Penki lietuviai, turintys potencialo praverti NBA duris | kl.lt

PENKI LIETUVIAI, TURINTYS POTENCIALO PRAVERTI NBA DURIS

Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) ketvirtąjį sezoną paeiliui nuolat matome tik du lietuvius – Domantą Sabonį ir Joną Valančiūną.

Kas prie jų galėtų prisijungi ir taip praplėsti lietuvių gretas stipriausioje pasaulio lygoje? „BasketNews.lt“ atrinko penkis Lietuvos krepšininkus, turinčius potencialo praverti NBA duris.

Deividas Sirvydis, Vilniaus „Rytas“

Šiuo metu realiausias pretendentas artimiausiais metais išvykti į NBA. 2019-ųjų metų NBA naujokų biržoje 204 cm ūgio gynėją 37-uoju šaukimu pasikvietė Dalaso „Mavericks“, kuri iškart šaukimą perleido lietuvio norėjusiai Detroito „Pistons“ ekipai.

NBA vasaros lygoje krepšininkas vidutiniškai žaidė po 7 minutes ir pelnė po 1,8 taško, o po to Detroito klubas nusprendė 19-mečiui dar metus laiko leisti tobulėti Lietuvoje, Vilniaus „Ryto“ komandoje.

„Pistons“ sudarytą individualų treniruočių planą vykdantis D. Sirvydis kasdien arba kas antrą dieną pluša su „Ryto“ fizinio parengimu treneriu Tadu Jackūnu. Pagrindinė šio dueto užduotis – didinti krepšininko fizinę jėgą ir stiprinti kūną.

Įsibėgėjus sezonui D. Sirvydžio tobulėjimu dar sezoną besirūpinantis „Rytas“ sulaukė garbingų svečių iš kitos Atlanto pusės – sostinėje apsilankė „Pistons“ sporto direktorius Greggas Polinsky ir laikinasis klubo prezidentas bei generalinis direktorius Edas Stefanski.

Deividas Sirvydis / rytasvilnius.lt nuotr.

Lietuvos krepšinio lygoje šį sezoną per 8 mačus snaiperis pelno po 5,6 taško, atkovoja po 3,1 kamuolio ir atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus. Tuo metu Europos taurėje jo vidurkiai yra 4,9 taško ir 3,3 atkovoto kamuolio.

Abiejose lygose krepšininkas šį sezoną puikiai pataiko dvitaškius, kurių realizavo 13 iš 22. Tuo metu su tritaškiais kyla daugiau sunkumų – iš viso pataikyta 15 metimų iš 55 (27,3 proc.).

Ką D. Sirvydis gali pasiūlyti NBA? Kaip gynėjui gana didelį ūgį (204 cm), taiklią ranką ir galimybes ateityje sėkmingai žaisti keliose pozicijose.

O svarbiausia – potencialą. Šiam vilniečiui dar tik 19 metų.

Rokas Giedraitis, Berlyno ALBA

Vieną po kito geriausius karjeros sezonus žaidžiantis Rokas Giedraitis spėjo atkreipti NBA komandų dėmesį.

Vasarą R. Giedraitis kelių ekipų buvo labai kviečiamas atvykti žaisti į NBA Vasaros lygą, tačiau tam kelią užkirto ilgas sezonas ir rinktinės stovykla – lietuvis poilsiui turėjo tik 28 dienas.

NBA komandoms lietuvis pristatytų puikias savybes puolime: greitį, šuolį, taiklumą, greitą kamuolio išmetimą. R. Giedraičio dydis (200 cm ūgio gynėjas) veikiausiai būtų tinkamas žaisti NBA, tačiau didžiausias jo trūkumas – silpna gynyba.

Rokas Giedraitis / Scanpix nuotr.

Dabar Rokas Europoje toliau dar labiau kelia savo akcijas.

27-erių debiutavęs Eurolygoje, jis tapo vienu svarbiausių ALBA narių: krepšininkas pelno po 13,9 taško, atkovoja po 4,1 ir perima po 1,8 kamuolio, atlieka po 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 14,3 naudingumo balo. Savo komandoje puolėjas yra ir rezultatyviausias, ir naudingiausias.

Būtina atkreipti dėmesį į jo puikų taiklumą: 56,8 proc. dvitaškių, 36,4 proc. tritaškių ir 92,9 proc. baudų metimų. Tiesa, dar iki vakarykštės dvikovos, kai R. Giedraitis prametė 7 tritaškius iš 8, tolimų metimų taiklumas buvo 41,7 proc.

R. Giedraitis dabar pasiekė krepšininko brandos amžių ir rodo geriausią savo žaidimą. Tiesa, jeigu pirmasis jo žingsnis link NBA būtų žaidimas Vasaros lygoje, tuomet lietuviui toks planas gali ir vėl būti sudėtingas.

Artėjančią vasarą klubų sezonai baigsis anksčiau, tačiau birželio 23-28 dienomis vyks atrankos į olimpines žaidynes turnyras, o R. Giedraitis turi realias galimybes vėl patekti į Lietuvos rinktinę.

R. Giedraitis su ALBA sudarė trejų metų kontraktą, tačiau jau po pirmųjų metų sutartis galėjo būti išpirkta, kuomet susidomėjimą krepšininku parodė Maskvos srities „Chimki“.

Jeigu R. Giedraitis ir toliau taip žais, trečiajam sezonui Berlyne jo gali ir nelikti. O galbūt ir Europoje.

Artūras Gudaitis, Milano „AX Armani Exchange“

26-erių Artūras Gudaitis priklauso Klivlando „Cavaliers“ komandai ir ši ne pačius geriausius laikus išgyvenanti NBA ekipa praėjusį sezoną rimtai svarstė lietuvį pasikviesti už Atlanto.

Eurolygoje jis buvo dominuojantis krepšininkas ir fiksavo 12,5 taško, 7,1 atkovoto kamuolio ir 18,7 naudingumo balo skaičius.

„Jie mane po sezono nori matyti Klivlande, nori pasičiupinėti, bet kažkas konkrečiau paaiškės tik vasarą“, – metų pradžioje kalbėjo A. Gudaitis. Visgi konkretu buvo jau vasario pradžioje.

Netrukus po šių žodžių lietuvis itin skaudžiai susižeidė ir jo planai buvo sugadinti. Krepšininkas patyrė kryžminių kelio raiščių traumą, dėl kurios nežaidė 8,5 mėnesio.

Artūras Gudaitis / Scanpix nuotr.

Visgi dėl to jis iš „Cavaliers“ radaro nedingo ir, „BasketNews.lt“ žiniomis, su šia komanda lietuvis iki šiol nuolat palaiko ryšį.

2015 metais A. Gudaitį NBA naujokų biržoje 47-uoju šaukimu pasirinko Filadelfijos „76ers“. „Cavaliers“ teises į lietuvį gavo 2018 metų vasario mėnesį.

Grįžęs po traumos, jis aikštėje iškart pradėjo rodyti rezultatus: 7,5 taško, 5 atkovoti kamuoliai ir 12,3 naudingumo balo bei visos keturios pergalės Eurolygoje.

Visgi vidurio puolėją sustabdė dar viena trauma. Jis dėl riešo sužeidimo nežais apie mėnesį.

A. Gudaičiui dar tik 26-eri ir jeigu ne traumos, jis galimai dar laukia savo įspūdingiausių sezonų.

Arnoldas Kulboka, Bilbao „RETAbet“

2018 metais Arnoldas Kulboka NBA naujokų biržoje savo pavardę išgirdo 55-asis, o jį pasirinko Šarlotės „Hornets“.

Praėjusį sezoną 208 cm ūgio krepšininkas liko tobulėti Bambergo „Brose“ ekipoje, tačiau šioje neišsiskyrė: FIBA Čempionų lygoje pelnė 4 taškus ir atkovojo po 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

Geriau jam sekėsi po sezono žaidžiant NBA Vasaros lygoje, kurioje pasižymėjo 8,8 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio rodikliais.

Arnoldas Kulboka / „Instagram“ nuotr.

Vasarą gynėjo ir puolėjo pozicijose žaidžiantis krepšininkas nutraukė kontraktą su „Brose“ ir papildė Alexo Mumbru treniruojamą Bilbao „RETAbet“, su kuria suspindo ACB lygoje.

Jis iš pirmųjų aštuonerių sezono rungtynių šešerius pradėjo starto penkete, o komanda iškovojo keturias pergales.

A. Kulboka stipriausiame Europos nacionaliniame čempionate per 23 žaidimo minutes įmeta po 10,1 taško ir atkovoja po 3 kamuolius.

Krepšininkas iš trijų taškų zonos pataiko 39,6 proc. metimų. Jis per mačą vidutiniškai išmeta po 6,6 tritaškio ir įmeta po 2,6.

Į Eurolygoje žaidžiančios Valensijos „Basket“ krepšį jis sumetė 14 taškų, o Vitorijos „Baskonia“ klubui atseikėjo 7 taškus. Geriausias jo mačas – 19 taškų (5/7 trit.) akistatoje su Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“.

A. Kulbokos duona – tritaškiai. 208 cm ūgio gynėjo metimai yra sunkiai uždengiami, o tai būtų solidus ginklas NBA.

Ąžuolas Tubelis, Vilniaus „Perlas“

Iš Lietuvos jaunųjų krepšininkų šis atletas atrodo turintis daugiausiai potencialo praverti NBA duris.

17-metis 206 cm ūgio puolėjas turi tokias fizines savybes, jog jau dabar galėtų drąsiai varžytis su vyrais. Didžiulė fizinė jėga, atletiškumas, puikus šuolis ir greitis – tokiomis savybėmis išsiskiria šis talentas.

Jaunuolis gerai kovoja dėl kamuolių, dažnai lanką apsaugo pasiekdamas varžovų metimus kamuolius, o įsiveržęs į baudos aikštelę dažniausiai yra sulaikomas tik pražangomis.

Ąžuolas Tubelis / FIBA nuotr.

105 kg svorio krepšininkas išsiskiria universalumu ir gali žaisti tiek ketvirtoje, tiek ir penktoje pozicijoje.

Tarp bendraamžių A. Tubelis išsiskiria ryškiai: jis šių metų Eurolygos jaunimo turnyre vidutiniškai pelnė po 18,1 taško, atkovojo po 7,9 kamuolio, blokavo po 2,3 metimo ir rinko po 24,1 naudingumo balo.

Vasarą metais vyresnių 18-mečių rinktinėje Europos čempionate jis įmetė po 14,9 taško, atkovojo po 12,6 kamuolio, atliko po 2,4 rezultatyvaus perdavimo, blokavo po 3,4 metimo ir rinko po 18,4 naudingumo balo.

Šį sezoną jis antruosius metus paeiliui žaidžia NKL Vilniaus „Perlo“ ekipoje, kurioje jo statistika siekia 16,8 taško, 5,5 atkovoto kamuolio, 1,5 bloko ir 17,5 naudingumo balo.

Krepšininkas šį sezoną jau dalyvauja ir Vilniaus „Ryto“ treniruotėse bei kartą pasirodė LKL rungtynėse, kai mače su Utenos „Juventus“ aikštėje praleido 1 minutę.

Visgi didžiausias klausimas dėl A. Tubelio žaidimo NBA lieka jo taiklumas, kuris gali užkirsti kelią. Šį sezoną jis NKL pataiko 29,4 proc. tritaškių ir 59 proc. baudų, o pernai realizavo 27,7 proc. tritaškių ir 63,1 proc. baudų.

Tiek Eurolygos jaunimo turnyre, tiek ir jaunimo rinktinėse jo taiklumas iš toli niekada neviršijo 30 procentų.

Vargu, ar A. Tubelis savo paraišką į NBA naujokų biržą pateiks jau kitais metais, tad savo savybių gerinimui puolėjas turi bent pusantrų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS