SAM nušvito oranžine spalva: simbolizuoja šviesesnę ateitį be smurto | kl.lt

SAM NUŠVITO ORANŽINE SPALVA: SIMBOLIZUOJA ŠVIESESNĘ ATEITĮ BE SMURTO

  • 3

Lapkričio 25 d., minint Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dieną, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) langai nušvito oranžine spalva, simbolizuojančia šviesesnę ateitį be smurto. SAM išreiškia solidarumą kovojant su bet kokios formos smurtu.

Smurtas prieš moteris yra vienas iš labiausiai paplitusių, nuolat pasikartojančių ir kenksmingų žmogaus teisių pažeidimų pasaulyje ir kelia grėsmę milijonams merginų ir moterų. Tai paveikia moteris, nepriklausomai nuo jų amžiaus, kilmės ar išsilavinimo lygio. Šis smurtas būna įvairių formų, įskaitant fizinį, seksualinį ar psichologinį smurtą, taip pat ekonominį smurtą ir išnaudojimą.

Tarptautinę kovos su smurtu prieš moteris dieną visame pasaulyje prasideda 16 dienų trunkanti iniciatyva prieš smurtą prieš moteris, kuri baigiasi gruodžio 10 d. – Žmogaus teisių dieną.

Pagalba smurtą patyrusioms moterims

Kaip rašoma pranešime, šiais metais SAM patvirtinto sveikatos priežiūros paslaugų teikimo galimai seksualinį smurtą patyrusioms moterims tvarką. Seksualinį smurtą patyrusioms moterims kompleksinę pagalbą ištisą parą, 7 dienas per savaitę, teikia penkios šalies įstaigos: VšĮ Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, VšĮ Klaipėdos universitetinė ligoninė, VšĮ Respublikinė Šiaulių ligoninė ir VšĮ Respublikinė Panevėžio ligoninė.

Lietuvoje veikia ir nevyriausybinių organizacijų įkurti specializuotą kompleksinę pagalbą nukentėjusiems nuo smurto teikiantys specializuotos pagalbos centrai, kuriuos galite rasti čia.

Tai pat veikia emocinę pagalbą teikiančios telefono linijos „Pagalbos moterims linija“ – 8 800 66366 ir „Vilties linija“ – 116 123. Jeigu skambinti neįmanoma ar nejauku, moteris nuo šiol gali kreiptis pagalbos internetu. Iki šių metų pabaigos tikimasi įdiegti vieningą Specializuotos pagalbos centro pagalbos numerį (800). Moterys  pagalbos gali sulaukti ir apsilankiusios www.negaliutyleti.lt

Kaip teigia SAM, valstybė garantuoja nemokamą pirminę teisinę pagalbą, o antrinė teisinė pagalba nemokama nepasiturintiems asmenims.

GALERIJA

  • SAM nušvito oranžine spalva: simbolizuoja šviesesnę ateitį be smurto
  • SAM nušvito oranžine spalva: simbolizuoja šviesesnę ateitį be smurto
  • SAM nušvito oranžine spalva: simbolizuoja šviesesnę ateitį be smurto
SAM nuotr.
Gairės: Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena, smurtas, smurtas prieš moteris, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomonė

Smurtas kartais yra būtinas ir neišvengiamas. Tai labai efektyvi auklėjamoji priemonė, duodanti greitą rezultatą.

Dar

Viena spalva sunaikino .

O prievarta

skiepyti nėra smurtas? Jūs be sąžinės, SAM...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS