Ruoškimės trijulių krepšinio proveržiui | kl.lt

RUOŠKIMĖS TRIJULIŲ KREPŠINIO PROVERŽIUI

Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė kitąmet kovos dėl kelialapio į Tokijo olimpiadą. Tikėtina, kad tokį pat egzaminą laikys ir krepšinio "3 prieš 3" mūsų šalies nacionalinė komanda.

Trofėjų jau turime

Lietuvos vyrų "3 prieš 3" krepšinio rinktinė praeitą vasarą Vengrijoje surengtame Europos čempionate iškovojo bronzos medalius, o jaunimo (iki 18 metų) vaikinų komanda Gruzijoje užėmė pirmą vietą.

"Vadinamasis gatvės krepšinis Lietuvoje visais laikais buvo populiarus, vykdavo daug turnyrų, juose dalyvaudavo tūkstančiai komandų, bet iki šiol tai iš esmės buvo mėgėjų sportas. Padėtis ėmė keistis kai 2017-ųjų vasarą, kai Tarptautinė krepšinio asociacijų federacija (FIBA) ir Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) sutarė, kad "3 prieš 3" krepšinis taps olimpine sporto šaka ir debiutuos 2020-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse", – sakė ilgametis trijulių krepšinio varžybų dalyvis, Lietuvos krepšinio "3 prieš 3" rinktinių treneris Dainius Novickas.

Už pergales – premijos

Lietuvos trijulių krepšinio čempionate triumfavusi Šakių "Gulbelė" vasarą pradėjo savo žygį ir FIBA rengiamuose komerciniuose turnyruose.

Po kelių nelabai sėkmingų startų liepos pradžioje "Gulbelės" krepšininkai Paulius Beliavičius, Marijus Užupis, Šarūnas Vingelis ir Aurelijus Pukelis laimėjo Raudondvaryje įvykusį "Challenger" kategorijos turnyrą ir iškovojo kelialapį į Kanadoje surengtą "Masters" turnyrą. Lietuviai pusfinalyje įveikė pajėgiausia planetos trijulių krepšinio komanda tituluojamą "Novi Sad" ekipą iš Serbijos, o finale nugalėjo Edmontono atstovus.

Pergalės nugalėtojams pelnė ne vien garbingus apdovanojimus, bet ir solidų finansinį atlygį, nes "Challenger" turnyro laimėtojams skirta 15 tūkst. JAV dolerių, o "Masters" – 30 tūkst. JAV dolerių.

Trijulių krepšinio komandų tik daugės, nes tuo vis labiau domisi ne vien NKL, bet ir LKL žaidėjai.

Vėliau lietuvių laukė kelionė į Aziją ir startai Mongolijoje (užėmė 1-ąją vietą), Taivane (4-oji vieta) vykusiuose "Challenger" turnyruose.

"Šiuo metu "Gulbelė" yra neabejotinai geriausia Lietuvos trijulių krepšinio komanda, o jos sėkmingas pasirodymas FIBA rengiamose varžybose – geriausia mūsų krepšinio reklama", – pabrėžė D.Novickas.

"Gulbelė" – tarp stipriausiųjų

Tarp aukščiausią FIBA reitingą turinčių trijulių krepšinio komandų yra ne vien krepšinio valstybių – Serbijos, Rusijos, Kinijos, Slovėnijos ar JAV atstovų, bet ir Mongolijos, Nyderlandų, Šveicarijos, Japonijos ekipos.

"Taip nutiko todėl, kad tos šalys, kurios matė, kad neturi šansų patekti į olimpiadą su didžiojo krepšinio komandomis, skyrė daug dėmesio ir lėšų krepšiniui "3 prieš 3", – teigė D.Novickas.

Šiuo metu pirmąjį trijulių krepšinio FIBA pasaulio reitingo dešimtuką sudaro "Novi Sad", "Liman" (abi – Serbija), Rygos "Ghetto" (Latvija), Niujorko "Harlem" (JAV), "Piran" (Slovėnija), "Princeton" (JAV), "Amsterdam" (Nyderlandai), "Vrbas" (Serbija), Šakių "Gulbelė" (Lietuva) ir "Zemun" (Serbija).

"Lietuvos krepšinio "3 prieš 3" asociacija buvo įkurta 2018 m. rudenį. Pirmas žingsnis – atranka į šalies vyrų rinktinę. Surengėme penkių etapų Lietuvos čempionatą, jį laimėjo "Gulbelė", kuriai atstovauja Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) žaidžiančio Šakių "Vyčio" krepšininkai P.Beliavičius, M.Užupis, Š.Vingelis ir A.Pukelis. Vargu ar jie tikėjosi, kad per metus taps pasaulio trijulių krepšinio žvaigždėmis. Mūsų krepšininkai jau užsitikrino teisę dalyvauti lapkritį vyksiančiose finalinėse "World Tour" varžybose Japonijoje. Jei viskas susiklostys sėkmingai, šiuos metus "Gulbelė" baigs savo sąskaitoje sukaupusi 100 tūkst. eurų", – kalbėjo D.Novickas.

Olimpiada? Kodėl ne?

2020-aisiais trijulių krepšinis debiutuos olimpinėse žaidynėse. Kokie Lietuvos rinktinės šansai?

FIBA ir TOK patvirtino atrankos sistemą. Nuspręsta, kad Tokijo olimpiadoje dalyvaus po 8 vyrų ir moterų komandas.

Po 4 vietas užsitikrins aukščiausias vietas FIBA trijulių krepšinio reitingų lentelėse užimančios ekipos. Dar po 3 kvietimus gaus olimpinio atrankos turnyro laimėtojai bei po vieną – papildomos atrankos nugalėtojai.

Šiuo metu Lietuvos vyrų krepšinio "3 prieš 3" rinktinė FIBA reitingų lentelėje yra vienuolikta.

Pirmas atrankos turnyras bus surengtas 2020-ųjų kovą. Jame dėl kelialapių į Japoniją kausis po 20 vyrų ir moterų rinktinių, kurios bus atrinktos pagal FIBA reitingą.

Papildomame atrankos turnyre dalyvaus po 6 vyrų ir moterų komandas, kurios taip pat bus atrinktos atsižvelgus į FIBA reitingą.

"Mūsų šansai bus gana neblogi. Kita vertus, pernai mes apskritai negalvojome, kad turėsime tokią galimybę, tad dabar galime tik padaryti viską, kad ja pasinaudotume", – sakė D.Novickas.

Anot jo, šiuo metu daugiausia trijulių krepšinio komandų yra Vilniuje.

"Jų neabejotinai tik daugės, nes tuo vis labiau domisi ne vien NKL, bet ir LKL krepšininkai. Kad būtų galima žengti į naują lygį, būtina įrengti kokybiškas atviras lauko aikšteles. Jų Vilniuje lyg ir netrūksta, tačiau jų būklė – tragiška. Beveik visose jose – asfaltbetonio danga. Šiuo metu Vilniuje yra tik kelios kokybiškos lauko krepšinio aikštelės, o pavyzdine galima vadinti įrengtą Šeškinėje. Ten visą vasarą renkasi krepšinio mėgėjai ir profesionalai, ten ir mes rengėme savo treniruotes prieš svarbius turnyrus. Bet to tikrai nepakanka. Vilniaus miesto savivaldybė skelbia kasmet atnaujinanti dešimtis krepšinio aikštelių, bet realiai tik iš naujo užklojamas asfaltas, o visa kita infrastruktūra lieka beveik nepakitusi, – dalijosi mintimis D.Novickas. – Svarbi ne vien aikštelės danga, bet ir krepšiai, taip pat reikia įrengti nedideles tribūnas. Reikia lygiuotis į kitas šalis, kad ir į Latviją. Nors nereikia toli ieškoti – Lentvaryje įrengtas naujas sporto aikštynas, yra aštuonios modernios lauko krepšinio aikštelės, tribūnos, persirengimo kambarėliai, dušai, sporto įranga. Kodėl tokio aikštyno negali turėti Vilnius?"

GALERIJA

  • Šakių „Gulbelės“ komanda FIBA pasaulio krepšinio „3 prieš 3“ reitingų lentelėje – devinta.
  • Dainius Novickas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS