Ar svarbi data, nuo kurios pradedame siekti naujų tikslų? | kl.lt

AR SVARBI DATA, NUO KURIOS PRADEDAME SIEKTI NAUJŲ TIKSLŲ?

  • 0

Datas, nuo kurių reikia imtis pokyčių, ir terminus, iki kurių turi būti pasiekti tikslai, dauguma žmonių nusistato žvelgdami į kalendorių. Tačiau kai kurie tyrėjai tikina, kad būdų esama ir veiksmingesnių. Apie tai, kokias datas ir kodėl žmonės renkasi norėdami pasiekti gyvenime šio to naujo, portale bbc.com rašo žurnalistė Alison Birrane.

Dažniausiai pasirenkamas naujų tikslų ir naujų planų įgyvendinimo pradžios laikas – pirmadienis arba pirmoji metų diena. Vieni taip ryžtasi pradėti ruoštis maratono bėgimui, kiti – atidavinėti skolas, treti – aktyviai pasinerti į darbo paieškas ir pan. Užsibrėždami tikslus pagal kalendoriuje nustatytas datas, žmonės tarsi padalija gyvenimą į daugybę dalių.

Kai kurių ekspertų teigimu, žmonės būtų labiau motyvuoti, jei siekti tikslų pradėtų tomis dienomis, kurios yra jiems asmeniškai svarbios.

Naujos pradžios efektas

Kalifornijos universiteto verslo mokykloje (JAV) organizacinę elgseną dėstanti Hengchen Dai, viena iš šiuo reiškiniu besidominčių tyrėjų, tai, kas tokiu momentu įkvepia žmogų, vadina „naujos pradžios efektu“. Jos teigimu, ši riba – tai „psichologiškai reikšmingas pokyčio taškas“, už kurio galima palikti savo praeitį, netobulumą ir patirtas nesėkmes. H. Dai sako, kad nuo šio momento žmogus įgyja papildomos motyvacijos. Ji atkreipia dėmesį, kad naujos pradžios data pasirinkdamas asmeniškai svarbią ar reikšmingą datą, žmogus paprastai jaučia didesnę paskatą siekti užsibrėžtų tikslų.

Naujos pradžios data pasirinkdamas asmeniškai svarbią ar reikšmingą datą, žmogus paprastai jaučia didesnę paskatą siekti užsibrėžtų tikslų.

Ciklas gali kartotis kas savaitę, kas ketvirtį ar kas sezoną, tačiau griežtai laikytis kalendoriaus – visiškai nebūtina, rašo A. Birrane. Rezultatai galbūt bus net geresni, jei kaskart data bus pasirenkama skirtinga – pavyzdžiui, pirma diena naujoje darbovietėje arba pirma naujo semestro diena.

Gimtadienis – dar viena dažnai pasirenkama naujos pradžios data. Gimtadienį kaip tašką, nuo kurio gyvenimas turėtų pasikeisti, labai dažnai renkasi jubiliejaus netrukus sulauksiantys žmonės. Vieno tyrimo, kurį atliko Niujorko ir Kalifornijos universitetų tyrėjai, duomenimis, artėjant naujam gyvenimo dešimtmečiui, žmonės labiau linkę prisiminti tai, kas buvo, ir priimti didžiausius savo gyvenimo sprendimus.

To paties tyrimo medžiagoje taip pat nurodoma, kad nemažai žmonių naujų iššūkių nusprendžia imtis nuo gimtadienio, kuris baigiasi skaičiumi 9. Taigi daugiau šansų, kad, pavyzdžiui, pradėti treniruotis maratonui nuspręsite sulaukę 29-erių ar 39-erių, o ne 30-ies ar 40-ies.

Sėkmė nėra garantuota

Niujorke dirbanti karjeros konsultantė Rebecca Kiki Weingarten sako, kad jos klientai labai mėgsta užsibrėžti naujus tikslus, tačiau datos, nuo kurių jie nusprendžia jų siekti, priklauso nuo kiekvieno žmogaus darbo stiliaus ir motyvacinių poreikių. Pasak jos, kai kurie klientai naujai pradžiai renkasi pirmą dieną po atostogų, o štai kiti, pavyzdžiui, sportininkai, dažnai renkasi datas, susijusias su jų varžybų sezono tvarkaraščiu.

Kai kuriems žmonėms atrodo, kad geriausias laikas imtis naujų projektų, pradėti ieškoti naujo darbo ar keisti kažką asmeniniame gyvenime – tai laikas, kai netenkama darbo arba ištinka santykių krizė, sako R. K. Weingarten. Vis dėlto didžiausia sėkmė lydi tuos, kurių užsibrėžtam tikslui pasiekti tereikia vieno vienintelio veiksmo, pavyzdžiui, parašo ant sutarties.

Nemažai žmonių naujų iššūkių nusprendžia imtis nuo gimtadienio, kuris baigiasi skaičiumi 9.

Pensilvanijos universiteto Vortono verslo mokyklos (JAV) dėstytojos Katherine Milkman, kuri kartu su jau minėtąja H. Dai atliko naujos pradžios efekto tyrimą, teigimu, net ir pasirinkus asmeniškai prasmingą naujos pradžios datą, geras rezultatas toli gražu nėra garantuotas.

H. Dai savo kolegei pritaria: „Kiek ilgai žmogui pavyksta išlaikyti norimą elgesį ir kaip kinta jo atkaklumas, atsižvelgiant į kalendoriuje pažymėtas datas, tebėra atviras klausimas, į kurį atsakymo vis dar ieškome.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS