Pasaulio biatlono taurė: karjeros rekordą užfiksavo L. Banys, du lietuviai pateko į persekiojimą | kl.lt

PASAULIO BIATLONO TAURĖ: KARJEROS REKORDĄ UŽFIKSAVO L. BANYS, DU LIETUVIAI PATEKO Į PERSEKIOJIMĄ

  • 0

Suklupus lyderiui – tvirtas užnugaris. Naujo pasaulio taurės etapo startą vėl vykstančiame Kontiolahtyje (Suomija) Lietuvos komanda pažymėjo solidžiai.

Nors rinktinės lyderis Vytautas Strolia šįkart liko 60-as, lietuviai iškovojo kone ta patį taškų skaičių, kaip ir pirmose dvejose varžybose, bei užtikrintai šuoliuoja link Pekino olimpinių žaidynių.

Ketvirtadienį vyrų 10 km sprinto rungtyje sėkmingiausiai iš mūsiškių pasirodė Karolis Dombrovskis, užėmęs 49 vietą (šaudymas 1+0). V.Strolia suko tris baudos ratus (1+2), tačiau pateko į pirmąjį sezono persekiojimą, kuriame startuos 60 geriausiai sprinte pasirodžiusių biatlonininkų.

Tuo tarpu tvirtą žingsnį pirmyn žengė jaunieji Lietuvos rinktinės talentai: 22-ejų Linas Banys pasiekė karjeros rekordą, užėmęs 66 vietą (0+0), o 20-metis Maksimas Fominas reabilitavosi po nesėkmingo sezono atidarymo etapo sprinto bei buvo 92-as (0+1).

„Džiaugiuosi, kad pavyko susitvarkyti su šaudymu, nes paskutines dienas nesijaučiau užtikrintas, o šiandien viską padariau puikiai. Šaudymu esu labai patenkintas, bet to paties pasakyti negaliu apie greitį trasoje, – pasirodymą įvertino L.Banys. – Vienas iš sezono tikslų ir yra patekti į persekiojimą, tarp 60 geriausių. Gaila, kad trečio rato pabaigoje pasidarė sunku ir atsilikimas pradėjo labai greitai didėti.“

Praėjusį sezoną sportininkas pasaulio taurės varžybose dažniausiai startuodavo tik estafetės rungtyje, kadangi Lietuva į individualią rungtį galėjo deleguoti tris vyrus. L.Banys taip pat dalyvaudavo IBU taurės bei IBU jaunimo taurės varžybose, o kartais – tą patį savaitgalį startuodavo dviejose skirtingose šalyje.

„Dabar yra žymiai geriau, nes nebėra mėtymosi. Turiu susidėliojęs savo tikslus, žinau, kad niekur važiuoti nereikės ir žingsnis po žingsnio ruošiuosi startams“, – ketvirta lietuvių kvota pasaulio taurės varžybose ypač džiaugėsi L.Banys.

Nacijų taurės įskaitoje Lietuvos vyrai šiandien užėmė 16 vietą (248 tšk.), o po trijų etapų iš 25 yra 15-ti. Pozicija geriausiųjų 20-uke į Pekino olimpines žaidynes leistų deleguoti keturis vyrus, o į vieną iš kelialapių realiai pretenduoja ir L.Banys.

„Labai realu, kad galiu tapti olimpiečiu. Manau, tikrai įvykdysime šį tikslą, nes kol kas link jo judame užtikrintai. Net nežinau, kas galėtų pamaišyti“, – komanda tiki biatlonininkas.

Tuo tarpu M.Fominas tarp 107 starto protokole įrašytų sportininkų yra vyresnis vos už du. T.Kaukėnas savo karjerą 2009 metais pradėjo nuo 100 pozicijos pasaulio taurės etape Rūpoldinge, tad ir jaunojo Lietuvos komandos nario perspektyvos ne prastesnės nei Sočio bei Pjongčango žaidynių dalyvio.

„Iš tikrųjų keista dalyvauti pasaulio taurės varžybose, nes seniau žiūrėdavau per televizorių, o dabar pats čia startuoju. Be abejo, džiaugiuosi, kad gavau galimybę startuoti, įgijau daug patirties ir galėjau pasijausti elitiniu sportininku, – džiaugėsi M.Fominas. – Po pirmo etapo nebuvau patenkintas, nes sušaudžiau prastai. Žinojau, kad galiu šaudyti „nulį“, treneriai tuo irgi tikėjo. Šiandien šaudžiau neblogai, greičiu irgi geriau, bet yra kur tobulėti, reikia dirbti ir dirbti.“

Tik paskutinis iš 10 biatlonininko šūvių buvo netaiklus. Mintimis į varžybas grįžęs visaginietis prisipažįsta, kad paskubėjo jį atlikti.

„Buvo labai sunku šaudyti stovint, nes nuo antro rato jautėsi nuovargis. Dar ketvirtas šūvis buvo gabaritas, bet užsidarė, tai jaučiau, kad galiu neuždaryti penkto. Na taip, paskubėjau...“, – sakė M.Fominas.

Malonia atrakcija sportininkui tapo transliacijos režisierių dėmesys – jo finišą transliavo didžiausi planetos sporto kanalai.

„Kai kilau į paskutinį kalną, galvojau, kad reikia gražiau važiuoti, nes turi filmuoti. Žinojau, kad startuoju gale, visi jau finišavę ir kad gali filmuoti. Po finišo priėjo operatorius ir filmavo, labai malonu“, – šyptelėjo jauniausias Lietuvos komandos narys.

Pasaulio taurės etapai Kontiolahtyje M.Fominui tapo pirmaisiais karjeroje. Jis pakeitė COVID-19 virusu užsikrėtusį T.Kaukėną. Prieš dvejus metus pasaulio jaunių čempionate M.Fominas užėmė septintą vietą, o šią žiemą pagrindiniu jo startu taps vasario gale Austrijoje vyksiantis pasaulio jaunimo čempionatas.

„Parodžius gerą rezultatą, pradėjau savimi tikėti, kad galiu kovoti su kitais. Kad ir mes, lietuviai, ne tokie silpni, tai suteikė daug motyvacijos dirbti“, – jaunių čempionatą prisiminė M.Fominas.

Šeštadienį K.Dombrovskis ir V.Strolia dalyvaus persekiojimo rungtyje. Kol kas nėra aiški Lietuvos komandos sudėtis sekmadienį vyksiančioms estafetės varžyboms, kadangi Suomiją šiandien pasiekti turėtų T.Kaukėnas. Penktadienio vakarą jam bus atliktas COVID-19 testas, nuo kurio priklausys, ar jam bus leista dalyvauti estafetės rungtyje.

Sprinto varžybų nugalėtoju tapo Tarjei Boe: be klaidų šaudęs norvegas 13,9 sek. pranoko taip pat neklydusį vokietį Arndą Peifferį bei 29,4 sek. – vieną baudos ratą sukusį brolį Johannesą Boe. K.Dombrovskis atsiliko 2 min. 7,8 sek., V.Strolia – 2 min. 25,9 sek., L.Banys – 2 min. 36,8 sek., o M.Fominas – 3 min. 53,2 sek.

Bendroje įskaitoje V.Strolia klasifikuojamas 25-as (39 tšk.), K.Dombrovskis – 51-as (5 tšk.).

Moterų 7,5 km sprintą laimėjo švedė Hanna Oeberg, 9,6 sek. aplenkusi prancūzę Anais Chevalier-Bouchet bei 27,9 sek. – seserį Elvirą Oeberg.

Natalija Kočergina užėmė 68 vietą (0+1), o Gabrielė Leščinskaitė – 84-ąją (2+1). Mūsiškės nugalėtojai pralaimėjo atitinkamai 2 min. 56,5 sek. ir 3 min. 43,2 sek.

GALERIJA

  • Linas Banys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS