Saugi olimpiada – ne vien organizatorių rūpestis | kl.lt

SAUGI OLIMPIADA – NE VIEN ORGANIZATORIŲ RŪPESTIS

Nepaisant Kinijoje prasidėjusio omikron atmainos koronaviruso plitimo, Pekino žiemos olimpinės žaidynės vyks, kaip planuota.

Žaidynės – su žiūrovais

„Nesvarbu, su kokiais sunkumais ar iššūkiais susidurtume, esame tvirtai pasiryžę surengti sėkmingas olimpines žaidynes“, – vakar pareiškė organizacinio komiteto atstovas Zhao Lijianas.

Praeitą savaitę Pekino kaimyniniame mieste Tiandzine patvirtinti pirmieji vietinio omikron perdavimo atvejai esą neturėtų turėti įtakos jau ir taip griežtoms olimpiados metu galiosiančioms priemonėms.

Siekdama išvengti įvežtinių viruso atvejų, Kinija paskelbė, kad visi sportininkai per žaidynes negalės bendrauti su plačiąja visuomene, nors šie ir kiti kategoriški suvaržymai jau sulaukė nemažai atletų kritikos.

Su nacionalinių olimpinių komitetų atstovais vaizdo pasitarimą surengęs Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas teigė, kad žaidynėms sudarytos sąlygos padės užtikrinti didžiausią įmanomą saugumą visoms delegacijoms, tačiau bus itin svarbu laikytis saugumo instrukcijų.

„Privalome padaryti viską ir užtikrinti, kad nebūtų atimtos sportininkų olimpinės svajonės. Saugumo nurodymai nėra tik nurodymai – dabar jie yra mūsų gyvenimo būdas“, – kalbėjo T.Bachas.

Privalome padaryti viską ir užtikrinti, kad nebūtų atimtos sportininkų olimpinės svajonės.

Jis patvirtino, kad žiemos olimpiada vyks dalyvaujant žiūrovams.

Taisyklės – lankstesnės

Kinijos sveikatos apsaugos ir TOK medicinos specialistai suderino lankstesnes taisykles sportininkui diagnozavus COVID-19.

Olimpiečiai bus išleisti iš izoliacijos, kai bus gauti du iš eilės neigiami PGR tyrimo rezultatai, o tarp dviejų mėginių bus mažiausiai 24 valandos ir nebus jokių kitų COVID-19 simptomų.

Sportininkai bus išleisti į artimo kontakto valdymo sistemą (juos testuos du kartus per dieną), tačiau bus leista vykdyti esminę su žaidynėmis susijusią veiklą be izoliacijos – jie galės toliau treniruotis ir startuoti.

Kiekvieną situaciją peržiūrės medicinos ekspertų grupė, sudaryta iš aukščiausio lygio Kinijos ir tarptautinių medicinos specialistų.

Yra ir abejojančiųjų

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nuomone, Pekino planai užtikrinti, kad žiemos olimpinės žaidynės galėtų būtų saugiai surengtos tebesiaučiant koronaviruso pandemijai, atrodo patikimi.

„Remdamasis mūsų turima informacija, esu tikras, kad dėl žaidynių taikomos priemonės yra labai griežtos ir labai patikimos. Šiuo metu nematome jokios padidėjusios ligų platinimo rizikos“, – sakė PSO nepaprastųjų situacijų direktorius Michaelas Ryanas.

Šveicarijos olimpinio komiteto vadovas Ralphas Stoecklis pareiškė, kad nedelsiant reikėtų svarstyti galimybę atidėti olimpiadą, kuri numatyta vasario 4–20 d.

„Vos ne kasdien – nauji pranešimai apie būsimų olimpiečių užsikrėtimus. Tai trikdo atrankos į žaidynes procesą. Jeigu olimpiadoje nebus geriausių atletų, šios išskirtinės varžybos bus nevisavertės“, – teigė R.Stoecklis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Čia kinų olimpiada ir jie daro kaip nori. Nepatinka - nevažiuokit.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS