempionatų olimpinėse rungtyse ir olimpinėse žaidynėse iškovotų septyniolika medalių. Dar tiek pat medalių siekiama ir paralimpinėse bei kurčiųjų žaidynėse, pasaulio ir Europos neįgaliųjų čempionatuose.

Laureatai

LTOK apdovanojimai: Metų sportininkė – Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Metų sportininkas – Mindaugas Griškonis, Metų komanda – Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė, Metų treneris – Andrejus Zadneprovskis, Metų proveržis – Lietuvos vyrų regbio "7 prieš 7" rinktinė.

LPAK apdovanojimai: Metų sportininkė – Oksana Dobrovolskaja, Metų sportininkas – Edgaras Matakas, Metų komanda – Lietuvos vyrų aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė, Metų treneris – Ramūnas Leonas, Metų proveržis – Osvaldas Bareikis.

GALERIJA

  • Nugalėtojai: olimpinė čempionė ir vicečempionė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė šalies Metų sportininke išrinkta ketvirtą kartą, M.Griškonis – pirmą.
  • Kolegės: per LTOK apdovanojimų iškilmes M.Valčiukaitė <span style=color:red;>(kairėje)</span> pranešė, kad baigia profesionalios sportininkės karjerą, dešinėje – jos bendražygė D.Karalienė.
  • Triumfas: paralimpiečių Metų sportininkais pripažinti O.Dobrovolskaja ir E.Matakas <span style=color:red;>(dešinėje šalia plaukiko – jo treneris R.Leonas)</span>.
  • Triumfas: paralimpiečių Metų sportininkais pripažinti O.Dobrovolskaja ir E.Matakas.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Bazilijus

Reik taupyt energija senatvei

SUSIJUSIOS NAUJIENOS