TOK manevrai – tarp vėzdo ir nuolaidų | kl.lt

TOK MANEVRAI – TARP VĖZDO IR NUOLAIDŲ

„Dirbsime toliau, kad tarptautinės sporto federacijos, kurios buvo užtrenkusios duris agresorių atstovams, nekeistų savo pozicijos“, – pabrėžė Ukrainos nacionalinio olimpinio komiteto (UNOK) prezidentas Vadimas Gutcaitas, komentuodamas naują Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) pareiškimą.

Komandos – už borto

TOK vadovas Thomas Bachas pranešė, kad rekomendavo tarptautinėms sporto federacijoms ir tarptautinių sporto renginių organizatoriams leisti sportininkams, turintiems Rusijos arba Baltarusijos pasą, varžytis tik kaip individualiems neutraliems atletams.

TOK taip pat nurodė, kad sportininkų su Rusijos ar Baltarusijos pasais komandos nesvarstytinos ir kad varžybose neturėtų dalyvauti karą Ukrainoje aktyviai remiantys ir karinėms ar kitų jėgos struktūrų sporto organizacijoms ir jų klubams atstovaujantys atletai.

Be to, Rusija ir Baltarusija dėl sankcijų ir toliau negali organizuoti tarptautinių sporto renginių savo teritorijoje.

Anot T. Bacho, sprendimas dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse bus priimtas atėjus tinkamam laikui.

„Niekas nežino, kas bus rytoj ar po devynių mėnesių“, – pridūrė TOK prezidentas.

Gėdos diena

Vokietijos vidaus reikalų ir sporto ministrės Nancy Faeser nuomone, TOK rekomendacijos – antausis Ukrainos sportininkams, nusipelnantiems tarptautinio sporto solidarumo.

Pamatysime tikrąjį sporto federacijų požiūrį į karą ir į agresorių sportą.

„Tarptautinis sportas privalo nedviprasmiškai pasmerkti Rusijos brutalų agresijos karą. Tai galima padaryti tik visiškai pašalinant iš tarptautinės sporto bendruomenės rusų ir baltarusių atstovus“, – pabrėžė ji.

„Ką teigiamo Rusija padarė, kad jos sportininkai dabar galėtų dalyvauti varžybose! Po Bučos, Irpinės, Hostomelio! Po kasdienių civilių objektų bombardavimų! Tai gėdos diena TOK!!!“ – socialiniame tinkle Twitter parašė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas.

„Tai dar vienas didžiulis nusivylimas TOK. Kažin, ar T. Bachui nekyla klausimas, kaip mes gyvensime žinodami, kad beveik 300 Ukrainos sportininkų jau niekada nedalyvaus jokiose varžybose, tarp jų ir prieš kelias dienas žuvęs pasaulio bokso jaunimo čempionas?“ – teigė Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Kriterijų barjerai

„Mums buvo svarbu, kad kiekviena tarptautinė sporto federacija galėtų pati pasirinkti sprendimą, tad dabar ir pamatysime tikrąjį jų požiūrį į karą ir į agresorių sportą, – svarstė V. Gutcaitas. – Darysime viską, kad Rusijos ir Baltarusijos atstovams tebegaliotų sankcijos, kurias anksčiau taikė dauguma federacijų.“

Pasak UNOK vadovo, tai, kad Tarptautinė fechtavimo federacija ir kai kurios kitos sporto organizacijos yra atvėrusios duris rusams ir baltarusiams ar galbūt ketina tai padaryti, dar nebus galutinis rezultatas.

„Tos federacijos vis tiek privalės laikytis TOK numatytų kriterijų, – akcentavo V. Gutcaitas. – Savo ruožtu stengsimės, kad į tarptautines sporto arenas nepatektų nė vienas Z patriotas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Taigi

šrioderiukai, orbaniukai, liu-peniukai, berluskoniukai, kneissliukai, schallenbergiukai, Sáncheziukai …etc. – nemažai jų priveisė putleris ES… Nemažai jų korumpuotų ir TOK struktūrose...

na , nebus

olimpiados Paryžiuje ............. bus vėliau Los Andžele - pailsėsim , sutaupysim

SUSIJUSIOS NAUJIENOS