Nuo kada vaikai turėtų pradėti kalbėti – logopedės patarimai | kl.lt

NUO KADA VAIKAI TURĖTŲ PRADĖTI KALBĖTI – LOGOPEDĖS PATARIMAI

  • 6

Nuo kada vaikai turėtų pradėti kalbėti, ką daryti, jei jis nekalba, kaip galėtume jam padėti, apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su logopede Viktorija Bartkevičiene.

– Kokio amžiaus vaikai turėtų jau pradėti tarti pirmuosius žodžius?

– Vaikas iškart nepradeda kalbėti mums suprantama, įprasta kalba. Iš pradžių jis pasitelkia gestus. Pavyzdžiui, rodo pirštu, taip kviesdamas ateiti ir pan. Vėliau jo kalbą pradeda papildyti įvairūs garsažodžiai „miau“, „mū“ ir t. t. Ir tai yra vaiko kalba. Tokius garsus mažylis turėtų pradėti tarti iki pirmųjų savo gyvenimo metų, iki pirmojo gimtadienio. Paskui iki pusantrų metukų jau garsiažodžius po truputį turėtų keisti trumpi žodžiai „mama“, tetis“ ir pan. Jeigu tokio amžiaus vaikas netaria tokių trumpų žodžių, vadinasi, kažkas negerai. Jis jau turėtų gebėti mėgdžioti tėvus. O dvejų metukų vaikas – mokėti kalbėti trumpais žodžių junginiais, pavyzdžiui, „mama noriu“, „ateik čia“, „duok man“.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip tėvai galėtų padėti praturtinti vaiko kalbą ir paskatinti greičiau pradėti kalbėti?

– Jeigu vaikas sako „mama, tapu tapu“. Mama turėtų ne mėgdžioti vaiko kalbą, o sakyti „Taip, eime“. Taip  pildosi vaiko kalbos bagažas. Išmokome jį naujo žodžio „eiti“.

– Kada tėvams reikėtų sunerimti? Būna, kad vaikai nekalba iki trejų ir net ketverių metų.

– Jeigu vaikas iki trejų metų nekalba, ir netaria garsiažodžių, tik rodo gestais, jau reikėtų sunerimti, nes, vadinasi, nedirba jo artikuliacinis aparatas. Tuomet naivu tikėtis, kad staiga iš niekur nieko jis  trejų ar keturių metų ims kalbėti taisyklingai. Vaikas turi būti sukaupęs kalbėjimo bagažą, apie kurį ką tik prieš tai kalbėjau. Taigi, jei turime dvejų metų vaiką, kuriam sunkia sekasi pamėgdžioti garsažodžius, tarti trumpus garsus atkartoti, pvz., pyp-pyp“, tuk-tuk“, „bul-bul-bul“ ir kitus aplinkoje dažnai girdimus garsus, reikėtų pasikonsultuoti su specialistais, kurie patars, ką daryti. Jeigu trejų metų vaikas visiškai nekalba net trumpais sakinukais, vertėtų ypač sunerimti ir kreiptis į logopedus.

– Kada tėvams reikia pradėti  avinti vaiko kalbėjimo įgūdžius? Ar laukti iki sueis metukai ir pan?

– Laukti nėra ko. Vaikas pradeda suvokti kalbą dar būdamas mamos įsčiose. Jis jau girdi visokius garsus, atpažįsta tuos garsus, ypač mamos, tėčio balsus. Jei lauksime, kol vaikas pats pradės tarti garsiažodžius, mes prarasime labai daug laiko, nes vaiko smegenys iki trejų metų amžiaus yra ypač imlios informacijai. Tad jei dar jam būnant įsčiose ir ką tik gimus su juo nekalbėsime, nebendrausime, nežaisime, daug prarasime. Reikia pradėti skatinti vaiko kalbą žaidžiant, kartojant garsus, aiškinant, kas čia yra nuo pat jo gimimo. Pavyzdžiui, „čia yra akytė“, „čia yra katytė“. Tiesa, didelė klaida prašyti vaiką pakartoti sudėtingus žodžius. Kartais tėveliai sako: „Jei pasakysi „saldainis“, duosiu“. Ištarti trijų skiemenų žodį sal-dai-nis mažyliams yra sunki užduotis. Taip galite sukelti priešingą efektą, nenorą kalbėti. Jei vaikas nenori kartoti žodžio, neverskite jo tai daryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

To anonymas

Tai vaikas dviejų metų sergantis šlapimo pūslės uždegimu, neturėtų būti diagnozuojamas, nes gi išaugs.

Anonimas

Užsakomasis straipsnis. Iki trijų metų iš viso neturėtų būti vertinama vaiko kalba. Kiekvienas vaikas yra individualus, o logopedija yra nepagrįstas mokslas. Su nedidelėmis išimtimis.

na

straipsnis vienos klaidos..Alio
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS