Lietuva su Suomija siekia moterų „EuroBasket 2027“ | kl.lt

LIETUVA SU SUOMIJA SIEKIA MOTERŲ „EUROBASKET 2027“

  • 0

Norime ne šiaip suorganizuoti turnyrą, bet planuojame didelį renginį, turėsiantį įtakos viso moterų krepšinio plėtrai“, – pabrėžė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, komentuodamas bendrą mūsų šalies ir kolegų iš Suomijos projektą.

Bendra paraiška

Lietuvos ir Suomijos krepšinio federacijų vadovai pristatė bendrą abiejų šalių paraišką 2027 m. surengti Europos moterų krepšinio čempionato finalo turnyrą.

Planuojama, kad grupių varžybos vyktų Klaipėdoje ir Espe (Suomija), o atkrintamosios ir finalo rungtynės – Vilniuje.

2027-aisiais sukaks 30 metų, kai Lietuvos krepšininkės tapo Europos čempionėmis.

„Turime gražią krepšinio santykių su Suomija istoriją, surengėme daug bendrų projektų įvairioms amžiaus grupėms. Savo ruožtu esame visiškai pasiruošę būsimam čempionatui, nuo 2011-ųjų turime didelę patirtį, taip pat visą infrastruktūrą – arenas, viešbučius, gerą logistiką“, – sakė LKF prezidentas Vydas Gedvilas ir palinkėjo, kad tiek Suomijos, tiek Lietuvos krepšininkai patektų į 2028-ųjų olimpines žaidynes.

„Didžiulė garbė dirbti su draugais iš Lietuvos. Žinome, koks stiprus čia krepšinis ir kokia turtinga jo istorija, – kalbėjo Suomijos krepšinio federacijos (SKF) prezidentas Elo Timo. – Mūsų siekis – kad krepšinis būtų viena populiariausių sporto šakų Suomijoje ir nuosekliai žengiame šio tikslo link. Mūsų vyrų krepšinio komanda pastaraisiais metais suteikia daug pozityvių emocijų. Tad dabar esame pasiruošę žengti kitą žingsnį – labiau skatinti moterų krepšinį.”

Stiprus tandemas

Bendradarbiavimu su Lietuva džiaugėsi ir SKF sporto direktorius, žinomas treneris Henrikas Dettmannas.

„Kai pradėjome šią programą, pasaulio krepšinio reitingų lentelėje Suomijos vyrai buvo 85 vietoje, o dabar – 20-oje. Visą šį laiką lietuviai buvo mūsų didieji broliai, iš kurių mokėmės. Dabar tikimės, kad Lietuva bus ir didžioji sesė – parodysite kelią ir padėsite panašiai pakilti“, – sakė H. Dettmanas.

Skaičiuojama, kad renginio organizavimui Lietuvoje reikės apie 3,7 mln. eurų. Pasak M. Balčiūno, daugiau nei pusę šios sumos turėtų sudaryti Vilniaus (1,3 mln. eurų) ir Klaipėdos (800 tūkst. eurų) savivaldybių indėliai, 1,3 mln. eurų skirtų Nacionalinė sporto agentūra (NSA), o likusią biudžeto dalį tikimasi surinkti iš komercinių pajamų: bilietų, reklamos ir paramos.

„Mūsų tandemas su suomiais yra labai stiprus, bendras projektas padarė įspūdį Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) Europos regiono vadovams. Manau, kad tai bus pelninga investicija, ypač galvojant apie merginų krepšinio vystymą Lietuvoje“, – pažymėjo M. Balčiūnas.

FIBA Europos tarybos sprendimo dėl teisės organizuoti 2027 m. Europos moterų krepšinio čempionato finalo turnyrą tikimasi sulaukti iki šių metų pabaigos.

Susitikimai aikštėse

Šiemet Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, ruošdamasi pasaulio čempionatui, žaidė dvejas draugiškas rungtynes su Suomijos nacionaline komanda.

Mačą Tamperėje mūsiškiai pralaimėjo 79:81, o Klaipėdoje šventė pergalę 84:80. Pasaulio čempionate lietuviai užėmė šeštą vietą, suomiai – 21-ą.

Mūsų šalies ir Suomijos moterų krepšinio rinktinės varžėsi 2023 m. Europos čempionato atrankos B grupėje. Abejas dvikovas laimėjo lietuvės: 2021-aisiais Kėdainiuose – 69:59, 2022-aisiais Helsinkyje – 65:56. Nei Lietuvos, nei Suomijos krepšininkės nepateko į finalo turnyrą, kurio medalius šiemet išsidalijo Belgijos, Ispanijos ir Prancūzijos atstovės.

2025 m. moterų „EuroBasket“ šeimininkės – Čekija, Vokietija, Graikija ir Italija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS