Pavojingai dreifavusią rinktinę išgelbėjo kapitonas | kl.lt

PAVOJINGAI DREIFAVUSIĄ RINKTINĘ IŠGELBĖJO KAPITONAS

"Džiaugiamės patekę į Europos čempionatą. Tačiau po dviejų savaičių niekas neprisimins, kaip tą padarėme", – po dramatiško mačo su Danijos krepšininkais sakė Lietuvos rinktinės kapitonas Mantas Kalnietis.

Atrėmė lemiamą ataką

Lietuvos komanda per paskutines žūtbūtines 2022 m. Europos čempionato atrankos etapo C grupės rungtynes palaužė danus 77:76 ir užsitikrino vietą finalo turnyre.

Likus žaisti 7 sek., Danijos krepšininkai šturmavo mūsiškių krepšį, bet M.Kalnietis blokavo Adamos Darboe metimą.

Nesėkmė būtų užtrenkusi Lietuvos rinktinei duris į "EuroBasket".

Darysime viską, kad suburtume stipresnę komandą, kad turėtume daugiau laiko pasiruošti varžyboms ir galiausiai vyktume į olimpiadą.

"Iki šiol nebuvome tokioje situacijoje: arba – arba. Vis dėlto daug ko matėme – tiek treneriai, tiek žaidėjai, ne pirmą kartą patyrėme spaudimą. Likti be Europos čempionato Lietuvai būtų tragedija, bet eidamas į aikštę apie tai negalvoji, tiesiog stengiesi atlikti savo darbą", – kalbėjo M.Kalnietis.

"Labiau jaučiu palengvėjimą, o ne džiaugsmą. Nemačiau, kad kažkas šokinėtų iš laimės. Svarbiausia, kad laimėjome", – teigė kitas nacionalinės ekipos senbuvis Jonas Mačiulis.

Palankumas iš aukštybių

"Krepšinio dievai buvo palankūs mums", – pareiškė Lietuvos rinktinės strategas Darius Maskoliūnas, už emocijų protrūkį per šį mačą nubaustas technine pražanga.

Treneris pripažino, kad jam didelį nerimą kelia permainingas ekipos žaidimas.

"Pasitikiu tam tikrais žaidėjais, žinau, ką jie gali atlikti aikštėje, ir būna, kad atlieka dar daugiau, bet kartais lyg kažkur išnyksta, atrodo tarsi kiti žmonės. Tai mane išmuša iš vėžių ir visa komanda išsimuša. Sugriūname tarsi kortų namelis ir vėl iš lėto sunkiai keliamės, – svarstė D.Maskoliūnas. – Kad ir koks patyręs būtum, spaudimas vis tiek kerta per smegenis. Turime su tuo susitvarkyti geriau ir darbą atlikti geriau, tiksliau, teisingiau ir užtikrinčiau."

Rinktinė, vadovaujant D.Maskoliūnui, C grupėje 76:80 nusileido danams, pasidalijo po pergalę su belgais (84:71 ir 65:86) ir dukart įveikė čekus (97:89 ir 94:74).

Darius Maskoliūnas

Tikslas – olimpiada

Kitas išbandymas Lietuvos krepšininkų laukia vasarą: birželio 29–liepos 4 d. Kaune numatytas ikiolimpinis atrankos turnyras.

Mūsiškiai kovos A grupėje kartu su Pietų Korėjos ir Venesuelos ekipomis, B grupėje varžysis Lenkijos, Slovėnijos ir Angolos komandos. 1–2 vietas grupėse užėmusios rinktinės susikaus dėl vienintelio kelialapio į Tokijo olimpiadą.

"Mes tikrai darysime viską, kad suburtume stipresnę komandą, kad turėtume daugiau laiko pasiruošti varžyboms ir galiausiai vyktume į žaidynes", – pabrėžė D.Maskoliūnas.

Jau žinoma, kad atrankos turnyro Kaune laimėtojai rungtyniaus Tokijo olimpiados C grupėje, kurioje žais ir 2019 m. pasaulio čempionai ispanai, planetos vicečempionai argentiniečiai bei žaidynių šeimininkai japonai.

Ieško naujo stratego

"EuroBasket 2022" atrankos barjero neįveikusi Latvijos rinktinė atsisveikino su vyriausiuoju treneriu Robertu Štelmaheriu.

Latviai H grupėje 61:62 ir 73:79 pralaimėjo bosniams, 104:110 ir 65:66 – bulgarams ir pasidalijo po pergalę su graikais – 77:66 ir 94:97.

"Mūsų krepšinio bendruomenė nepatenkinta galutiniu rezultatu, tačiau svarbiausia – išsiaiškinti, kodėl jis toks. Pasikalbėsime su visais be išimčių specialistais, organizavusiais rinktinės darbą, ir įvertinsime kiekvieno veiklą", – pareiškė Latvijos krepšinio sąjungos (LKS) prezidentas Raimondas Vėjuonis.

LKS generalinis sekretorius Kasparas Ciprusas patvirtino, kad jau anksčiau, nei buvo atleistas R.Štelmaheris, vyko preliminarios derybos su latvių kraujo turinčiu australu Andrejumi Lemaniu.

"Robertas žinojo apie mūsų pokalbius su A.Lemaniu, mes nieko neslėpėme. Jeigu rinktinė būtų patekusi į Europos čempionato finalo turnyrą, R.Štelmaheris būtų toliau dirbęs trenerių štabe", – sakė K.Ciprusas.


Statistika

Lietuva–Danija 77:76 (25:19, 16:18, 17:23, 19:16). Vilnius, "Avia Solutions Group" arena, rungtynės be žiūrovų.

Lietuva: M.Kalnietis 11 taškų (iš jų 3/6 tritaškių, 6 rezultatyvūs perdavimai), J.Mačiulis (6 atkovoti kamuoliai), V.Kariniauskas ir T.Dimša po 10, G.Masiulis (4 atkovoti kamuoliai) ir M.Blaževičius po 8, A.Butkevičius (4 atkovoti kamuoliai) ir M.Kuzminskas (5 atkovoti kamuoliai) po 6, L.Birutis 4, E.Bendžius (0/4 tritaškių) ir Š.Vasiliauskas po 2, A.Velička 0.

Danija: K.Larsenas 21 (iš jų 3/3 tritaškių, 6 atkovoti kamuoliai), A.Darboe 20 (6 rezultatyvūs perdavimai, 4 klaidos), J.Zohore (10 atkovotų kamuolių) ir P.Hertzas po 12, S.Arisas 6, D.Mortensenas 3 (4 atkovoti kamuoliai), M.B.Christensenas 2, F.H.Nielsenas, F.Rungby ir S.Bergas po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 16/31 (51 proc.) ir 15/35 (42 proc.), tritaškių – 8/25 (32) ir 9/20 (45), baudų metimų – 21/27 (77) ir 19/22 (86). Atkovota kamuolių – 33 ir 34, perimta – 5 ir 4. Rezultatyvūs perdavimai – po 11. Klaidos – 6 ir 11.


C grupė

1. Belgija  4  2  +70

2. Lietuva  4  2  +17

3. Čekija  2  4  –48

4. Danija  2  4  –39


"EuroBasket"

2022 m. Europos vyrų krepšinio čempionato finalo turnyre dalyvaus:

Čekija, Sakartvelas, Vokietija, Italija, Belgija, Bulgarija, Estija, Suomija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Vengrija, Lietuva, Lenkija, Nyderlandai, Rusija, Serbija, Turkija, Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Graikija, Izraelis, Slovėnija, Ispanija, Ukraina.

GALERIJA

  • Varžovai: per „EuroBasket 2022“ atrankos ciklą lietuviai ir danai pasidalijo po pergalę <span style=color:red;>(77:76 ir 76:80)</span>.
fiba.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

orka

5kart pavadinimą perskaičiau. Jūs irgi nesupratot?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS