Dalykai, kurie jaunina Pereiti į pagrindinį turinį

Dalykai, kurie jaunina

2009-01-13 19:24
Dalykai, kurie jaunina
Dalykai, kurie jaunina / "Shutterstock" nuotr.

Daugelį metų mokslininkai nesutarė, kokį poveikį nėštumas daro moters organizmui. Vieni tvirtino, kad besilaukdama moteris išsenka ir tai tampa ankstyvo senėjimo priežastimi. Tačiau naujausi tyrimai rodo ką kitą - jog kūdikio laukimas moterį jaunina.

Ričmondo universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad kiekvieno nėštumo metu moteris gauna papildomos energijos mažiausiai dešimčiai metų. Ir tokius teiginius paaiškinti nėra sunku. Nėštumo ir gimdymo metu moters organizmas gamina daug hormonų, lemiančius tam tikrus pasikeitimus smegenyse. Žinoma, taip yra tik tokiu atveju, jei nėštumas sklandus, būsima motina tinkamai maitinasi, gyvena pakankamai aktyviai. Teigiama, jog tokiu atveju o gimdymo pagerėja moters atmintis, koordinacija ir net regėjimas.

Tyrimą atlikę mokslininkai mano, jog tokiu būdu gamta pasirūpino, jog motinai būtų lengviau auginti savo palikuonis.

Neseniai JAV ir ES universitetų mokslininkai atliko kitą tyrimą ir sudarė jauninančių ir gyvenimą ilginančių maisto produktų sąrašą.

Į jį pateko dvi dešimtys skirtingų produktų. Sąrašas sudarytas remiantis pastaraisiais metais padarytais atradimais žmogaus organizmo ląstelių biocheminio senėjimo mechanizmo srityje.

Į sąrašą įtraukti tokie stipriomis antioksidacinėmis savybėmis pasižymintys produktai kaip juodasis šokoladas, arbata ir kava. Šiame maiste yra daug medžiagų, kurios padeda „atsistatyti" pažeistoms ląstelėms ir ilgina jų egzistavimą.

Į jauninančių produktų sąrašą taip pat pateko obuoliai, juodieji serbentai, mėlynės, brokoliai, vyšnios, pomidorai, granatai, apelsinai, persikai, slyvos, avietės, raudonosios vynuogės, raudonieji svogūnai, špinatai, braškės bei duona arba dribsniai su sėlenomis.

Specialistai pažymėjo, kad tokie produktai kaip mėsa, žuvis, pienas, grūdinės kultūros pirmiausia organizmą aprūpina kalorijomis, riebalais ir mineralais, o daržovės, ir ypač vaisiai, - biocheminiais elementais, padedančiais atsinaujinti organizmo ląstelėms ir lėtinančiais senėjimo procesus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra