Pataria, kaip vaiką nuteikti mokyklai | kl.lt

PATARIA, KAIP VAIKĄ NUTEIKTI MOKYKLAI

  • 0

Vasaros pabaigoje tiek moksleivius, tiek jų tėvelius ištinka Rugsėjo 1-osios sindromas. Kad perėjimas iš tingios vasaros prie įtemptos dienotvarkės etapo būtų sklandesnis, specialistai pataria racionaliai žiūrėti į mokyklinių prekių krepšelį ir kalbėtis su vaikais.

Pokalbis apie naują etapą

Vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys teigia, kad emociškai paruošti vaikus mokyklai yra tėvų darbas. Po vasaros atostogų ir atotrūkio nuo rutinos tai gali atrodyti tarsi iššūkis, tačiau pokalbis, anot L.Slušnio, turi būti labai draugiškas ir natūralus.

"Ramiai pradėkite kalbą, kad prieš akis – dar vieni nauji mokslo metai. Paklauskite vaiko, ko jis iš jų tikisi, kokių lūkesčių turi, gal nori išsikelti tikslą, o gal svajoja pradėti lankyti naują būrelį? Nesiekite gauti konkrečių atsakymų, labiau stenkitės išklausyti vaiką ir išsiaiškinti jo jausmus. Jokiu būdu negąsdinkite atžalos, priešingai – padrąsinkite, palaikykite viltingą naujo etapo nuotaiką", – pataria psichiatras.

Paklauskite vaiko, ko jis tikisi: gal nori išsikelti tikslą, o gal svajoja pradėti lankyti naują būrelį? Nesiekite gauti konkrečių atsakymų, labiau stenkitės išklausyti vaiką ir išsiaiškinti jo jausmus.

Nepirkite paskubomis

Kalbėdamas apie kitą pasiruošimo dalį – pirkinių krepšelio sudarymą – L.Slušnys tėvus ramina ir ragina neskubėti: "Tėvai turi išsiaiškinti, ko iš tiesų reikės mokyklai, todėl skubėti ir, vos prasidėjus mokyklinių prekių mugei, pulti stačia galva apsipirkti, nepatarčiau. Kartais pravartu sulaukti mokslo metų pradžios ir tada, pasitarus su mokytojais, keliauti į parduotuvę įsigyti to, ko iš tiesų reikia."

Įprastai šalies mokyklos pateikia rekomenduojamų moksleiviams įsigyti priemonių sąrašą, į kurį įeina pieštukinė, rašymo priemonės, kokybiški sąsiuviniai, aplankai, spalvotas popierius, piešti skirtos priemonės ir kita. Manoma, kad tam turėtų užtekti 20–40 eurų (be kuprinės).

Aptarkite su vaikais

Vaikų ir paauglių psichiatras primena, kad su vaikais naują būtinųjų prekių krepšelį taip pat būtina aptarti ir racionaliai peržvelgti, ką galima panaudoti iš ankstesnių metų.

"Vaikams rekomenduoju ramiai paaiškinti apie mokyklinių prekių kokybę, pasakyti, kad svarbiau patvarios, o ne būtinai gražios prekės. Kai iškyla problema ir vaikas tiesiog užsigeidžia naujos pieštukinės ar kuprinės, gerai įvertinkite šį poreikį, išaiškinkite, kad kol kas tokios būtinybės nėra. Toks atviras ir protingas pokalbis bus žymiai reikšmingesnis nei, pavyzdžiui, melas, kad šiuo metu tam neturite pinigų. Be to, vaikus nuo mažumės reikia mokyti tvaraus daiktų naudojimo, tad mokyklinių prekių pirkimas yra puiki proga pradėti apie tai kalbėti su mažaisiais, kartu priimti sprendimus", – ragina L.Slušnys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS