JAV ketinama įamžinti Lietuvos krepšinio krikštatėviu laikomo P. Lubino atminimą | kl.lt

JAV KETINAMA ĮAMŽINTI LIETUVOS KREPŠINIO KRIKŠTATĖVIU LAIKOMO P. LUBINO ATMINIMĄ

Glendeile, Kalifornijoje, ketinama įamžinti Lietuvos krepšinio krikštatėviu vadinamo Prano Lubino atminimą – įrengti memorialinę lentą.

„Aš galvojau, kad būtų gražų įamžinti jį kaip nusipelniusį žmogų tiek Lietuvai, tiek Amerikai, žinant, kad jis būtent Glendeile gyveno. Susitikau su šio miesto meru ir apie tai kalbėjau. Jis labai pozityviai žiūri“, – BNS sakė Lietuvos generalinis konsulas Los Andžele Darius Gaidys.

Anot jo, susitarta, kad konsulatas parengs pačią memorialinę lentą, o Glendeilo valdžia paieškos ir pasirūpins tinkamiausia vieta lentai pakabinti.

„Dar reikia padaryti namų darbus – pasižiūrėti, kur jis gyveno, galbūt namas išlikęs. Pasižiūrėti, galbūt jis mokėsi Glendeile, tai gal ant mokyklos, jeigu ji išlikusi, tą lentą pakabinti“, – teigė konsulas.

Pasak D. Gaidžio, atminimo lentoje žodžiai galėtų būti iškalti ir anglų, ir lietuvių kalbomis.

„Visada yra gražu, kai yra tas lietuviškas simbolis, pats žodis, šmėžuojantis kažkur amerikiečių akyse. Iškart mūsų pėdsakas JAV yra didesnis, kas yra gerai. Aš norėčiau, kad būtų ir lietuvių kalba, gal iš tikrųjų būtų gražu dviem kalbomis“, – sakė D. Gaidys.

Atminimo lentą konsulas norėtų atidengti kitais metais, kai bus minimos 110-osios P. Lubino gimimo metinės. Jis gimė 1910 metų sausio 7 dieną Los Andžele, JAV.

1936 metais Berlyne su JAV rinktine P. Lubinas tapo olimpiniu čempionu, o po trejų metų vadovaudamas Lietuvos rinktinei bei žaisdamas joje nuskynė laurus Europos krepšinio čempionate.

Sovietams okupavus Lietuvą, P. Lubinas grįžo į JAV, čia tarnavo kariuomenėje per Antrąjį pasaulinį karą. Po karinės tarnybos jis žaidė mėgėjiškai įvairiose Kalifornijos komandose.

P. Lubinas mirė būdamas 89-erių Glendeilo mieste, Kalifornijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vytautas

Lietuvos krepšinio krikštatėvis yra vienas- legendinis Steponas Darius, atvežęs šį žaidimą iš Amerikos, išvertęs taisykles. Lubino nuopelnai- dideli, bet neprilygsta legendinio lakūno indėliui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS