Prieš pirmą klasę – vasaros namų darbai | kl.lt

PRIEŠ PIRMĄ KLASĘ – VASAROS NAMŲ DARBAI

  • 0

Jei jūsų šeimoje auga būsimasis mokyklinukas, paskutinė vasara prieš mokyklą bus ypatinga. Nors prieš akis – keli nerūpestingi mėnesiai, jau dabar verta pagalvoti apie mokyklos iššūkius ir pasistengti juos supaprastinti.

Nereikia gąsdinti mokykla

Dalis pirmokų, paklausti, ar nori eiti į mokyklą, nesudvejoję pateiks teigiamą atsakymą. Tačiau ne visi bus tokie užtikrinti – specialistai pastebi, kad vaikų jaučiamas baimes dėl mokyklos neretai pažadina iš pirmo žvilgsnio nekalti šeimos narių komentarai apie vaikystės ir katino dienų pabaigą ir tikro gyvenimo pradžią. Tai vaikus gali paveikti itin jautriai.

„Pirmiausia, suaugę žmonės turi suprasti ir iš patirties žinoti, kad pradžia mokykloje būna įvairi, asmeninės patirtys ir istorijos gali labai skirtis. Nederėtų vaiko gąsdinti ir sukurti jam išankstinių nuostatų, kurios būsimą pirmoką demotyvuos, kels jam baimę ir slopins pasitikėjimą savimi. Pasitikintys, palankiai save vertinantys žmonės yra atsparesni gyvenimo vėjams. Šviesią ateities viziją turintys vaikai, atsidūrę situacijose, kur reikia siekti asmeninių tikslų, lengviau įveikia iššūkius ir geba džiaugtis savo rezultatais“, – sako pradinių klasių mokytoja Jurgita Steponaitienė.

Nebijokime vaikams duoti iššūkių ir atsiminkime, kad ąžuolai šiltnamiuose neauga.

 

J. Steponaitienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Ugdyti pasitikėjimą savimi

Mokytoja pasakoja, kad pirmiausia, ką gali ir turi padaryti būsimo pirmoko šeima,– tai padėti savo atžalai išsiugdyti pasitikėjimo savimi jausmą. Šis pagelbės naujoje aplinkoje jaustis tvirtai ir saugiai. Jį galima puoselėti mokant nesudėtingų, bet labai svarbių dalykų.

„Reikia ugdyti vaiko gebėjimą išklausyti ir išgirsti, tai galima padaryti jį mokant nenutraukti kalbančiojo, išlaukti savo eilės. Bendraujant svarbu išlaikyti mandagumo formas, nepamiršti padėkoti, atsiprašyti, pasisveikinti ir palinkėti gražios dienos. Svarbu nuo mažens vaikus mokyti atsakomybės ir savikontrolės, o tai galima padaryti pradedant nuo paprastų buitinių, kasdieninių jiems paskiriamų darbų, tokių kaip lovos pasiklojimas, žaidimo erdvės susitvarkymas, daiktų padėjimas į vietas“, – pasakoja pradinių klasių mokytoja. Ji akcentuoja, kad tokie paprasti, tarsi savaime suprantami dalykai, iš tikrųjų virsta tvirtu mokyklos gyvenimo pamatu.

Freepik.com nuotr.

J. Steponaitienė primena, kad mokykloje vaikui teks įvairios užduotys, jo laukia komandinis darbas, taip pat teks bendrauti su skirtingo amžiaus žmonėmis, priimti ugdymo įstaigos bendruomenės kultūrą.

„Kaip lengvai tai pavyks, priklauso nuo vaiko turimų įgūdžių ir jam įskiepyto išankstinio požiūrio į mokymąsi. Pradžia lengvesnė tiems, kurie jau moka užduotis atlikti patys, o to jie gali išmokti gaudami įvairią atsakomybę ir paprastų užduočių namuose. Nebijokime vaikams duoti iššūkių ir atsiminkime, kad ąžuolai šiltnamiuose neauga“, – akcentuoja pedagogė.

Freepik.com nuotr.

Niekas nepakeis bendravimo

Mokytoja atkreipia dėmesį į tai, kad taip pat labai svarbu skirti dėmesio atžalai ir nepersistengti su laisvalaikio užsiėmimais.

„Vaikams nereikia nuolatinių pramogų, kurios kompensuotų kasdieninio dėmesio trūkumą. Tiesiog įtraukite vaikus į savo gyvenimą: kalbėkitės, mokykite spręsti problemas, kartu keliaukite, dalykitės tuo, kas gero nutiko jūsų darbe, ir kt. Vaikai išmoks atsakyti tuo pačiu“, – sako J. Steponaitienė.

Ji pataria rasti laiko kiekvieną dieną bent 20 minučių vaikams garsiai paskaityti kokį nors tekstą – tai santykio kūrimas su knyga ir su šeimos nariu.


Kaip pasiruošti tėvams

Freepik.com nuotr.

• Ieškokite mokyklos, kurios vertybės, misija ir vizija atitinka jūsų pasaulėžiūrą. Žinoma, tokią mokyklą lengviau rasti renkantis iš privačių ugdymo įstaigų.

• Ieškokite pažinties galimybių su būsima mokytoja. Neklausykite kitų nuomonių, nes, kas tiko vieniems, gali netikti kitiems. Susidarykite savo asmeninę nuomonę.

• Mokyklai ruoškitės kartu. Vykite į parduotuvę ir tegul pats vaikas renkasi daiktus, skaito jų sąrašą, tikrina, ar jau viską turi. Taip lavinsite atsakomybės jausmą ir savarankiškumą.

• Nekelkite per didelių reikalavimų. Labai svarbu nenorėti per daug nei iš savęs, nei iš vaiko, nei iš mokyklos. Tarpusavio santykis gimsta tik procese.

• Nelyginkite vienų vaikų su kitais, brolių su seserimis ir t. t. Kiekvienas žmogus turi skirtingą savo gyvenimo istoriją. Kiekvienas yra unikalus.

• Išgirskite pedagogų rekomendacijas. Priimkite patarimus ir pagalbą. Jei buvo pastebėta, kad jūsų vaikas turi mokymosi sunkumų, – neatsisakykite jam padėti. Kuo greitesnė pagalba, tuo mažesni skaudūs padariniai.

GALERIJA

  • Prieš pirmą klasę – vasaros namų darbai
  • Prieš pirmą klasę – vasaros namų darbai
  • Prieš pirmą klasę – vasaros namų darbai
  • J. Steponaitienė, pedagogė.
freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS