Prieš Eurolygos autsaiderius – nukraujavęs „Žalgiris“ | kl.lt

PRIEŠ EUROLYGOS AUTSAIDERIUS – NUKRAUJAVĘS „ŽALGIRIS“

Kauno „Žalgirio“ ekipa į Berlyną išskrido apimta neramių minčių. Ant pozityvios svarstyklių pusės – nutraukta nesėkmių serija LKL ir Eurolygoje. Ant blogosios – traumų ir netekčių epidemija. Tačiau šį vakarą „Mercedes-Benz“ arenoje kauniečiams rūpės tik pergalė. Pralaimėjimo Eurolygos autsaideriams nesuprastų niekas.

Tragiškas startas

Daugkartinė Vokietijos čempionė Berlyno ALBA šį sezoną primena savo pačios šešėlį. „Albatrosai“ savo šalies pirmenybėse rikiuojasi vos penkti, o Eurolygoje laimi tik 9 proc. rungtynių.

Šis kraupus rezultatas tarsi liudija, kad šiandien su „Žalgiriu“ vokiečiai neturi šansų. Juolab kad žalgiriečiai su penkiais laimėjimais yra vos per pėdą nuo pajėgiausiųjų aštuntuko.

Turbūt prieš gerą mėnesį panašiai galvojo ir Milano „Emporio Armani“ krepšininkai, sumokėję skaudžią kainą. Nors pergalė 85:82 taip ir liko vienintelė ALBA ekipai, bet šeimininkų neįvertinimas gali kainuoti brangiai.

Kazys Maksvytis, šį sezoną jau gavęs pamokų tiek tarptautinėje, tiek vietinėje arenoje, tai puikiai žino. Bėda, kad į Vokietiją Lietuvos čempionai išskrido ne tik be traumuoto puolėjo Brady Maneko, bet ir be ilgam iš rikiuotės iškritusio Arno Butkevičiaus. Kovingiausią „Žalgirio“ žaidėją eliminavo pėdos trauma. Žalgirietis susižeidė praėjusio ketvirtadienio rungtynėse Milane su „Emporio Armani“ ekipa, kurią įveikė 83:70.

Atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad A. Butkevičiui operacijos pavyks išvengti, tačiau pėdai sugyti prireiks nuo dviejų iki trijų mėnesių. Žinant, kad kauniečiai prasidėjus sezonui pardavė Igną Brazdeikį ir perleido Nazo Mitrou-Longo sutartį Pirėjo „Olympiakos“ klubui, jų rezervas susitraukė iki kritinio.

Debiutas: kauniečių naujokas iš NBA E. Sumneris Panevėžyje kalnų dar nenuvertė, bet Berlyne jau gaus laiko žaisti. / „Scanpix“ nuotr.

Debiutas blankus

Vilties spinduliu žalgiriečiams tapo sekmadienį įvykęs naujoko Edmondo Sumnerio debiutas. 27 metų 198 cm ūgio amerikietis atstovavo „Indiana Pacers“ ir „Brooklyn Nets“ klubams, o šiemet, neįsitvirtinęs NBA, patraukė į Europą. Tiesa, gynėjas per „Betsafe-LKL“ čempionato rungtynes su Panevėžio „7bet-Lietkabelio“ komanda tik apšilo kojas. Kiek daugiau nei per 5 min. aikštėje jis tik sykį metė į krepšį, tris kartus prasižengė ir sykį suklydo.

„Jei atvirai, Edmondas dar nepasiruošęs, bet, žiūrint į ateitį, mes sąmoningai jį metėme į aikštelę nelaukdami apčiuopiamos naudos. Jis praleido tam tikrą laiką be kontaktinio krepšinio. Tikimės, kad mačas po mačo naujokas įneš didesnį indėlį. Gaila, kad dabar neturime daug treniruočių. Reikės surasti jam vietos ir įvesti į žaidimo schemas jau rungtynių metu“, – nepanikavo K. Maksvytis.

Net ir esant neigiamam E. Sumnerio naudingumo koeficientui kauniečiai iš Aukštaitijos išsivežė vertingą laimėjimą 80:68 ir pakilo į antrąją poziciją. Pergalingą baigtį K. Maksvyčio auklėtiniams lėmė spurtas ketvirtajame kėlinyje – 29:15. Svečių vedliu tapo Keenanas Evansas, pelnęs 17 taškų. Lukas Lekavičius pridūrė 13 taškų ir 15 naudingumo balų. Taip pat efektyviai žaidė ir „centras“ Laurynas Birutis.

Nestandartinis varžovas

ALBA krepšininkai, prieš priimdami „Žalgirio“ iššūkį, turėjo stoti į principinį mūšį su kita Vokietijos krepšinio milžine – Miuncheno „Bayern“ komanda, tačiau sekmadieniui numatyta bundeslygos akistata buvo nukelta vėlesnei datai.

„Nestandartinis varžovas. Daug jaunų žaidėjų, krepšininkai rungtyniauja keliose pozicijose, dalijasi kamuoliu, kartais atlieka derinius nesumušę kamuolio į parketą. Pavojinga komanda, nesvarbu, kad ji nėra turnyrinės lentelės viršuje, – prieš antradienio kautynes kalbėjo K. Maksvytis. – Jie meta daug tritaškių, bėga į greitą puolimą. Reikia sužaisti solidžiai, atimti lengvus taškus ir nesivelti į taškų lenktynes.“

ALBA gretose pastaruoju metu dėl sveikatos problemų nežaidė svarbūs nariai – Louisas Olinde (vid. po 11,8 naudingumo balų), Sterlingas Brownas, pelnantis vid. po 12,4 taško ir Mattas Thomasas. Tačiau K. Maksvytis neturėjo žinių, ar jie nežais ir su „Žalgiriu“. Naudingiausiai varžovų ekipoje rungtyniaujantis Johannesas Thiemannas per kiekvieną Eurolygos mačą renka vidutiniškai po 17,9 naudingumo balų.

Brady ir Arno netektis mus mobilizavo. Mažiau blaškomės, daugiau žaidžiame komandiškai tiek puldami, tiek gindamiesi.

Pirkinių dar bus?

Kalbėdamas apie traumų situaciją savo stovykloje, „Žalgirio“ treneris pabrėžė, kad, likus vienam tikram lengvajam puolėjui Edgarui Ulanovui, žaidimas nesubyrėjo, bet nežinia, ar žaidėjams užteks jėgų ilgesniam maratonui.

„Brady ir Arno netektis mus mobilizavo. Mažiau blaškomės, daugiau žaidžiame komandiškai tiek puldami, tiek gindamiesi. Ir tai mums padeda“, – dėstė K. Maksvytis.

Po akistatos su ALBA kauniečių laukia antras dvigubos savaitės mūšis namuose penktadienį su „Monako“ ekipa, kurios marškinėliais ne pirmą sezoną vilki vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas.

K. Maksvytis neslėpė, kad, net ir atvykus E. Sumneriui, Lietuvos čempionai toliau dairosi pirkinių žaidėjų rinkoje, tačiau ne į traumuoto A. Butkevičiaus poziciją.


ALBA

Gynėjai, įžaidėjai: S. Brownas (JAV, 198 cm), G. Procida (Italija, 198 cm), M. Spagnolo (Italija, 193 cm), M. Delow (Vokietija, 198 cm), A. Nuferis (Vokietija, 199 cm), M. Erikssonas (Švedija, 201 cm), J. Mattisseckas (Vokietija, 194 cm), M. Thomasas (JAV, 196 cm), Z. Samaras (Slovėnija, 197 cm).

Puolėjai: Y. Wetzellas  (Naujoji Zelandija, 206 cm), T. Schneideris (Vokietija, 208 cm), L. Olinde (Vokietija, 205 cm), A. Doerriesas (Vokietija, 210 cm), D. Grosberis (Liuksemburgas, 197 cm), E. Rapieque (Vokietija, 200 cm), J. Beanas (JAV, 201 cm).

Vidurio puolėjai: K. Koumadje (Čadas, 223 cm), J. Thielmannas (Vokietija, 205 cm), L. Rufas (Vokietija, 211 cm), K. Nikičius (Kroatija, 213 cm).

Vyriausiasis treneris I. Gonzalezas (Ispanija).


Turnyro lentelė

1. „Real“ 10 1 +157

2. „Barcelona“ 9 2 +78

3. „Monaco“ 7 4 +17

4. „Virtus“ 7 4 +14

5. „Panathinaikos“ 6 5 +46

6. „Olympiakos“ 6 5 +13

7. „Baskonia“ 6 5 +8

8. „Fenerbahce“ 6 5 –8

9. „Maccabi“ 6 5 –21

10. „Partizan“ 5 6 +4

11. „Žalgiris“ 5 6 –12

12. „Bayern“ 5 6 –22

13. „Valencia“ 5 6 –33

14. „Anadolu Efes“ 5 6 –78

15. „Emporio Armani“ 4 7 +27

16. „Crvena zvezda“ 4 7 +21

17. ASVEL 2 9 –88

18. ALBA 1 10 –123

GALERIJA

  • Prieš Eurolygos autsaiderius – nukraujavęs „Žalgiris“
„Scanpix“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

As

Maskvycio eros pabaiga

jauciasi

pralsimejimo kvapelis,tik kam Sabonio sunelis ten šmėkcioja,jis turetu but šahmatu asistentas ,bet negraziai tevas vaika visur kisa

SUSIJUSIOS NAUJIENOS