„Zenit“ išsivežė iš Kauno pergalę ir LKL čempiono žiedą | kl.lt

„ZENIT“ IŠSIVEŽĖ IŠ KAUNO PERGALĘ IR LKL ČEMPIONO ŽIEDĄ

"Kažko trūksta. Gal susikaupimo, atsakomybės. Komandinė gynyba – viso penketuko darbas, o ne atskirai vieno ar kito žaidėjo", – po penktos iš eilės nesėkmės Eurolygoje kalbėjo Kauno "Žalgirio" kapitonas Paulius Jankūnas.

Duobė buvo per gili

Eurolygos turnyro 11-o turo rungtynes žalgiriečiai savo arenoje 75:83 pralaimėjo Sankt Peterburgo "Zenit" krepšininkams.

Trečią kėlinį kauniečiai buvo atsilikę 34:59, tačiau sugebėjo sušvelninti skirtumą iki 75:81. Tačiau tuomet prasižengė Lukas Lekavičius, o "Zenit" persvarą baudų metimais padidino Billy Baronas, vėliau Rokui Jokubaičiui ir L.Lekavičiui nepavyko tiksliai perduoti kamuolio vidurio puolėjui Joffrey Lauvergne.

"Išsikasėme sau duobę, bet iš jos išsikapstėme. Tačiau duobė buvo per gili, kad visiškai iš jos išliptume", – taip antrą mačo dalį įvertino "Žalgirio" strategas Martinas Schilleris.

Kitas Eurolygos rungtynes Kauno krepšininkai žais vėl namuose – gruodžio 4-ąją susitiks su "Barcelona".

Tendencija kelia nerimą

Buvęs "Žalgirio" treneris Rimantas Grigas atkreipė dėmesį į neraminančią tendenciją ir pasigedo kauniečių komandinės drausmės bei kietos gynybos.

Nereikia manyti, kad pakanka tik kartu suvalgyti picą ir visos problemos išsispręs.

– "Zenit" nepriskiriamas prie Eurolygos favoritų. Kodėl "Žalgiris" su ne pačiu galingiausiu varžovu neturėjo jokių šansų?

– Sezono pradžioje Sankt Peterburgo komandai koją pakišo koronavirusas, buvo išguldytas kone visas klubas. Bet kai pasveiko, pamatėme, kad "Zenit" – labai pajėgus. Jų šešios pergalės per aštuonis turus daug ką pasako.

– Pažvelgę į pagrindinius statistikos rodiklius nepasakytume, kad žalgiriečiai kažkuo labai nusileido svečiams. Kokia buvo pagrindinė mūsiškių bėda?

– Komandinė gynyba. Nebuvo drausmės. Kažkas pasistengia, apsigina, atbėga į pagalbą, o kažkas to neatlieka ar tiesiog suklysta. Gal nėra supratimo, kaip išmušti varžovą iš vėžių? Vadovaujant Šarūnui Jasikevičiui žalgiriečiai tą sugebėdavo, mokėdavo pakreipti žaidimo eigą savo naudai, puolimas nebuvo toks chaotiškas. Liūdniausia, kad bėdos kartojasi. Visi pastarieji pralaimėjimai susiklostė pagal tą patį scenarijų.

Statistika: L.Lekavičius atliko du rezultatyvius perdavimus, K.Pangosas – septynis. / Evaldo Šemioto nuotr.

– Tikriausiai neveltui "Žalgiris" pagal daugumą gynybos rodiklių – vienas Eurolygos autsaiderių?

– Dauguma žaidėjų stengiasi, bet varžovų meistriškumas toks, kad vien to nepakanka. Pamatėme tokių "Zenit" metimų, tritaškių griūnant, kad prieš juos niekas nebūtų apsigynęs. Jei svečiai būtų nepataikę, gal ir lūžis būtų pasiektas? Tačiau tendencija aiški: nėra tos komandinės drausmės, kokia buvo praeitą sezoną.

– Tuomet kaip paaiškinti pergalių seriją sezono pradžioje?

– To negalima nuvertinti, bet nepamirškime, kad dauguma "Žalgirio" varžovų buvo susidūrę su COVID-19. Tai turėjo įtakos tiek rungtynėms, tiek treniruočių procesui. Vėliau komandos prisitaikė prie pandemijos sąlygų ir ėmė kopti į viršų.

– Pralaimėję penkis mačus iš eilės žalgiriečiai gali kristi ir į psichologinę duobę. Ką daryti, kad to nenutiktų?

– Situacija nėra tragiška. Treneris M.Schilleris turėtų būti dar griežtesnis. Demokratija – gėris, bet ji neturi pavirsti anarchija. Be to, komanda turi senbuvių, kurie čia užaugę, subrendę. Jie turi tarti savo žodį kitiems žaidėjams. Daug lems Pauliaus Jankūno, Mariaus Grigonio ir kitų lyderių pozicija. Neveltui ir M.Schilleris užsiminė, kad patys krepšininkai turi kalbėtis. Nereikia manyti, kad pakanka tik kartu suvalgyti picą ir visos problemos išsispręs. Gerai, kad kitą savaitę – ne dvejos, bet vienos Eurolygos rungtynės. Reikia visiems kartu padaryti tinkamas išvadas.

Džiaugėsi ir liūdėjo

Prieš "Žalgirio" ir "Zenit" rungtynes Sankt Peterburgo klubo legionieriui Kevinui Creswellui Riversui buvo įteiktas Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempiono žiedas.

Trofėjus: buvęs žalgirietis K.C.Riversas (su kamuoliu) iš Kauno į Sankt Peterburgą grįžo su LKL čempiono žiedu. / "Scanpix" nuotr.

Jį amerikietis praeitą sezoną iškovojo su Kauno komanda.

"Gaila, kad nebuvo progos laimėti čempionatą įprastu būdu, bet vis tiek labai smagu būti nugalėtojų gretose. Juolab kad turėjome tai, ko reikia titului – buvome vienvaldžiai lyderiai, pralaimėję vos dvejas rungtynes, kai varžybos buvo sustabdytos, – kalbėjo K.C.Riversas. – Malonu vėl sugrįžti į Kauną, tačiau tuo pat metu liūdna, nes rungtynės – be sirgalių."

LKL čempionų žiedai bus įteikti ir Kaune viešėsiančios "Barcelonos" trenerių štabui – Šarūnui Jasikevičiui, Tomui Masiuliui, Dariui Maskoliūnui, Justinui Grainiui, taip pat Stambulo "Fenerbahce" legionieriui Edgarui Ulanovui, Milano "AX Armani Olimpia" puolėjui Zachui LeDay.

"Chimki" krizė tęsiasi

Antrą nesėkmę iš eilės didoku skirtumu patyrė Rimo Kurtinaičio treniruojama Maskvos srities "Chimki" komanda.

Praeitą turą Rusijos atstovai savo aikštėje 77:105 pralaimėjo Stambulo "Anadolu Efes", o šįkart svečiuose 80:100 – Berlyno ALBA krepšininkams.

"Žaidėme per lėtai, padarėme daug klaidų (23 – aut. past.). Mūsų didžiausias trūkumas – gynyba ir nepakankamos pastangos ją pagerinti", – po mačo Berlyne pripažino R.Kurtinaitis.

Roko Giedraičio ir Tado Sedekerskio atstovaujama Vitorijos "Baskonia" išvykoje 90:76 nugalėjo Pirėjo "Olympiakos" ekipą.

R.Giedraitis surinko 6 taškus (0/3 dvitaškių, 2/6 tritaškių, dvi klaidos), T.Sedekerskis nežaidė.

Vėl blykstelėjo M.Jamesas

Maskvos CSKA lyderis Mike'as Jamesas, tritaškiais privertęs kapituliuoti "Žalgirį", taikliu tolimu šūviu palaužė ir Madrido "Real" komandą.

Rusijos sostinėje, likus žaisti 2 sek., Ispanijos atstovai pirmavo 71:70, tačiau tritaškį pataikė M.Jamesas. Be to, jį stabdydamas prasižengė "Real" žaidėjas Alberto Abalde, tad M.Jamesas baudos metimu dar padidino skirtumą – 74:71. Vidurio puolėjo Walterio Tavareso dvitaškis jau neišgelbėjo Madrido komandos – maskviečiai šventė pergalę 74:73.

Nuotaika: mačo teisėjai M.Boltazaueris, A.Panther ir O. Latyševas rado laiko pajuokauti. / Evaldo Šemioto nuotr.

"Neįtikėtini Mike'o metimai mūsų nestebina – per treniruotes jis pataiko dar efektingesnių", – teigė CSKA puolėjas Tornikė Šengelija.

Maskvos krepšininkai atliko vos keturis rezultatyvius perdavimus, tačiau vienas iš jų (Willo Clyburno – M.Jamesui) buvo lemiamas.


Statistika

"Žalgiris"–"Zenit" 75:83 (15:23, 17:22, 19:21, 24:17). Kaunas, "Žalgirio" arena (be žiūrovų).

"Žalgiris": M.Grigonis 18 taškų (iš jų 4/4 tritaškių, 4/4 baudų metimų), J.Lauvergne 17 (8 atkovoti kamuoliai), A.Rubitas 12 (4 atkovoti kamuoliai), N.Hayesas 9, P.Jankūnas (5 atkovoti kamuoliai) ir T.Walkupas (1/6 dvitaškių, 4 rezultatyvūs perdavimai) po 5, R.Jokubaitis 4, L.Lekavičius (1/4 dvitaškių) ir A.Milaknis (0/3 tritaškių) po 2, M.Gebenas ir S.Vasturia (0/3 dvitaškių) po 0.

"Zenit": A.Hollinsas 20 taškų (iš jų 3/4 tritaškių), W.Thomas 16 (iš jų 3/3 tritaškių, 7 atkovoti kamuoliai), K.Pangosas 13 (iš jų 3/4 tritaškių, 7 rezultatyvūs perdavimai), A.Poythressas 11, K.C.Riversas ir A.Gudaitis po 6, A.Zubkovas 4, M.Ponitka 3 (5 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai), D.Zacharovas ir B.Baronas (4 rezultatyvūs perdavimai) po 2, V.Fridzonas 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 21/40 (52,5 proc.) ir 16/32 (50 proc.), tritaškių – 7/18 (39,9) ir 12/23 (52,2), baudų metimų – 12/14 (85,7) ir 15/18 (83,3). Atkovota kamuolių – 29 ir 27, perimta – 3 ir 6. Rezultatyvūs perdavimai – 16 ir 23. Klaidos – po 10.

Rezultatai

Pirėjo "Olympiakos"–Vitorijos "Baskonia" 76:90 (15:23, 16:24, 27:20, 18:23). G.Printezis (5 atkovoti kamuoliai) ir K.Sloukas po 15 taškų / Z.Dragičius 18 taškų (iš jų 3/6 tritaškių).

Tel Avivo "Maccabi"–Milano "AX Armani Olimpia" 85:86 (20:18, 15:28, 18:13, 17:11, 15:16). S.Wilbekinas ir E.Bryantas (4/4 tritaškių, 9 atkovoti kamuoliai) po 17 taškų / K.Punteris 18 taškų.

Berlyno ALBA–Maskvos srities "Chimki" 100:80 (20:24, 30:20, 17:18, 23:18). N.Giffey 22 taškai (iš jų 4/4 tritaškių) / J.Jerebko 20 taškų (iš jų 3/4 tritaškių, 8 atkovoti kamuoliai).

Maskvos CSKA–Madrido "Real" 74:73 (17:20, 18:18, 23:17, 16:18). 3 103 žiūrovai. M.Jamesas 28 taškai (iš jų 5/10 tritaškių) / T.Thompkinsas 15 taškų (6 atkovoti kamuoliai).

Belgrado "Crvena zvezda"–Stambulo "Anadolu Efes" 64:75 (14:16, 22:24, 14:27, 14:8). C.Waldenas 14 taškų (4 atkovoti kamuoliai) / Sh.Larkinas 18 taškų (5 rezultatyvūs perdavimai).

GALERIJA

  • „Zenit“ išsivežė iš Kauno pergalę ir LKL čempiono žiedą
  • „Zenit“ išsivežė iš Kauno pergalę ir LKL čempiono žiedą
  • „Zenit“ išsivežė iš Kauno pergalę ir LKL čempiono žiedą
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS