Šachmatų ir bokso mūšyje triumfavo draugystė | kl.lt

ŠACHMATŲ IR BOKSO MŪŠYJE TRIUMFAVO DRAUGYSTĖ

  • 0

Pirmasis blynas – ne visuomet prisvilęs. Jadvygavoje (Kelmės rajonas) vykusiose pirmosiose šalies sporto istorijoje bandomosiose  šachbokso varžybose mokėsi ne tik sportininkai, bet ir teisėjai bei organizatoriai.

Tačiau rezultatais liko patenkinti visi dalyviai.

Pirmosios tokio pobūdžio varžybos Jadvygavos taurei laimėti sulaukė kol kas negausaus dalyvių būrio, bet sudomino ir šalies bokso garsenybes. Svėrimu prasidėjusiose varžybose jėgas išmėgino keturi dalyviai. Nustačius svorio kategorijas, pirštines ringe surėmė bei protines galias prie šachmatų stalo išbandė Šarūnas Diminskis ir Kasparas Diminskis (svorio kategorija iki 91 kg)  bei  Lukas Patrušas ir Airidas Vaivada (svorio kategorija iki 50 kg).

Pirmos poros nugalėtoju rezultatu 110:107  buvo paskelbtas Kasparas Diminskis. Antrosios poros dalyvių rezultatai buvo vienodi (107: 107), tad paskelbtos lygiosios.

„Šios pasaulyje sparčiai populiarėjančios varžybos apjungia dvi populiarias, bet drauge ir, atrodytų, radikaliai priešingas sporto šakas – šachmatus ir boksą. Vienas esminių varžybų tikslų – subalansuoti protinius ir fizinius žmonių pajėgumus. Juk vienas žmogus gali būti stipresnis fiziškai, bet jo oponentas jį galbūt įveiks prie šachmatų lentos. Todėl čia nugalėtojais tampa tik visapusiškos asmenybės, pažengusios ir fiziškai, ir intelektualiai“, - pasakojo pirmą sykį Lietuvos sporto istorijoje surengto tokio turnyro organizatoriai – Lietuvos šachbokso federacijos vadovai.

Pagal taisykles šioje savotiškoje daugiakovėje priešininkams tenka kautis dviejose rungtyse – bokso ir šachmatų. Kaip ir įprastinis boksas, šachmatų boksas taip pat skirstomas į svorio kategorijas. Tiesa, jos tėra keturios: lengvo svorio, vidutinio, pusiau sunkaus ir sunkaus. Šio žaidimo mačą sudaro 11 kėlinių. 6 kėliniai, trunkantys po 3 – 4 minutes, skiriami šachmatų rungčiai, o likę 5 raundai po 3 minutes – bokso varžyboms. Žaidimas pradedamas šachmatų partija. Po pirmojo šachmatų raundo vyksta bokso varžybos. Tolimesnėje eigoje žaidimas vyksta pakaitomis. Pertrauka tarp žaidimo raundų trunka tik 1 min, kurios metu žaidėjai turi spėti ne tik atsipūsti, bet ir persiorientuoti kitam žaidimui. Šachmatų partijų metu yra taikomos greitųjų šachmatų varžybų taisyklės. Kitaip tariant, varžovai visos partijos metu turi tik 12 minučių ėjimams numatyti bei pergalei pasiekti.

„Patikėkite, tikrai nėra lengva gaudant orą po kietų grumtynių ringe, žaibiškai persiorientuoti ir susikaupti šaltakraujiškumo reikalaujančiai šachmatų partijai. Juolab, kad ir ringe, ir prie stalo kiekvienas sprendimas turi būti priimtas labai greitai ir gali tapti lemtingu“, - pasakojo varžybų Jadvygavoje dalyviai, po atkaklių mūšių drauge aptarę rezultatus prie bendro vaišių stalo.

Originalus turnyras sudomino ir garsius Lietuvos boksininkus, daugkartinius šalies čempionus Vitalijų Subačių ir Evaldą Petrauską. Nors abu jie šiose varžybose negalėjo dalyvauti, pažadėjo būtinai išmėginti jėgas pirmajame Lietuvos  šachbokso čempionate, kuris planuojamas jau ateinantį rudenį.

GALERIJA

  • Šachmatų ir bokso mūšyje triumfavo draugystė
  • Šachmatų ir bokso mūšyje triumfavo draugystė
  • Šachmatų ir bokso mūšyje triumfavo draugystė
  • Šachmatų ir bokso mūšyje triumfavo draugystė
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS