Krepšinio universitetas: oranžinis kamuolys tampa mokslu | kl.lt

KREPŠINIO UNIVERSITETAS: ORANŽINIS KAMUOLYS TAMPA MOKSLU

Būrelis jaunų žaidėjų iš Kinijos klegėdami suguža į krepšinio mokyklos salę, kur Kauno "Žalgirio" dubleriai tuoj pradės Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionato rungtynes. Vos nuaidėjus teisėjų švilpukui svečiai iš Azijos surimtėja ir įdėmiai seka kiekvieną lietuvių judesį, tarsi stengdamiesi įsiminti, kaip, susidarius vienai ar kitai situacijai, elgiasi krepšinio šalies talentai.

Jau ne pirmus metus trunkanti Kinijos jaunųjų talentų viešnagė Lietuvoje – tik viena iš Tarptautinio krepšinio universiteto (International basketball university – IBU) veiklos sričių. Kaune įkurtas universitetas dar daugiau dėmesio skiria profesionalių krepšinio trenerių, vadybininkų ir vadovų ugdymui. IBU veiklą vysto visame pasaulyje, bet ypatingo pripažinimo sulaukė Azijos regione.

Idėja apie specializuotą krepšinio aukštąją mokyklą kilo Mindaugui Balčiūnui. Buvęs Lietuvos sporto universiteto (LSU) prorektorius nuosekliai domėjosi edukacijos naujovėmis ir vis stebėdavosi, kad pasaulyje nėra specializuoto tarptautinio krepšinio universiteto. Ne kažkokios vienos skambiai pavadintos studijų programos, o nuoseklių, išsamių studijų. Dažnoje šalyje krepšinio trenerio ar vadybininko profesija prilyginama amatui, kurio nebūtina mokytis universiteto suole, o galima įsisavinti jau dirbant klube ar su komanda.

LSU palietusi švietimo reforma paskatino imtis permainų ir M.Balčiūną. Nutaręs atsisveikinti su savąja alma mater, jis drauge su žinomu krepšinio treneriu Vydu Gedvilu įsteigė IBU. Jame jau kelerius metus paskaitų klausosi ir praktiniuose kursuose dalyvauja keliasdešimt studentų iš visų pasaulio kampelių.

"Mums netinka įprastinė universiteto sąvoka. Juk dažnam universitetas – didžiulis pastatas, daug kostiumuotų dėstytojų. Mums atrodo, kad svarbiau – ne įvaizdinė dalis, o turinys – suteikiamų žinių lygis, studijų tarptautiškumas. Žinant, kaip dinamiškai keičiasi pasaulis, kaip sparčiai tobulėja technologijos, tiesiog neišvengiamai turi keistis ir tradicinis universiteto vaizdas. Todėl studijos gali būti ir nuotolinės, ir virtualios, dėl to netapdamos mažiau efektyvios", – pasakojo M.Balčiūnas.

Kolegų pripažinimo Lietuvoje ir užsienyje sulaukęs IBU yra pasirašęs sutartį su viena iš Lietuvos kolegijų ir ruošiasi pradėti bakalauro studijas. Aukštesnes – magistro – studijas įveikusiems studentams bus įteikiamas Mykolo Romerio universiteto krepšinio verslo administravimo magistro diplomas. Visi studijų moduliai pateikiami per krepšinio prizmę. Jeigu mokoma finansų valdymo subtilybių, dėstoma apie krepšinio finansus. Jei projektų valdymo – krepšinio projektų. Tad nenuostabu, kad studijos jaunuoliams, norintiems susieti savo ateitį su krepšiniu, pasirodė itin patrauklios. Jose kvalifikaciją kelia ir jau nemenką patirtį sukaupę treneriai bei vadybininkai.

IBU duomenų bazėje – per 500 mūsų sukurtų mokomųjų vaizdo įrašų. Šiuo dideliu krepšinio žinių archyvu Lietuvos treneriai gali naudotis nemokamai.

– Kas – ką tik baigę mokyklas moksleiviai ar jau patyrę krepšinio specialistai – sudaro jūsų studentų daugumą? – paklausėme M.Balčiūno.

– Dominuoja užsieniečiai. Atvyksta tikrai ne moksleiviai, o jau tam tikros patirties sukaupę specialistai, neretai užimantys tam tikras pozicijas, nebūtinai krepšinio srityje, bet, pavyzdžiui, vadyboje. Į pirmąjį kursą susirinko 20 studentų iš devynių valstybių. Federacijų atstovai, klubų vadovai, treneriai. Geografija labai plati – nuo Lietuvos iki Turkijos, Libano, Tailando, Filipinų, Kinijos ir Palestinos. Tarp tų žmonių studijų metu užsimezgė stiprūs profesiniai ryšiai, kurie jiems tikrai pravers ateityje. Neseniai užbaigėme jau trečią intensyvų kursą, paskaitos transliuojamos ir internetu. IBU duomenų bazėje – per 500 mūsų sukurtų mokomųjų vaizdo įrašų. Šiuo dideliu krepšinio žinių archyvu Lietuvos treneriai gali naudotis nemokamai. Pateikti visos apimties intensyvūs penkių dienų kursai. Šias kompetencijas patvirtino Kauno pedagogų kvalifikacijos centras, tad dalyviams išduodami oficialūs diplomai.

– Kas skaito paskaitas, vadovauja kursams?

– Kursai ir paskaitos vyksta anglų kalba. Jų vadovai – ne vien žinomi Lietuvos krepšinio treneriai, tarp kurių – Rūtenis Paulauskas, Steponas Kairys, Rimantas Grigas, Vladas Garastas, Valdas Chomičius, bet ir Europos krepšinio autoritetai, tokie kaip vienas "NBA Europe" viceprezidentų Jesus Bueno Pascualis, Stambulo "Fenerbache" klubo vadovas Maurizio Gherardini. IBU glaudžiai bendradarbiauja ir su Lietuvos krepšinio trenerių asociacija.

– Ar Tarptautinis krepšinio universitetas turi atstovybių užsienyje?

– Net penkiose šalyse. Taip yra patogiau dėl mūsų organizuojamų išvažiuojamųjų kursų ir kitų renginių. Praeitą mėnesį organizavome didžiulį renginį Kinijoje, kuriame dalyvavo daug garbingų svečių. Tarp jų – ir Eurolygos teisėjų direktorius Richardas Stokesas, žinomas Suomijos treneris Henrikas Dettmannas, mūsų krepšinio įžymybė Rimantas Kaukėnas. Rimas pristatė savo labdaros fondą, vadovavo kursams apie metimo techniką. Pratybose, vykusiose Pekino sporto universitete, apsilankė apie 300 dalyvių.

– Ar padedate įsidarbinti ir Lietuvos treneriams?

– Į seminaro metu Kinijoje vykusį turnyrą buvo atskridęs Tailando klubas "Mono Vampire". Mūsų pastangomis, jo trenerių štabe atsirado ir lietuvių. Mūsų sirgaliams gerai pažįstamo slovėno Andrejaus Urlepo (buvusio Alytaus "Dzūkijos" vyriausiojo trenerio – aut. past.) asistentu Tailande dirba Petras Poškus, o Osvaldas Kurauskas, dirbęs Bankoke, perėjo dirbti į Pekino programą. Prieš kelias dienas į Kiniją išvyko ir Tadas Stankevičius. Kad geriau įsivaizduotume Bankoko klubo lygį, pasakysiu, kad tai Azijos krepšinio lygos (ASEAN) lyderis, turintis apie 3 mln. JAV dolerių biudžetą.

Treneriai iš Lietuvos Bankoke kuruos ir jaunimo programas. Greitai Tailande ir Filipinuose surengsime kursus treneriams bei teisėjams. Be to, bendradarbiaujame su Jordanijos, Libano ir Kinijos atstovais. Pavyzdžiui, vien Šanchajaus "Raptide" akademijoje su vaikais ir jaunimu dirba net septyni mūsų treneriai, tarp jų – Raimundas Zakrys, Darius Dikčius. Neseniai į Pekiną išvyko mūsų parinktas sporto direktorius Henrikas Paulauskas. Mūsų bendradarbiavimo formos įvairios, bet svarbiausia, kad vietos specialistai labai džiaugiasi galėdami mokytis iš Lietuvos krepšinio mokyklos.

– Viena bendradarbiavimo formų – jau kelerius metus Lietuvoje gyvenančios ir tobulėjančios jaunųjų Kinijos krepšininkų grupės. Kaip jiems sekasi?

– Tai didelis mūsų projektas su Pekino sporto universitetu. Mes organizuojame viską, pradedant maitinimu, logistika, baigiant mokslu ir sportu. Šiuo metu Kaune įsikūrę šešiolika jaunųjų krepšininkų. Jie čia gyvena maždaug aštuonis mėnesius per metus, visą sezoną rungtyniauja Kauno krepšinio mėgėjų lygoje (KKML). Vaikinai tobulėja prižiūrimi patyrusių Lietuvos krepšinio specialistų, tokių kaip Rimantas Grigas ar T.Stankevičius. Prieš porą metų jie atvažiavo būdami penkiolikmečiai, šešiolikmečiai. Atvyko iš esmės neturėdami jokių krepšinio pagrindų, visą vasarą juos atrinkinėjome įvairiuose Kinijos miestuose organizuodami stovyklas. Iš esmės šie jaunieji talentai yra savamoksliai. Tačiau jie turi neblogus fizinius duomenis. Visi beveik po 2 m ūgio, bėga ir šoka į aukštį net geriau nei jų bendraamžiai lietuviai. Žaisdami su mūsų krepšinio mokyklomis jie jau neretai įveikia antrąsias komandas, nors iki pagrindinių ekipų dar trūksta. Manau, kad kinai dar gerokai patobulės, nes mūsų penkerių metų darbo ciklas tik įpusėjo.

– IBU – toli gražu ne vienintelis jūsų projektas. Kaip sekasi jūsų sukurtiems krepšinio startuoliams?

– Vienas sėkmingai besivystančių projektų, prie kurio prisidėjo broliai Lavrinovičiai ir Tomas Pačėsas, – Spometer.com. Tai krepšininkų fizinių ypatybių ir techninių gebėjimų monitoringo startuolis, programinė priemonė, leidžianti bet kuriame pasaulio krašte ugdyti krepšininkus, neatsiliekant nuo aukštą meistriškumą pasiekusių bendraamžių. Pavyzdžiui, atlikus tris fizinio ir tris techninio pasirengimo testus galima palyginti juos su bendraamžių Lietuvoje ar Serbijoje duomenimis. Taip kasmet galima augti lygiuojantis į geriausius. Jei kažkurie parametrai atsilieka, turi daugiau padirbėti šiose srityse. Šis startuolis treneriams padeda sudėlioti treniruočių metodiką, planus. Kitas mano startuolis "Trainer X" susijęs su judesių biomechanikos tyrimais. Tai svarbu, pavyzdžiui, tobulinant metimo techniką. Startuolį vystome drauge su žinomu investuotoju Ilja Laursu.

Paraleliai vystome Edubaltica.com projektą, kuris padeda užsieniečiams rasti ir patekti į studijas geriausiuose Baltijos regiono universitetuose. Tad veiklos pakanka tiek man, tiek ir mūsų šalies krepšinio specialistams.

GALERIJA

  • Krepšinio universitetas: oranžinis kamuolys tampa mokslu
  • Profesionalas: treneris S.Kairys – vienas iš Lietuvos krepšinio specialistų, dalyvaujantis IBU veikloje.
  • Krepšinio universitetas: oranžinis kamuolys tampa mokslu
  • Mokosi: jaunieji Kinijos krepšininkai <span style=color:red;>(baltos spalvos apranga)</span> kaupia patirtį Kauno krepšinio mėgėjų lygos C divizione.
  • Plėtra: M.Balčiūno <span style=color:red;>(nuotr.)</span> kartu su Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos prezidentu V.Gedvilu įsteigtas IBU turi savo filialus penkiose užsienio šalyse.
  • Krepšinio universitetas: oranžinis kamuolys tampa mokslu
  • Krepšinio universitetas: oranžinis kamuolys tampa mokslu
  • Krepšinio universitetas: oranžinis kamuolys tampa mokslu
  • Krepšinio universitetas: oranžinis kamuolys tampa mokslu
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Jooo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS