Valdininkai ignoravo sportininkų nuomonę | kl.lt

VALDININKAI IGNORAVO SPORTININKŲ NUOMONĘ

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) patvirtinta 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių programa pribloškė Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo atstovus.

Sprintas – neįdomus?

Olimpiadoje neliks 200 m baidarių sprinto distancijų, kur lietuviai yra tarp pasaulio lyderių, tačiau įtrauktos dar tik pirmus žingsnius žengiančio ekstremalaus slalomo rungtys.

"Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija (ICF) vos prieš daugiau negu savaitę pasiūlė TOK į olimpinių žaidynių programą įtraukti dvi naujas ekstremalaus slalomo rungtis. Tai nauja irklavimo atmaina, kuri nėra populiari ir iki šiol buvo surengti vos trys ekstremalaus slalomo pasaulio čempionatai. Toks ICF sprendimas sukėlė didelį nepasitenkinimą ir pasipriešinimą tiek nacionalinių federacijų, tiek ir pačių sportininkų, nes ekstremalus slalomas užims sprinto rungčių vietą olimpinėse žaidynėse. Buvo imtasi įvairių poveikio priemonių, tačiau ICF sportininkų ir nacionalinių federacijų prašymams bei reikalavimams – kurčia ir akla", – teigė Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos (BKIF) prezidentas Aleksandras Alekrinskis.

Buvo imtasi įvairių poveikio priemonių, tačiau ICF sportininkų ir nacionalinių federacijų prašymams bei reikalavimams – kurčia ir akla.

Pokyčiai – skaudūs

Beveik šimtas tituluotų baidarininkų ir kanojininkų – olimpinių žaidynių bei pasaulio čempionatų nugalėtojai ir prizininkai – kreipėsi į TOK atletų komisiją su prašymu tarpininkauti, kad pakeitimai būtų atšaukti.

Daugiau negu 20 didžiausią įtaką pasaulyje turinčių nacionalinių federacijų pateikė ICF oficialų prieštaravimą ir nurodė ICF įstatų pažeidimus, susijusius su olimpinių žaidynių programos keitimu.

ICF sportininkų komisija pateikė tarptautinei federacijai peticiją. Ją per kelias dienas buvo pasirašę daugiau negu 7,6 tūkst. žmonių.

"Lietuvos baidarių ir kanojų irkluotojams suduotas dar vienas skaudus smūgis. Artūras Seja – 200 m vienviečių baidarių pasaulio ir Europos vicečempionas, Ignas Navakauskas – dukart Europos čempionato prizininku. Deja, po Tokijo olimpinių žaidynių jų rungties nebeliks. Mums labai skaudžiai atsiliepė ir pokyčiai po 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, kai tarp olimpinių rungčių neliko 200 m dviviečių baidarių rungties, kur olimpinę bronzą iškovojo Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas, bei 200 m vienviečių kanojų distancijos, kur medalius pasaulio ir Europos čempionatuose skynė Henrikas Žustautas, o pasaulio rekordą pagerino Vadimas Korobovas", – sakė sprinterius treniruojantis BKIF generalinis sekretorius Romas Petrukanecas.

Sieks bilietų į Tokiją

Pokyčiai Paryžiaus olimpinių žaidynių programoje palies ir kitus Lietuvos baidarių bei kanojų irkluotojus.

Rio de Žaneiro žaidynių 1 000 m dviviečių baidarių varžybų finale kovoję Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas turės persiorientuoti į perpus trumpesnę 500 m rungtį. Tas pats laukia ir dvivietę kanoją irkluojančių H.Žustauto ir Iljos Dovidovskio, nes pakeista ir jų rungtis – iš 1 000 m į 500 m.

"Turime greičiau pamiršti šoką ir toliau intensyviai ruoštis Tokijo olimpinių žaidynių atrankos varžyboms, kurios vyks gegužės mėnesį Vengrijoje ir Rusijoje. Privalome iškovoti olimpinius kelialapius ir tęsti tradiciją, nes Lietuvos baidarių ir kanojų irkluotojai dalyvavo visose vasaros olimpinėse žaidynėse po nepriklausomybės atkūrimo. Po Tokijo žaidynių rugsėjo mėnesį Danijoje vyks pasaulio čempionatas. Jame pagrindiniai akcentai jau bus naujos olimpinės rungtys", – tvirtino R.Petrukanecas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ALGIS

Matomai pamatė , kad per mažai juodaodžių ten patenka , tai šiai sporto šakai pripaišė r a s i z m ą ir uždarė ..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS