Paryžiuje pristatyti 2024-ųjų olimpiniai medaliai, kurių centre – dalelė Eiffelio bokšto | kl.lt

PARYŽIUJE PRISTATYTI 2024-ŲJŲ OLIMPINIAI MEDALIAI, KURIŲ CENTRE – DALELĖ EIFFELIO BOKŠTO

  • 0

Paryžiaus olimpinių ir paralimpinių žaidynių organizatoriai ketvirtadienį pristatė būsimus apdovanojimus – medalius, kurių centre įkomponuoti šešiakampiai geležies gabalėliai iš originalaus Eiffelio (Eifelio) bokšto.

Prancūzijos juvelyrikos namai „Chaumet“ visuose 5 084 aukso, sidabro ir bronzos medaliuose įkomponuos šešiabriaunius metalinius medalionus.

„Visiems Paryžiaus olimpinių ir paralimpinių žaidynių medalių laimėtojams norėjome padovanoti po 1889-aisiais baigto statyti Eiffelio bokšto fragmentą“, – sakė vietos olimpiados organizacinio komiteto vadovas Tony Estanguet (Tonis Estangė).

Medaliai tradiciškai bus gaminami iš aukso, sidabro ir bronzos bei dekoruojami „vertingiausiu mūsų šalies metalu – Eiffelio bokšto brangenybe“, teigė T. Estanguet.

„Chaumet“, kurių juvelyriniais dirbiniais nuo 1780-ųjų puošėsi aristokratai ir pasiturintys žmonės, idėja buvo sukurti medalį, kurio centre yra šešiakampis, ir aplink jį išsidėstę saulės šviesą atspindintys spinduliai.

Geležinį šešiakampį, kurio forma atkartoja Prancūzijos kontūrus, laiko šešios atramos kiekviename kampe, primenančios Eiffelio bokšto kniedes.

Metalas buvo paimtas iš Paryžiaus sandėlio, kuriame įmonė, prižiūrinti 330 metrų aukščio paminklą, Prancūzijoje meiliai vadinamą „Senąja dama“, sandėliuoja įvairius likučius.

„Išsiaiškinome, kad per daugelį metų prižiūrint Eifelio bokštą teko pašalinti dalį originalios konstrukcijos“, – paaiškino ceremonijų direktorius Thierry Reboulas (Tjeri Rebulas) per išankstinį medalių pristatymą naujienų agentūrai AFP ir kitoms žiniasklaidos priemonėms.

„Panaudojome šias dalis. Jų buvo daugiau nei pakankamai“, – pridūrė jis.

Medalių dizainas, kaip ir logotipas, talismanai ir atidarymo ceremonija, yra neatsiejama olimpinių žaidynių dalis.

Nuo 2004 metų visų medalių nugarėlėse vaizduojama graikų deivė Nikė, skrendanti į istorinį Panathinaiko stadioną Atėnuose, kuriame įvyko pirmosios moderniosios olimpinės žaidynės.

Paryžiaus olimpiados organizatoriai iš Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) išsireikalavo nuolaidą, kuri leido šiek tiek pakeisti dizainą ir į įkomponuoti dalelę Eiffelio bokšto.

Visi 2024-ųjų olimpiniai medaliai, sveriantys apie pusę kilogramo, bus pagaminti iš perdirbto metalo.

Ankstesnėse Tokijo olimpinėse žaidynėse Japonijos organizatoriai taip pat naudojo perdirbtą metalą – kiekvienas medalis buvo pagamintas iš išlydytų naudotos buitinės elektronikos, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų ir nešiojamųjų kompiuterių, metalų.

„Tarsi brangakmenis“

Nors medalių dizainą sukūrė „Chaumet“, juos gamins nacionalinė monetų kalykla, kuri griežtai paneigė neseniai pasirodžiusį pranešimą, kad jai sunkiai sekėsi rasti netoksišką medžiagą, kuria būtų galima padengti kiekvieną medalį.

Ypatingai nuo drėgmės saugoti, kad nesioksiduotų, reikia Eiffelio bokšto konstrukcijoje naudotą geležį.

„Dėl to neturėjome jokių problemų“, – žurnalistams sakė Paryžiaus žaidynių dizaino vadovas Joachimas Roncinas (Žoakimas Ronsenas).

„Chaumet“, kurios klientai buvo bokšto dizaineris Gustavas Eiffelis (Gustavas Eifelis) ir jo šeima, yra vienas iš daugiau kaip 70 pirmaujančių prabangos prekių ženklų, priklausančių Prancūzijos konglomeratui LVMH, kuris yra stambus Paryžiaus olimpiados rėmėjas.

„Chaumet“, kurios būstinė įsikūrusi išskirtinėje Vendomo aikštėje Paryžiuje, dažniausiai gamina vienetinius juvelyrinius dirbinius karališkųjų šeimų atstovams ir milijardieriams.

„Žinojome, kad 2024-aisiais visi žiūrės šį renginį, ir žinojome, kad negalime sau leisti suklupti“, – sakė „Chaumet“ juvelyrikos ateljė vadovas Benoit Verhulle'is (Benua Verhiulis).

„Nusprendėme su Eiffelio bokšto dalimi elgtis tarsi su brangakmeniu. Įstatėme jį naudodamiesi savo, kaip juvelyrikos namų, patirtimi“, – sakė jis.

Kiti LVMH prekių ženklai, įskaitant „Berluti“, „Dior“ ir „Louis Vuitton“, taip pat bus pastebimi Paryžiaus olimpinėse žaidynėse pagal bendrovės sudarytą rėmimo sutartį.

Nuo liepos 26 iki rugpjūčio 11 dienos vyksiančios olimpinėse žaidynėse ir nuo rugpjūčio 28 iki rugsėjo 8 dienos vyksiančiose paralimpinėse žaidynėse Eifelio bokštas bus dėmesio centre.

Per atidarymo ceremoniją sporto komandos plauks Senos upe ir išsilaipins priešais paminklą, be to, spėjama, kad olimpinė ugnis olimpinių žaidynių metu bus padėta ant bokšto.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS