Vėl į porą susilipdžiusios tinklininkės jaučiasi laimingos kartu | kl.lt

VĖL Į PORĄ SUSILIPDŽIUSIOS TINKLININKĖS JAUČIASI LAIMINGOS KARTU

  • 0

​​​​​​​Geriausios Lietuvos paplūdimio tinklininkės Monika Povilaitytė ir Ieva Dumbauskaitė tiki savo jėgomis, bet Europos čempionate Latvijoje laukia ir sirgalių paramos.

Rugpjūčio 16-20 d. Latvijos kurorte Jūrmaloje vyks Europos paplūdimio tinklinio čempionatas, kur tarp 32 stipriausių žemyno moterų komandų kovos ir pajėgiausia Lietuvos pora Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė.

Nesėkmingai susiklosčius praėjusiam sezonui šis duetas buvo pasukęs skirtingais keliais, bet dabar vėl žaidžia kartu. Ir, kaip sako pačios, yra dar tvirtesnė komanda.

„Nieko be reikalo nevyksta. Gal iš tikrųjų tos pertraukos reikėjo, kad įvertintume viena kitą. Anksčiau, kai žaisdavome kartu, gal nevertinome viena kitos kaip partnerės taip. Dabar bent jau aš labai džiaugiuosi, kad žaidžiu su Monika. Ir sėkmingas sezono startas parodė, kad mums gerai sekasi. Esu laiminga“, – teigia I.Dumbauskaitė.

Jai pritaria ir M.Povilaitytė: „Skirtumas didelis, kaip buvo ir kaip yra dabar. O dabar yra labai gerai. Aikštelėje sutariame puikiai, už aikštelės ribų – irgi viskas labai gerai: ir pasišnekame daugiau, ir pabendraujame kitomis temomis. Manau, pertrauka leido suprasti, kaip kas turi būti, kaip reikia elgtis, kaip su kuo bendrauti. Pamokė gerąja prasme. Ir, manau, rezultatas savo pasako.“

Pertrauka leido įvertinti abiem merginoms, ką jos turėjo ir ko neteko, rasti atsakymus į svarbius sau klausimus. Prieš prasidedant sezonui, Ieva klausė savęs, kodėl ji apskritai žaidžia tinklinį? Ir pati sau atsakė – tai jai patinka. „Man atrodo, praėjusį sezoną, kuris mums buvo visapusiškai nesėkmingas, buvome pamiršusios, kodėl apskritai tai darome. Šiemet susidaro toks vaizdas, kad mėgaujamės žaidimu, kaip niekada anksčiau, ir kovojame dėl kiekvieno kamuolio. Tada ir sekasi“, – vidinius apmąstymus atskleidžia I.Dumbauskaitė.

Teisę dalyvauti Europos čempionate 22-ejų metų bendraamžės iš Lietuvos išsikovojo sėkmingai dalyvaudamos šį sezoną aukščiausio lygio tarptautiniuose turnyruose. Jos net dvejose „World Tour“ serijos varžybose Kinijoje iškovojo bronzos medalius.

Tad šįkart į Europos čempionatą I.Dumbauskaitė ir M.Povilaitytė keliauja turėdamos 16-tą reitingą. „Pirmą kartą taip, nes visada būdavome pačiame gale ir tekdavo pačios stipriausios komandos. Sunku labai būdavo, o 16-tas reitingas – tai ne 32-tas“, – džiaugėsi M.Povilaitytė.

Gera starto pozicija svarbu, tačiau savo pajėgumą joms dar kartą reikės įrodyti Jūrmaloje. I.Dumbauskaitė ir M.Povilaitytė žais D grupėje, kur mūsiškių varžovėmis bus šveicarės Tanja Huberli ir Nina Betschart, austrės Katharina Schutzenhofer ir Stefanie Schwaiger bei latvės Marta Ozolina ir Alise Lece.

„Grupė, lyginant su praėjusiais metais, yra tikrai daug lengvesnė, bet kadangi tai Europos čempionato finalo turnyras, silpnų komandų nėra. Niekas pergalės neatiduos, visas jas reikės iškovoti“, – neabejoja I.Dumbauskaitė.

Grupės favoritėmis laikomos šveicarės, kurios pasaulio reitinge užima septintąją vietą. Austrijos paplūdimio tinklininkės planetos reitinge yra 39-os, lietuvės – 72-os, o latvės – 87-os.

„Šveicarės yra ne vieną medalį laimėjusios šiais metais, bus ką veikti“, – šypsosi M.Povilaitytė, analizuodama varžoves.

Austrės lietuvėms pažįstamos. „Gera komanda“, – trumpai apibūdina varžoves M.Povilaitytė. Su viena jų, S.Schwaiger, Lietuvos tinklininkės stojo akistaton visai neseniai, liepos mėnesį, kai dalyvavo „World Tour“ turnyre Lenkijoje. Ir tąkart pergalę šventė mūsiškės. Su K.Schutzenhofer M.Povilaitytė ir I.Dumbauskaitė taip pat ne kartą yra susitikusios įvairių amžiaus grupių varžybose bei 2015 m. Europos žaidynių Baku pusfinalyje.

Gerai pažįstamas ir Latvijos duetas. Tarpusavio lietuvių ir latvių susitikimų balansas – Lietuvos tinklininkių pusėje. Bet visas praeities pergales Europos čempionate reikės pamiršti, nes kovos prasidės iš naujo. Juolab latvės Europos čempionate turės dar vieną galingą ginklą – žiūrovus.

Tiesa, patogiai turėtų jaustis ir lietuvės, nes draugai ir artimieji, o ir apskritai paplūdimio tinklinio gerbėjai nežada praleisti progos pamatyti aukščiausio lygio kovų Lietuvos pašonėje.

„Kiek Lietuvoje yra vykę varžybų, tiek mums pasisekdavo kažką laimėti. Ir žiūrovų palaikymas turbūt labai daug prie to prisidėjo. Tad tikimės jo sulaukti ir dabar. Kviečiame visus Lietuvos sporto mėgėjus atvykti į Jūrmalą ir palaikyti mus“, – sakė M.Povilaitytė.

„Jie negali nepadėti. Mes su Monika todėl ir dieviname žaisti Vilniuje, nes yra savi žmonės, palaikymas – tu turi užnugarį. Visada sakiau, kad mūsų sirgaliai yra fantastiški ir ta proga noriu padėkoti už palaikymą. Mums tai labai svarbu“, – antrina ir I.Dumbauskaitė.

Galingą užnugarį žemyno pirmenybėse Lietuvos tinklininkėms gali užtikrinti krepšinio sirgaliai, nes rugpjūčio 19 d., kai vyks lemiamos Europos čempionato kovos, Rygoje kontrolines rungtynes žais Latvijos ir Lietuvos krepšinio rinktinės. O nuo Rygos iki Jūrmalos – tik kiek daugiau nei 20 km.

Pasak I.Dumbauskaitės, jeigu žemyno pirmenybėse joms pavyktų patekti tarp 16 pajėgiausių porų, būtų puiku, o jeigu juodvi prasibrautų į pirmą aštuonetą, būtų itin didelis laimėjimas. Dar ir dėl to, kad aukšta vieta garantuoja gerokai solidesnį reitingo taškų kraitį: „Jeigu pavyktų surinkti daug taškų, kitais metais aukšto lygio turnyruose būtume daug aukščiau reitinge, tai reiškia, kad gautume silpnesnes varžoves, o tuo pačiu – galimybę iškovoti dar daugiau taškų ir taip toliau“. O tai labai svarbu, nes jau kitais metais prasideda Tokijo žaidynių olimpinė atranka.

Paskutinę savaitę prieš čempionatą lietuvės praleis namuose. Per ją merginos pirmiausia tikisi tvirtai atsistoti ant kojų. „Turime šiokių tokių skausmų, negalavimų. Nieko katastrofiško ir rimto, bet tai trukdo ir per artimiausias dienas bandysime tai pašalinti“, – sakė I.Dumbauskaitė. O treniruotėse, kuriose dirba įprastu sau ritmu, tinklininkės siekia užglaistyti savo silpnąsias vietas. „Su treneriais dar šlifuojame tuos dalykus, kurie, mūsų galva, patys svarbiausi ir kuriuos dar galima per šią savaitę pabandyti patvarkyti. Aš asmeniškai turėčiau pašlifuoti priėmimą ir užtvarą – varžybų buvo daug, filmuotų medžiagų irgi peržiūrėta nemažai, spragos matosi. Per savaitę bandysime jas sutvarkyti. Monika turi savo spragų, kurias irgi bandys likviduoti“, – pasakojo I.Dumbauskaitė. O jau antradienį pajėgiausia Lietuvos paplūdimio tinklinio pora ketina keliauti į Latviją.

25-ajame Europos paplūdimio tinklinio čempionate iš viso dalyvaus 32 moterų komandos iš 15 valstybių ir 32 vyrų ekipos iš 17 šalių. Komandos yra suskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Varžybų prizų fondas – 200 tūkst. eurų.

Pirmosios dvi dienos, kuomet vyks grupių etapas Jūrmaloje, bus nemokamos. Rugpjūčio 18 dieną, kuomet vyks atkrintamosios varžybos, bilietų kainos sieks 10 eurų, o norintiems stebėti finalines kovas šeštadienį ir sekmadienį atitinkamai reikės sumokėti 15 ir 20 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS