TOK: rusų, baltarusių sportininkai nedalyvaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje | kl.lt

TOK: RUSŲ, BALTARUSIŲ SPORTININKAI NEDALYVAUS OLIMPINIŲ ŽAIDYNIŲ ATIDARYMO CEREMONIJOJE

  • 6

Olimpinio judėjimo vadovai antradienį paskelbė, kad rusų ir baltarusių sportininkai, šią vasarą vyksiančiose Paryžiaus žaidynėse dalyvausiantys su neutralia vėliava, negalės dalyvauti atidarymo ceremonijoje.

Abiejų šalių individualūs neutralūs sportininkai „nedalyvaus per atidarymo ceremoniją vyksiančiame delegacijų ir komandų parade, nes jie yra individualūs sportininkai“, po Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vykdomosios valdybos posėdžio Lozanoje pareiškė TOK atstovas Jamesas Macleodas (Džeimsas Makleodas).

„Tačiau jiems bus suteikta galimybė patirti renginį“, – pridūrė jis.

Anot jo, šie individualūs neutralūs sportininkai bus atidarymo ceremonijos vietoje, tačiau nebus įtraukti į Senos upe liepos 26-ąją plauksiančių laivų paradą kaip keleiviai.

J. Macleodas teigė, kad šis scenarijus panašus į panaudotąjį per 1992 metų Barselonos žaidynes, kuriose dalyvavo „nepriklausomi olimpinių žaidynių dalyviai“ iš buvusios Jugoslavijos.

„Sprendimas dėl individualių neutralių sportininkų dalyvavimo uždarymo ceremonijoje bus priimtas vėliau, atsižvelgiant į tai, kad į uždarymo ceremoniją patenka ne komandos, o visi sportininkai kartu.“

Abiejų šalių sportininkams jau buvo uždrausta dalyvauti paralimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje. Paralimpinės žaidynės Paryžiuje prasidės rugpjūčio 28 dieną, praėjus kiek daugiau nei dviem savaitėms po olimpinių žaidynių pabaigos.

Pernai gruodį TOK nusprendė leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti artėjančiose olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems atletams, jei jie neremia Maskvos vykdomos plataus masto invazijos į Ukrainą.

Iš Rusijos – galbūt 36 individualūs neutralūs sportininkai

Nuo tada, kai Maskva 2022 metų vasarį pradėjo puolimą prieš Ukrainą, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams buvo paskelbta sankcijų daugybėje sporto šakų.

Per pastaruosius metus kelios olimpinės sporto šakos sušvelnino apribojimus, leisdamos sportininkams iš abiejų šalių tam tikromis sąlygomis grįžti į varžybas.

Tačiau rusams ir baltarusiams ir toliau draudžiama dalyvauti lengvosios atletikos varžybose.

J. Macleodas pridūrė, kad iš 6 tūkst. kvotinių vietų, kurios jau buvo skirtos 2024 metų olimpinėms žaidynėms Paryžiuje, į šiųmetes vasaros olimpines žaidynes šiuo metu yra patekę 12 individualių neutralių sportininkų su Rusijos pasu ir 7 individualūs neutralūs sportininkai su Baltarusijos pasu.

Šiuo metu prognozuojama, kad „pagal labiausiai tikėtiną scenarijų į olimpines žaidynes pateks 36 individualūs neutralūs sportininkai su Rusijos pasu ir 22 individualūs neutralūs sportininkai su Baltarusijos pasu“.

Didžiausi skaičiai, kurie, pasak J. Macleodo, vargu ar bus pasiekti, būtų atitinkamai 55 ir 28.

Dėl COVID-19 atidėtose Tokijo žaidynėse dalyvavo apie 330 Rusijos ir 104 Baltarusijos sportininkai.

TOK pažymėjo, kad individualūs neutralūs sportininkai turės savo vėliavą ir himną be žodžių. Individualių neutralių sportininkų iškovoti medaliai nebus rodomi bendroje medalių lentelėje.

„2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse jokioje oficialioje vietoje ar oficialioje veikloje nebus rodoma jokia Rusijos ar Baltarusijos vėliava, spalvos ar bet kokie kiti atpažinimo ženklai, nebus giedamas himnas", – sakė TOK.

„Į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje nebus kviečiami ar akredituojami jokie Rusijos ar Baltarusijos vyriausybės ar valstybės pareigūnai“, – pridūrė komitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

pastebėjimas

Izraelis dalyvaus???

nesuvokiu

kaip šitie išgamos gali apskritai dalyvauti olimpiadoje???

jie

turetu niekur nedalyvauti ir karui prasidejus visi turetu but dugrazinti namo pas putleri bet europa atsiklaupus pries putlerio gsmtos isteklius ir tarnauja karui ,tik kodel ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS