Po autsaiderių antausio – raginimas „Žalgiriui“: reikia permainų! | kl.lt

PO AUTSAIDERIŲ ANTAUSIO – RAGINIMAS "ŽALGIRIUI": REIKIA PERMAINŲ!

„Sezono pradžioje sakiau, kad šį „Žalgirį“ matau pirmajame Eurolygos šešetuke. Dabar sau priekaištauju, kad per anksti dariau išvadas“, – neslėpė Vitoldas Masalskis. Šis krepšinio specialistas, kaip ir dauguma jo kolegų, mano, kad pralaimėjimas Berlyne tapo skardžiu pavojaus skambučiu žalgiriečiams.

„Sakoma, kad lazda turi du galus. Tą patį galima pasakyti apie Kazį Maksvytį. Per visą karjerą šį specialistą nuolat lydėdavo savotiška sėkmės paukštė, todėl jis dažniausiai laimėdavo apylyges varžybas. Panašu, kad šį sezoną aukštesnės jėgos situaciją aplygina“, – kalbėjo V. Masalskis.

Buvęs „Žalgirio“ krepšininkas ir vadovas, treniravęs ne vieną LKL ir NKL klubą, liko nusivylęs kauniečių pasirodymu Berlyne. Lietuvos čempionai antradienį kapituliavo 62:64 akistatoje su Berlyno ALBA. Eurolygos autsaideriams tai buvo vos antroji pergalė per visą šį sezoną, o kauniečiai su 7 pralaimėjimais per 12 turų rizikuoja pirmąjį ratą užbaigti netoli Eurolygos dugno.

K. Maksvyčio auklėtiniai varžybas Berlyne pradėjo galingu spurtu 20:4, o vėliau didžiąją jų dalį nuolat pirmavo, bet paskutinę minutę paskendo klaidų liūne.

„Labai apmaudus pralaimėjimas. Tiek šis, tiek su Vilerbano ASVEL. Tai yra tikrai įkandamo kalibro varžovai, – atsiduso V. Masalskis. – Šį sezoną, apskritai, yra per daug bangavimų. Norėtųsi kur kas didesnio stabilumo. Kol kas dar nevėlu keistis, nes tikrasis komandos pajėgumas pasimatys po Naujųjų metų.“

Vitoldas Masalskis / E. Šemioto nuotr.

– Kodėl žalgiriečiai pralaimėjo kontroliuotas rungtynes?

– Šiuolaikiniame krepšinyje nepakanka pabėgti dešimčia taškų ir manyti, kad darbas jau padarytas. Šiais laikais žaidimo tempas ir intensyvumas yra didelis, tad persvarą galima labai greitai iššvaistyti. Ypač darant tiek klaidų, kiek žalgiriečiai suklydo Berlyne. Tai buvo komandinis pralaimėjimas. Koks trečdalis kaltės tenka treneriui, bet du trečdaliai – žaidėjams. Nesužaidė Rolandas Šmitas, Keenanas Evansas, Lukas Lekavičius. Manau, kad Lukui trūksta trenerių pasitikėjimo, jis nėra tas krepšininkas, kurį galima tampyti – tai duoti 30 minučių, tai vos kelias. Jis yra įrodęs, kad gali būti žaidimo varikliuku, ypač tokiais sunkiais momentais.

– Žalgiriečiai į kovą su ALBA stojo stipriai nukraujavę, tačiau netikėtai juos patempė asmeninius rekordus gerinęs atsarginis gynėjas Dovydas Giedraitis. Ar šis 23 metų vyrukas galėtų tapti šio sezono „Žalgirio“ vedliu?

– Dovydas iššovė labai laiku. Dabar tokie žybtelėjimai labai svarbūs. Kita vertus, jis jau priaugo Eurolygos lygį. Matyti, kad vaikinas yra gana stiprus psichologiškai, ne veltui jam patikima prižiūrėti varžovų lyderius. Tik kyla klausimas, ar jis sugebės taip rungtyniauti visą sezoną. Bet kuriuo atveju, K. Maksvytis savo rotacijose turi dar vieną patikimą žaidėją. Kaip ir Danielių Lavrinovičių. Šis aukštaūgis taip pat sužaidė naudingai – 6 taškai ir atkovoti 6 kamuoliai. Aišku, jis dar neturi tiek patirties, kiek D. Giedraitis, tad turi greitai persiorientuoti nuo pernykščio Kėdainių „Nevėžio“ lygio iki Eurolygos.

Kevinas Pangosas dabartiniam „Žalgiriui“ tikrai praverstų. Žinau, kad apie jį yra visokių nuomonių, bet tikiu, kad žaidėjas su tokia kūrybine galia labai pagyvintų kauniečių puolimą.

– Kaip vertinate naujoko Edmondo Sumnerio pasirodymą?

– Akivaizdu, kad jam reikės laiko adaptuotis. NBA krepšininkai, kurie būna jau pažaidę Europoje, įsivažiuoja daug greičiau. Persikėlę tiesiai iš JAV, dažniausiai užtrunka pratindamiesi prie jiems neįprasto europietiško krepšinio. Kita taktika, kitos žaidimo taisyklės, skirtingos arenų erdvės. Berlyne matėme E. Sumnerio minimus ant šoninės linijos, klaidas. Tiesa, savo stiprybes jis irgi spėjo pademonstruoti. Matėme staigumą, greitį, perimtus kamuolius. Jį sunku sustabdyti vienas prieš vieną, bet Europoje yra kitokios gynybinės sistemos, daug pagalbų, todėl išnaudoti savo stipriąsias savybes ne taip paprasta. Tikiu, kad šis naujokas sulig kiekvienomis varžybomis duos vis daugiau naudos.

– Tačiau „Žalgiriui“ reikia kompensuoti net keturių žaidėjų netektis – dviejų, išsiųstų į Pirėjų, ir traumuotų Arno Butkevičiaus bei Brady Maneko. Būtų naivu manyti, kad atsivėrusias skyles galima užkaišyti atsarginiais...

– Kažkada Arvydas Sabonis taikliai pasakė, kad „Žalgiris“ su savo pinigų kapšeliu išlenda tik tada, kai apsiperka dauguma Eurolygos klubų. Mes negalime konkuruoti su turtingiausiais Europos klubais. Todėl ir neperkame talentingiausių žaidėjų tada, kai tik įsigeidžiame. Su kitomis komandomis galime konkuruoti tik noru, kovingumu ir atletiškumu.

Kalbant apie papildymą, jis yra būtinas. Tiesa, nesinorėtų pirkinio vien dėlto, kad reikia kažką nupirkti. Aš dairyčiausi į jau pažįstamus žaidėjus. Pavyzdžiui, Kevinas Pangosas dabartiniam „Žalgiriui“ tikrai praverstų. Žinau, kad apie jį yra visokių nuomonių, bet tikiu, kad žaidėjas su tokia kūrybine galia labai pagyvintų kauniečių puolimą. Juk ne veltui jį pasirinko pats Ettore Messina. Šį trenerį neblogai pažįstu nuo tų laikų, kad dirbome „Žalgirio“ klube su treneriu Joanu Plaza. E. Messina vadinamas krepšinio profesoriumi – išmintingas, patyręs specialistas, bet kartu ir įdomus, kuklus žmogus. Galbūt Milane K. Pangosui nepavyko įsitvirtinti, bet tikiu, kad Kaune jis atsigautų. Jei pavyktų išspręsti jo didelės algos klausimus, sakyčiau, verta susigrąžinti šį buvusį „Žalgirio“ lyderį.

Sužibėjo: D. Giedraitis Berlyne pasiekė rezultatyvumo, naudingumo, atkovotų ir perimtų kamuolių asmeninius rekordus. / BC Žalgiris nuotr.

– Jau rytoj kauniečiai savo arenoje priims ambicingąjį „Monaco“ su ne juokais įsibėgėjančiu Donatu Motiejūnu. Kas laukia „Žalgirio“ akistatoje su prancūzais?

– „Monaco“ sudėtyje gausu aukščiausio kalibro žaidėjų, meistriškumu lenkiančių mūsiškius. Tačiau savo namuose, padedami sausakimšų tribūnų, žalgiriečiai gali kautis. Nemanau, kad D. Motiejūnas sužais dvejas iš eilės tokias pat sėkmingas varžybas (antradienį Belgrade į „Partizan“ krepšį įmetė 23 taškus). Donatas žaisdamas su „Žalgiriu“ saviškių niekada labai nenuskriaudžia (šypsosi – aut. past.). Blogai tik tai, kad Belgrade „Monaco“ pralaimėjo, todėl į Kauną atvyksta pikti ir motyvuoti. Be to, žinant „Žalgirio“ netektis, šių varžybu favorite laikyčiau svečių ekipą.


Statistika

ALBA–„Žalgiris“ 64:62 (13:20, 12:8, 14:17, 25:17).

Berlynas, „Mercedes-Benz“ arena, 5 566 žiūrovai.

ALBA: J. Thiemannas 16 (6 atk. kam.), Y. Wetzellis 9 (6 atk. kam.), G. Procida ir J. Mattisseckas – po 8, M. Delow ir M. Spagnolo – po 6, T. Schneideris 5, K. Koumadje ir J. Beanas po 3.

„Žalgiris“: D. Giedraitis 15 (3/5 trit., 4 perimti kamuoliai, 5 atk. kam.), T.Dimša 11, E. Ulanovas ir K. Evansas (2/9 metimų, 4 klaidos) – po 8, D. Lavrinovičius 6 (6 atk. kam.), E. Sumneris, K. Hayesas ir R. Šmitas (0/3 tritaškių, 4 klaidos, 7 atkov. kam.) po 4, L. Birutis 2 (L. Lekavičius ir N. Montvila taškų nepelnė).

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 15/38 (40 proc.) ir 12/24 (50 proc.), tritaškių – 7/27 (26) ir 8/21 (38), baudų metimų – 13/17 (77) ir 14/16 (88). Atkovota kamuolių – 36 ir 34, perimta – 11 ir 7. Rezultatyvūs perdavimai – 9 ir 12, klaidų – 13 ir 23.

GALERIJA

  • Po autsaiderių antausio – raginimas „Žalgiriui“: reikia permainų!
  • Po autsaiderių antausio – raginimas „Žalgiriui“: reikia permainų!
BC Žalgiris nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

gintas

kurkuli brudna treneri LAUK,,,,Geda GANA,,,

keista

Molio motiejus pora metru atgal isvijo Shileri uz sezono pradzioj pora pralaimejimu-uz ta sprendima dabar papurtys kisene,gaila tik,kad ne savo, o miesto. O maskvenas su dalbajobais asistentais ir toliau murkdo zalgrybi pamazgu duobeje ir bbd.

kaunietis

LŪZARIAI...Šį karta neisiu baliejinti,žiūrėsiu per tv. [ ir, GREIČIAUSIAI sirgsiu už...Motiejuną, kad pakrautų lūzeriams, kurie negerbia savo sirgalių ir SPECIALIAI pralaiminėja visiems autsaideriams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS