Iš susitraukusio LTOK biudžeto – pagalba federacijoms | kl.lt

IŠ SUSITRAUKUSIO LTOK BIUDŽETO – PAGALBA FEDERACIJOMS

  • 0

Net ir gerokai susiveržęs diržus Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) padės finansiškai sporto federacijoms. Tai patvirtinta Druskininkuose vykusiame LTOK Vykdomojo komiteto posėdyje.

Pajamos sumažės

Posėdžio metu buvo pristatytas kitų metų LTOK veiklos plano ir biudžeto projektas. Nors LTOK įplaukos kitąmet sumažės daugiau nei perpus, o visą olimpinio sporto finansavimą perėmė valstybė, vis dėlto planuojama sporto federacijoms, kaip ir kasmet, skirti vienkartinių dotacijų.

Dėl šiemet pasikeitusios olimpinio sporto finansavimo sistemos, kitais metais planuojama gauti 3,8 mln. eurų pajamų – beveik dukart mažiau nei 2022-aisiais. 1,88 mln. eurų bus skiriama olimpiniams sportui finansuoti – dalyvauti ir pasiruošti kitais metais vyksiantiems olimpiniams renginiams ir artėjančioms Paryžiaus olimpinėms žaidynėms.

Biudžeto projekte olimpinių sporto šakų, LTOK pripažintų partnerių ir į Paryžiaus olimpinių žaidynių programą įtrauktų sporto šakų federacijų vienkartinėms dotacijoms numatyta skirti 790 tūkst. eurų.

Tenka taupyti

Kitais metais LTOK biudžetą sudarys tik komitetui priklausančios UAB „Olifėja“ dividendai ir tikslingai projektams ir veikloms skiriami Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) ir Europos olimpinių komitetų asociacijos subsidijos.

2022-ieji bus rekordiniai olimpinių renginių ir LTOK į juos vežamų rinktinių skaičiumi. Vyks du Europos jaunimo olimpiniai festivaliai, Europos žaidynės, Pasaulio paplūdimio žaidynės. Taip pat prasideda išankstiniai mokėjimai už dalyvavimą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ir jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse.

Dėl šiemet pasikeitusios olimpinio sporto finansavimo sistemos, kitais metais planuojama gauti 3,8 mln. eurų pajamų – beveik dukart mažiau nei 2022-aisiais.

„Taupome, kad galėtume įgyvendinti šiuos įsipareigojimus. Vis dėlto, suprantame, kad šiemet įvykdyti finansavimo pokyčiai nebuvo lengvi nei mums, nei sporto federacijoms, todėl esame numatę ir pagalbą joms. Tikimės, kad dotacijos padės finansuoti valstybės reikalaujamus 5 proc. savų lėšų nuo gaunamo valstybės finansavimo. Pagal šiuo metu esančią situaciją matome, kad mūsų pajamos mažės, tačiau kol galime, tol stengsimės padėti federacijoms“, –  kalbėjo LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

2023 m. LTOK veiklos planą ir biudžetą dar turės patvirtinti Generalinė asamblėja. Vykdomojo komiteto nariai pritarė, kad Generalinės asamblėjos eilinė sesija būtų sušaukta vasario 24 d. Vilniuje.

Posėdžiavo Lozanoje

Vykdomojo komiteto nariai diskutavo apie Aukšto meistriškumo sporto programų finansavimo sąlygų aprašą. Taip pat Druskininkuose LTOK surengė seminarą sporto šakų federacijoms ir vyriausiems rinktinių treneriams.

LTOK vadovai mėnesio pradžioje Rygoje susitiko su Latvijos ir Estijos nacionalinių olimpinių komitetų prezidentais. Susitikimo tikslas – bendradarbiavimo stiprinimas. Ji taip pat praėjusią savaitę dalyvavo TOK Sportininkų palaikymo komisijos posėdyje Lozanoje (Šveicarija).

„Ši komisija į sportininkų palaikymą žiūri per jų aplinką: per trenerius, medikus, mokslininkus, šeimos narius ar draugus. Tai žmonės, kurių besąlygiškas palaikymas turi įtakos rezultatams. Todėl Sportininkų palaikymo komisijos tikslas – padėti gerinti sportininkams teikiamų paslaugų kokybę ir lygį bendradarbiaujant su pagrindinėmis suinteresuotosiomis šalimis ir jas vienijant“, – sakė TOK narė D.Gudzinevičiūtė.

Rinks metų laureatus

LTOK šiemet dar laukia viena maloni misija. LTOK drauge su Lietuvos paralimpinio komiteto (LPK) ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) organizuoja tradicinius metų geriausiųjų rinkimus.

Šiemet bus įteikta 11 apdovanojimų, iš kurių penki skirti olimpinio, penki – paralimpinio sporto laureatams, taip pat išskirtinis apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus“. Tiek olimpinio, tiek paralimpinio sporto laureatai bus vertinami „Metų sportininkas“, „Metų sportininkė“, „Metų komanda“, „Metų treneris(-ė)“, „Metų proveržis“ kategorijose.

Pretendentės: geriausiomis šiemet pretenduoja tapti boksininkė A. Starovoitova, plaukikės K. Teterevkova, R. Meilutytė ir buriuotoja V. Andrulytė. LTOK nuotr.

Iškilminga Lietuvos sporto apdovanojimų ceremonija vyks gruodžio 21 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Lietuvos sporto apdovanojimų nugalėtojus renka Lietuvos sporto organizacijų deleguoti asmenys ir visuomenė. Olimpinio sporto laureatus nustatys Lietuvos sporto apdovanojimų taryba, sudaryta iš ŠMSM, LTOK, LPK, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos, Lietuvos sporto federacijų sąjungos, Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos, Lietuvos olimpinio fondo, LTOK sportininkų komisijos atstovų. Tarybos balsas sudarys 80 proc. balsavimo rezultato.

Likusius 20 proc. rezultato lems visuomenės balsai. Išreikšti savo nuomonę renkant metų geriausius kviečiami visi norintys. Balsuoti galima iki gruodžio 12 d. pasirenkant savo favoritus LTOK interneto svetainėje esančioje balsavimo formoje.

Apdovanojimų taryba kandidatus atrinko atsižvelgiant į rezultatus, nuo 2021 m. lapkričio 1 d. iki 2022 m. lapkričio 1 d. pasiektus olimpinėse rungtyse.

GALERIJA

  • Pretendentės: geriausiomis šiemet pretenduoja tapti boksininkė A. Starovoitova, plaukikės K. Teterevkova, R. Meilutytė ir buriuotoja V. Andrulytė.
LTOK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS