Tiems, kurie neatsimena, kur padėjo akinius – jauninkime atmintį | kl.lt

TIEMS, KURIE NEATSIMENA, KUR PADĖJO AKINIUS – JAUNINKIME ATMINTĮ

COVID-19 pandemija daugumai senjorų sujaukė įprastą dienotvarkę, nutraukė fizinius ryšius su artimais žmonėmis, užtrenkė teatrų, koncertų salių, muziejų duris, tačiau neužvėrė galimybių namie tobulinti savo kūrybiškumą, patenkinti smalsumą, gerinti atmintį.

Pradedanti šlubčioti atmintis – su bėgančiais metais ryškėjanti problema. Ją galima gerinti, užsiimant malonia ir naudinga veikla. Viena iš priemonių tai daryti – užduočių sąsiuvinis „Jauninkime atmintį kasdien“, suteikiantis ir įvairių lavinimosi galimybių.

Kiekvienas puslapis skirtas vienai metų savaitei – tiek laiko duodama senjorams išspręsti autorių kolektyvo savaitei parengtas įvairias užduotis, išmokti mintinai kelis angliškus, prancūziškus, vokiškus žodžius, žinomo lietuvių poeto ketureilį.

Čia rasite ir lengvesnių, ir sunkesnių užduočių. Kiek kišenių yra biliardo stale? Kas parašė satyrinį kūrinį „Gyvulių ūkis“? Kiek procentų žmogaus kūno masės sudaro kraujas? Koks ispanų nacionalinis patiekalas? Norint atsakyti į šiuos ir kitus klausimus, teks pasukti galvą. Na, o malonumui siūloma pasiskaityti garsių asmenybių mintis, šypseną keliančias ištraukas iš mokinių rašinių.

Šio sąsiuvinio gan įvairiapusis, praktiškas, naudingas turinys gali per metus gerokai pagerinti jūsų atmintį – jūs tikrai rečiau klausinėsite savęs, kur padėjau raktus, akinius, telefoną ar piniginę.

Na, ir dar, kas patrauklu šioje galvosūkių, kitokių užduočių raizgalynėje, – tai jos rezultatas. Apie 200 išmoktų užsienio kalbos žodžių, susipažinta su literatūros, meno, kitų sričių atstovais, jų mintimis, kūriniais, pagerinta atmintis, loginis mąstymas. Negana to – sąsiuvinio sudarytojai parengė įveikusiems užduotis dovanų kraitelę, kurioje bus net ir tritomių istorinių romanų. Bus apdovanoti ir tie, kurie išspręs bent pusę užduočių.


Kelios užduotys iš sąsiuvinio „Jauninkime atmintį kasdien“

Patarlė

Perskaitykite ją, sekdami siūleliu nuo raidės, pažymėtos juodu apskritimu.

Suma  – 75

Panaudodami tik tuos skaičius, kurie dalijasi iš 5, užpildykite brėžinį taip, kad visose eilutėse, stulpeliuose bei dviejose įstrižainėse įrašytų skaičių suma būtų lygi 75. Vienoje, eilutėje, stulpelyje ar įstrižainėje skaičiai negali kartotis. Kai kurie skaičiai pateiktoje lentelėje jau yra savo vietose.

Galvosūkis su degtukais

Iš dvylikos degtukų sudėlioti šeši lygiakraščiai trikampiai. Perkelkite tris degtukus taip, kad gautumėte šešis lygius lygiagretainius.

Loginis galvosūkis

Dviem turistams reikėjo persikelti per upę. Jie pamatė du berniukus, plaukiojančius valtele. Turistams paprašius, berniukai priplaukė prie kranto. Bet valtelė buvo tokia maža, kad galėjo išlaikyti ant vandens tik vieną suaugusįjį arba du vaikus. Pamąstė berniukai ir sugalvojo, kaip perkelti turistus į kitą krantą. Kaip jie tai padarė?

Atminčiai gerinti

Tik vienas iš visų čia pateiktų laikrodžių rodo 12 val. Raskite jį.

Sudoku

Galvosūkio lauką sudaro 81 langelis (9 x 9). Lauko kvadratas sudalytas į 9 horizontalias ir 9 vertikalias eilutes arba į 9 mažesnius kvadratus. Kiekvienas jų savo ruožtu sudalytas dar į 9 kvadratėlius, kuriuose surašomi skaičiai nuo 1 iki 9. Esminė galvosūkio sąlyga: nei horizontalioje, nei vertikalioje eilutėje, nei mažesniame kvadrate skaitmenys negali kartotis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS