Lietuvos moterų rinktinė siekia grįžti į krepšinio elitą | kl.lt

LIETUVOS MOTERŲ RINKTINĖ SIEKIA GRĮŽTI Į KREPŠINIO ELITĄ

  • 0

27-erių metų Mantė Kvederavičiūtė į Lietuvos moterų krepšinio rinktinę sugrįžta po pertraukos. Praėjusiame atrankos cikle vos kartą nacionalinės komandos aprangą vilkėjusi gynėja šįkart sugrįžta su naujomis ambicijomis ir tikslais. Prie komandos vairo grįžo ir jai pažįstamas treneris Mantas Šernius, o 2019 metų Europos čempionato atrankos grupėje teks varžytis su Vengrija, Rusija ir Albanija.

„Šiuo metu esu patenkinta savo sportine forma ir laiminga, jog nekamuoja traumos. Žinoma, grupė nėra lengva, tačiau visos varžovės tikrai įveikiamos“, – sakė M.Kvederavičiūtė. – Tikiu komanda ir jai iškeltais tikslais, turime patekti į Europos čempionatą. Dalyvauti tarptautiniuose turnyruose ir atstovauti savo šaliai man yra labai svarbu. Manau, kad mano komandos draugėms taip pat, todėl turime visus šansus sugrįžti į krepšinio elitą, tik reikia dėl to labai pasistengti“.

Tiesa, paskutiniame 2017 metų Europos čempionato atrankos etape, grupėje su Slovėnija ir Latvija, mūsiškėms pergalių iškovoti nepavyko ir durys į senojo žemyno pirmenybes buvo užtrenktos.

„Rinktinė turėjo tiek gerų, tiek blogų pasirodymų tarptautinėje arenoje“, – teigia 180 cm ūgio krepšininkė. – Galbūt galima sakyti, jog banguotam rinktinės žaidimui įtakos turėjo trenerių bei žaidėjų rotacija, tačiau tai yra gyvas ir kartu neišvengiamas procesas. Pradėsime naują Olimpinį ciklą – tai yra naujas atspirties taškas, o kartu ir siektinas rezultatas. Jeigu pavyks užtikrinti stabilų procesą, tikiuosi paties geriausio įmanomo rezultato ateityje“.

Būtent rinktinės trenerį M.Šernių krepšinio specialistai įvardina kaip vieną didžiausių moterų rinktinės stiprybių.

„M.Šernių pažįstu dar prieš jam tampant Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneriu. Gerbiu jį kaip trenerį, kaip specialistą ir kaip žmogų. Džiaugiuosi, jog turiu galimybę žaisti jo vadovaujamoje komandoje“, – kalbėjo M.Kvederavičiūtė.

Pati atakuojančios gynėjos ir lengvojo krašto pozicijose galinti žaisti krepšininkė prieš šį sezoną priėmė spendimą sugrįžti į Švediją – „Umea Udominate Basket“ komandą. Čia ji rungtyniavo 2014-2015 metais.

„Švedijoje mane tenkino siūlomos sąlygos, miestas ir komanda buvo žinomi, o tai tik palengvino apsisprendimą“, – sakė M.Kvederavičiūtė.

Švedijos klubas šį sezoną be kovų nacionaliniame čempionate dar varžosi Rytų Europos krepšinio lygoje ir Europos taurėje.

„Kaip komanda sieksime pasirodyti kuo puikiausiai visuose trijuose čempionatuose, kuriuose dalyvaujame“, – tikino iš Prienų kilusi žaidėja. – Mano asmeniniai tikslai persilieja kartu su komandiniais – geras rezultatas tiek Švedijoje, tiek Europoje. Taip pat noras demonstruoti kokybišką krepšinį ir, žinoma, išvengti traumų“.

Švedijos čempionate lietuvė per 27 minutes renka po 13 taškų, atkovoja po 3 kamuolius ir atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus.

„Mano vaidmuo komandoje prasideda nuo to, jog esu kapitonė, manau, tai yra malonus įvertinimas ir atsakomybė“, – pasakoja M.Kvederavičiūtė. – Tad krepšinio aikštelėje, kaip ir už jos ribų, stengiuosi padėti komandai tuo kuo galiu ir ko tam tikra situacija reikalauja. Trenerio naudojamas terminas „All around player“ kartu nusako ir mano vaidmenį komandoje. Ar tai būtų gynybinio, ar puolamojo pobūdžio užduotys – rungtynių metu tenka susidurti ir daryti viską, priklausomai nuo to, ko reikalauja tam tikra situacija“.

„Umea Udominate Basket“ komandoje M.Kvederavičiūtė rungtyniauja kartu su kita tautiete – Gintare Mažionyte.

„Žaidžiant užsienyje turėti komandoje tautietę – ne dažnas ir gan malonus reiškinys… bet, kas yra dar smagiau, tai komandoje turėti ne tik tautietę, bet ir draugę. Tai yra tarsi Kalėdinė dovana“, – juokiasi M.Kvederavičiūtė. – O Umea tokia pat šalta kaip ir prieš porą sezonų… Kol kas Švedijos čempionatą vertinti anksti, nesužaidėme net pirmo rato, kad galėčiau įvertinti visas dalyvaujančias komandas. Kol kas žygiuojame be pralaimėjimų, tikiuosi tokia tendencija išsilaikys kuo ilgiau“.

2016-2017 metų sezoną M.Kvederavičiūtė pradėjo Graikijoje, kur vilkėjo „AEO Proteas Voulas“ komandos aprangą. Tiesa, ten sužaidė vos 6 rungtynes ir per jas pelnydavo po 7 taškus.

„Graikijoje važiavau žaisti pas trenerį, kuris manęs norėjo savo komandoje. Tačiau netrukus įvyko trenerių kaita ir dėl tos priežasties teko palikti komandą“, – prisiminė gynėja.

Jau to sezono viduryje M.Kvederavičiūtė persikėlė į Švediją, kur apsivilko „Visby Ladies“ aprangą.

„Ši komanda turėjo labai sunkią pradžią, todėl įpusėjus sezonui nusprendė, jog jiems reikia pastiprinimo. Džiaugiuosi, jog man pavyko įnešti energijos ir padėti komandai pasiekti užsibrėžtus tikslus. Po sezono tiek klubas, tiek aš galėjome kartu pasidžiaugti rezultatais“, – sakė M.Kvederavičiūtė.

Pati M.Kvederavičiūtė demonstravo puikius statistinius rodiklius: rinko po 16 taškų, atkovojo po 5 kamuolius ir atliko po 4 rezultatyvius perdavimus.

„Antroji sezono pusė, kurią praleidau Švedijoje buvo gera ir aš ją vertinu teigiamai. Žinoma, komanda nežaidė finale, todėl akivaizdu, jog rezultatai galėjo būti kur kas geresni, tačiau vertinant tai, kokioje situacija buvo prieš naujuosius metus, galima sakyti, jog išspaudėme maksimumą“, – vertino Lietuvos rinktinės žaidėja.

Lietuvos krepšininkės į treniruočių stovyklą susirinks lapkričio 6 dieną, o atrankos turnyrą pradės lapkričio 11 dieną, 19 valandą, kai Kėdainiuose susikaus su Vengrijos rinktine, o lapkričio 15 išvykoje išmėgins jėgas su Rusijos ekipa. C grupėje taip pat rungtyniauja Albanijos rinktinė, su kuria lietuvės susikaus kitų metų vasario mėnesį išvykoje. Į Europos čempionatą pateks visų grupių nugalėtojos (8) ir šešios geriausios antrąsias vietas užėmusios rinktinės. Į čempionatą be atrankos jau pateko Serbijos ir Latvijos rinktinės.

Įėjimas į rungtynes su Vengrijos rinktine – nemokamas, o žiūrovams Lietuvos moterų krepšinio rinktinė padovanos net 400 krepšinio kamuolių.

Minutės pertraukėlių metu taip pat bus leista pasireikšti visiems norintiems. Visi talentingi krepšinio sirgaliai ir ne tik, galės per 50 sekundžių parodyti savo sugebėjimus visai Kėdainių arenai. Jei norite pasireikšti, rašykite laišką į justinas@lbbf.lt, papasakokite apie save, parašykite, ką galėtumėte nuveikti per tas 50 sekundžių ir galbūt būsite vienas iš aštuonių, pasirodysiančių per Lietuva – Vengrija moterų Europos krepšinio čempionato rungtynes lapkričio 11 d. Kėdainiuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS