Psichologė apie penktadienį – 13-ąją: žmonės patys prisišaukia save išpildančią pranašystę | kl.lt

PSICHOLOGĖ APIE PENKTADIENĮ – 13-ĄJĄ: ŽMONĖS PATYS PRISIŠAUKIA SAVE IŠPILDANČIĄ PRANAŠYSTĘ

  • 1

„Šiandien – 13-ta – penktadienis – labai gera diena. Ir labai įspūdingas meteorų lietus šiandien turi būti naktį“, – sakė LNK žurnalistų sutiktas vyras. O šmaikščiai paklaustas, ar nebijo, kad koks meteoras gali ir ant galvos nukristi, jis pozityviai tarstelėjo: „Pas mus nenukris, nes mes vestuvėse – viskas bus labai gerai“.

„Atrodo, kad kiekvienai dienai yra duotas laimės limitas ir penktadienį – 13-ąją labai mažai žmonių ateina jo pasiimti. Todėl, jei norite ką nors daryti, kam prireiks sėkmės, pavyzdžiui, tuoktis arba ką nors pirkti – tai geriausiai daryti penktadienį – 13-ąją“, – įsitikinusi moteris. Jai antrino ir žurnalistų sutikti vyriškiai: „Penktadienis – 13-ta laimę neša“.

„Bet kuri diena kalendoriuje gali būti pažymėta kažkokia baisia data, asmeniškai gali reikšti pačią gražiausią šventę. Labai tikiuosi, kad mums taip ir bus“, – vylėsi ypatingą datą vestuvėms pasirinkę jaunavedžiai.

„Penktadienis, 13-oji, juodas katinas – gaila, kad ne pilnatis, bet ką darysi“, – šmaikštavo kita susituokusi pora. Pridurdama, kad visa tai – tik prietarai, užvis svarbiausia – gerai jaustis.

„Visada prisimenu tėčio žodžius: „Nedėk tašės ant žemės ar raktų ant stalo“. Tik prisimenu tuos žodžius, bet nėra, kad taip daryčiau“, – sakė jauna moteris. „Nebijau, nėra čia ko – įsitikinimai tiktai“, – šyptelėjo kita pakalbinta praeivė.

Pasak psichologės Genovaitės Petronienės, kai kurie žmonės savyje turi daug baimės, kad nebus pajėgūs suvaldyti, jei kažkas netikėto atsitiks. „Mums visiems yra atsitikę netikėtų dalykų ir jei tai atsitiko neseniai, baimė padidėja. Ir tada žmonės ima numatyti – gal reikia saugotis penktadienio, gal skaičiaus 13-ka. Jie priskiria ženklams kažkokias ypatingas reikšmes“, – sakė ji.

Psichologė atviravo, kad dažniausiai ji susiduria su žmonėmis, bijančiais mėnulio pilnaties. Žmonės esą patys prisišaukia psichologinį dėsningumą, vadinamą „save išpildančia pranašyste“. Tarkime, žmogus, žinodamas, kad už lango pilnatis, vis žiūri į mėnulį užuot miegojęs ir mąsto, kad gyvenimas blogas – pats sukuria nelaimę savo įsitikinimu. 

„Aš manau, kad pačiam tai galima susikurti, bet galima ir pasakyti sau, kad nei tai įrodyta mokslo, nei bažnyčia liepia bijoti tokių dalykų, nors ir ne viską mes galime numatyti, geriau kad žmogus mažiau žiūrėtų į kalendorių ir į skaičius jame“, – patarė psichologė.

„Ar būna tokių žmonių, kurie bijo išeiti iš namų ir tokias dienas kaip penktadienis – 13-oji vertina kaip rizikingas jiems?“ – G. Petronienės pasiteiravo LNK žurnalistai. „Su tokiais variantais nesusidūriau, bet žinau žmonių, kurie gilinasi į astrologiją, pavyzdžiui, ir jei ten planetos kažkaip sukritę, tomis dienomis jie elgiasi kitaip – neina su kažkuo susitikti, neperka suplanuoto pirkinio. Jei žmogus, tarkime, paliko automobilį kieme pastatytą, atėjo penktadienį, 13-ąją, žiūri – nubrozdinta ta mašina, tai gal čia tikrai kažkokios tamsiosios jėgos ar kažkas, bet jei žmogus – emocingesnis, tai, panašu, kad jis pats save taip nuteikia“, – aiškino pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Deja

Niekuo neypatinga diena, nes ne pilnatis....neturi apie ką rašyti, rašytoja...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS