Kaunas ir Lietuva pakeitė krepšinio trenerį ir rašytoją J.Plazą | kl.lt

KAUNAS IR LIETUVA PAKEITĖ KREPŠINIO TRENERĮ IR RAŠYTOJĄ J.PLAZĄ

Įsimintiną praėjusį sezoną Lietuvoje praleidęs Ispanijos krepšinio specialistas Joanas Plaza neužmiršo nei Kauno, nei "Žalgirio". Šiuo metu Malagos "Unicajos" krepšininkus treniruojantis katalonas oficialioje Eurolygos svetainėje atsakė į sporto mėgėjų klausimus ir, be kita ko, šiltai atsiliepė apie mūsų šalyje sukauptą patirtį.

– Treneri, kaip praėjęs sezonas Kaune pakeitė jus?

– Aš tikrai pasikeičiau. Per mano karjerą dar nebuvo sezono, kad komandoje administracinių problemų būtų daugiau negu sportinių. Tai tokie dalykai, kurių išmoksi tik tada, jeigu nesusikrausi lagaminų ir neišvyksi namo. Po metų Kaune jaučiuosi daugiau pažinęs – ne tik kaip sporto profesionalas, bet ir kaip ir žmogus: susipažinau su kitokia kultūra ir kitokiu požiūriu į krepšinį. Esu labai laimingas, kad galėjau tai patirti. Sutikčiau dar kartą tai pakartoti net ir tokiomis pačiomis sąlygomis.

– Ar norėtumėte treniruoti Lietuvos rinktinę?

– Kaip Italijoje, Graikijoje ar Ispanijoje, taip ir Lietuvoje yra daug gerų, patyrusių trenerių, kurie norėtų padirbėti su nacionaline komanda. Jeigu sulaukčiau tokio pasiūlymo ir turėčiau galimybę, man būtų garbė treniruoti Lietuvos rinktinę.

– Praėjusį sezoną į aikštę įžengdavote 10–15 min. vėliau negu jūsų kolegos iš trenerių štabo ir žaidėjai. Kodėl?

– Toks mano įprotis. Visada ateinu prie komandos likus 10 min. iki rungtynių pradžios. Svarbiausia – susikoncentruoti ir atsipalaiduoti. Kai esi vyresnis, privalai būti ramesnis. Kartais net bandau save raminti, nes stresas gali sukelti problemų. Nuolat viską apgalvoju, įvertinu ir žengiu į aikštę likus 10 min. iki dvikovos pradžios. Nė minutės anksčiau ar vėliau.

– Ar šiuo metu jūsų treniruojama Malagos ekipa yra pajėgi prasibrauti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas?

– Tai yra ambicingas tikslas, turint galvoje, kad "Unicaja" treniruoju tik pirmus metus. Komandoje – net septyni naujokai. Mes, treneriai ir žaidėjai, turime suprasti vienas kito filosofiją, pažinti vienas kitą. Tačiau aš mėgstu didelius iššūkius. Jei kelsi sau tik aukščiausius tikslus, tarkime, patekti į finalo ketvertą, tuomet ir į atkrintamąsias varžybas galbūt prasibrausi. Svarbiausias mano tikslas – iš komandos išspausti viską ir pasistengti pasiekti kuo geresnių rezultatų visuose turnyruose, kuriuose šį sezoną dalyvaujame.

– Ne vienas krepšininkas yra pareiškęs: jeigu atstovausiu vienam iš konkuruojančių klubų – Pirėjo "Olympiacos" ar Atėnų "Panathinaikos", "Žalgiriui" ar Vilniaus "Lietuvos rytui", Belgrado "Partizan" ar "Crvena Zvezdai", niekada ateityje nevilkėsiu buvusio nuožmiausio priešininko ekipos marškinėlių. Ar jūsų pozicija – tokia pat?

– Ne. Trenerio darbo specifika – kitokia. Visą karjerą labai gerbiau savo pagrindinius konkurentus. Jums tikrai būtų sunku surasti neigiamų mano atsiliepimų apie juos. Net po to, kai treniravau Madrido "Real" komandą ir atvykdavau į sostinę, aistruoliai mane pasitikdavo labai gražiai, visuomet jaučiau jų pagarbą. Man būtų nepriimtina neigiamai atsiliepti apie klubą ir vėliau dirbti jame. Tikiuosi, kad taip niekada ir nenutiks.

Parengė Marius Bagdonas

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS