Skyrė tik 10 sekundžių: kaip pergalingas „Žalgirio“ ginklas vos nebuvo pasiųstas ant suolo | kl.lt

SKYRĖ TIK 10 SEKUNDŽIŲ: KAIP PERGALINGAS „ŽALGIRIO“ GINKLAS VOS NEBUVO PASIŲSTAS ANT SUOLO

Gynybos architektas Jure Zdovcas siuto šalia šoninės linijos, kai Jaysonas Grangeris po išsikeitimo puolime į „Žalgirio“ krepšį susmeigė du tritaškius iš eilės ir išlygino rezultatą.

J. Zdovcas atsigręžė į savo patikimą atakų organizatorių Mantą Kalnietį bei iškvietė jį keitimui.

Tuo metu „Žalgirio“ puolimui dirigavusio Luko Lekavičiaus išėjimas į aikštę tąkart skaičiavo vos antrąją minutę.

Per šią atkarpą gynėjas perėmė kamuolį ir greitoje atakoje sėkmingai asistavo Janiui Strelniekui, pats Lekavičius sykį prasiveržė, bet buvo sustabdytas Lamaro Peterso, o trečiasis „Žalgirio“ išpuolis baigėsi Tylerio Cavanaugh klaida.

2:11 pralaimėtas trijų minučių ruožas vertė J. Zdovcą imtis sprendimų. Kalnietis staigiai prisistatė šalia sekretoriato, kur keitimo jau laukė Edgaras Ulanovas, tačiau prie jo neužsibuvo.

Kamuolį į puolimą atsivarinėjęs Lekavičius iškėlė nykštį į viršų ir sureagavęs Nebo pastatė tvirtą užtvarą. „Žalgirio“ mažylis pranerdamas paliko tiesioginį varžovą už nugaros ir reabilitavosi taikliu firminiu floateriu.

J. Zdovcui pakako tokio momento, po kurio jis atsisuko į Kalnietį ir liepė grįžti ant suolo. Viskas tetruko vos maždaug 10 sekundžių.

L. Lekavičiaus taiklus dvitaškis tapo pradžia atkarpos, per kurią gynėjas sumetė aštuonis taškus iš eilės ir nukalė trečiąją „Žalgirio“ pergalę.

„Dabar lengva būti protingu, – paklaustas apie pasitikėjimą Lekavičiumi, po dvikovos kalbėjo J. Zdovcas. – Jau norėjau keisti jį ir išleisti Kalnietį, nes Lukas suklydo tiek puolime, tiek gynyboje, ir pavargo. Tačiau kažkokiu būdu jis įmetė taškus ir teko Kalną grąžinti ant suolelio. Niekada negali žinoti, kas nutiks, kai priimi tokius sprendimus. Galiausiai, tai pasiteisino. Vėl kalbėsiu apie gynybą, nes pabaigoje padarėme kvailų klaidų. Tai buvo priežastis, kodėl negalėjome be streso užbaigti rungtynių.“

Keturi Lekavičiaus taškai privertė Neveną Spahiją prašyti minutės pertraukėlės, po kurios šilališkis nebeišmetė metimų iš žaidimo, tačiau išprovokavo dvi pražangas iš eilės.

Po jų žaidėjas pridėjo keturias taiklias baudas.

„Treneris neakcentuoja, jog turėčiau imtis iniciatyvos, – apie galingą savo atkarpą kalbėjo Lekavičius. – Puolime pradėjome strigti, todėl kažkas turėjo imtis iniciatyvos. Ėmiausi, pradėjau žaisti agresyviau ir susimečiau savo metimus.“

Lemiamas minutes nuo suolo stebėjęs Tadas Sedekerskis iškeltomis rankomis reagavo, kaip komandos draugas Stevenas Enochas pikenrolo situacijoje antrąkart paeiliui nė kiek nepakilo prieš L. Lekavičių.

Kitas baskų lietuvis Rokas Giedraitis abu L. Lekavičiaus floaterius regėjo iš prie pat, kai skirtingose atakose gynyboje saugojo Artūrą Milaknį ir Edgarą Ulanovą.

„Nesudirbo pikenrolo gynyba, – apie klaidas stabdant Lekavičių konkrečiai kalbėjo Giedraitis. – Lukas visą gyvenimą mėto savo floaterius ir nesu matęs, jog jis pramestų nors vieną.“

L. Lekavičius finišavo su 13 taškų, 9 rezultatyviais perdavimais ir 23 naudingumo balais. Atakų organizatoriui pritrūko vos vieno perdavimo iki antrojo dvigubo dublio per ketverias rungtynes ir iki asmeninio Eurolygos rekordo pakartojimo.

Lukas pamatus „Žalgirio“ persvarai liejo dar antrajame ketvirtyje, kada išdalino 5 rezultatyvius perdavimus.

Krepšininkais jais prisidėjo prie 11 komandos draugų taškų, pats pridėjo penkis, o Kauno komanda per kėlinį iš viso surinko 19, ir buvo priekyje 40:32.

„Lukas jau ne pirmą kartą tempė mus į priekį, – komentavo žalgirietis Tyleris Cavanaugh. – Kiti žaidėjai, tokie kaip Ulė prieš Stambulo „Fenerbahče“, Tai Websteris prieš tai turėjo geras rungtynes. Būtų galima vardinti eilę žaidėjų. Tai – šios komandos grožis, nes turime ne vieną krepšininką, kuris gali imtis iniciatyvos. Lukas šiuo klausimu visą sezoną žaidžia nuosekliai, ką pademonstravo ir šiame mače. Mums pasisekė, kad turime jį savo komandoje.“

Vienu iš perdavimų Lekavičius tapo įspūdingo „Žalgirio“ momento bendraautoriumi. Gynėjas antrajame kėlinyje po pikenrolo užmetė kamuolį krepšio link įkertančiam Joshui Nebo ir jau atrodė, jog sumanymas virs klaida.

Tačiau šoklusis „Žalgirio“ centras sugavo pasiųstą kamuolį ir fantastiškai sugrūdo jį per S. Enochą. Tokios pabaigos nebesitikėjo ir pats Lekavičius.

„Tikrai nesitikėjau, galvojau bus klaida. Kaip Joshas kyla, yra kažkas neįtikėtino, – nuostaba dalijosi L. Lekavičius. – Lengva žaisti su Joshu, nes kyla aukštai. Galima paduoti ir prastesnį perdavimą, jis pagaus. O kada atakuoti, o kada ne – tai yra žaidimo skaitymas. Priklauso nuo varžovų aukštaūgių, ar jie yra aukščiau, ar žemiau. Tereikia išskaityti. Joshas pagauna net ir prastesnius perdavimas, dėl to yra smagu.“

„Kaip tik su juo apie tai kalbėjausi, – spaudos konferencijoje sakė T. Cavanaugh. – Jūs turite tai pamatyti, Joshas buvo ten, aukštai. Buvo gera matyti jį tokį. Kelias praėjusias rungtynes jis nesijautė savimi, bet Lukas jį surado, padavė kelis aukštus kamuolius.“

J. Nebo po trejų rungtynių vėl sugrįžo į startinį penketą, kuriame jo vietą patyrus traumą buvo užėmęs Marekas Blaževičius.

24-erių amerikietis dar iki ilgosios pertraukos surinko visus savo 10 taškų, iš kurių 6 – po L. Lekavičiaus perdavimų.

Lapkritį dėl čiurnos traumos trumpai iškritęs J. Nebo galop vėl buvo toks, kokį buvome įpratę matyti.

Jis prieš tai trejose rungtynėse su Atėnų „Panathinaikos“, Stambulo „Fenerbahče“ ir „Barcelona“ per sužaistas 46 minutes iš viso buvo įmetęs tik 9 taškus.

Akistatoje su baskais 10 taškų pasirodymui J. Nebo užteko 16 minučių.

„Mums jis yra rungtynes keičiantis žaidėjas ir džiaugiuosi matydamas jį aikštelėje su šypsena“, – pridėjo T. Cavanaugh.

J. Zdovcas pasidžiaugė už vėl puolime blykstelėjusį Nebo, tačiau gynybos šalininkui nekėlė didžiulio žavesio epizodai „Baskonia“ baudos aikštelėje, įskaitant ir fantastišką dėjimą.

„Nuoširdžiai kalbant, dėjimas man nerūpi, – šypsodamasis atviravo „Žalgirio“ vairininkas. – Man svarbiausia – žaidimo supratimas, epizodai gynyboje, rungtyniavimas po krepšiu, papildomo perdavimo sukūrimas ir komunikacija. Dėjimas – puiku fanams, bet man nerūpi. Joshui reikia pasitikėjimo, būtent dėl to rungtynes pradėjau su juo. Prieš tai kurį laiką mačus pradėdavo Marekas ir galbūt Joshas kiek išsibalansavo. Sunku pasakyti, kas dedasi žaidėjo galvoje.“

Ko Nebo vis dar trūksta?

„Jis – Eurolygos naujokas ir dažnai dar neperpranta situacijų, – prasiplėtė J. Zdovcas. – Aš iš žaidėjų prašau daug rotacijų, skirtingų gynybos sistemų prieš skirtingus žaidėjus. Jam dar kartais sunku sureaguoti, bet mes dirbame, jis profesionalas ir esu laimingas, kad turiu jį komandoje.“

„Baskonia“ įveikęs „Žalgiris“ trejų iš eilės namų rungtynių seriją pradėjo trečiąja sezono pergale. Kitą savaitę Nemuno saloje lankysis buvęs žalgirietis Marius Grigonis kartu su Maskvos CSKA, o dar kitą turą – „Monaco“ su Donatu Motiejūnu, „Žalgiryje“ žaidusiu 2007-2008 m. sezone.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS