Veidotyros specialistė E. Pelienė-Venslovė: kai žmogus streso būsenoje, lenda prigimtis | kl.lt

VEIDOTYROS SPECIALISTĖ E. PELIENĖ-VENSLOVĖ: KAI ŽMOGUS STRESO BŪSENOJE, LENDA PRIGIMTIS

  • 0

Eglė Pelienė-Venslovė – viena iš veidotyros specialisčių Lietuvoje, praeityje dirbusi visai kitokį, vadovaujamą darbą vienoje iš oro bendrovių. Būtent noras geriau suprasti žmonių psichologiją ją paskatino domėtis veidotyra, kuri turėjo didelę įtaką vadovaujant ir bendraujant su žmonėmis. Eglė prisimena, kad noras stebėti ir suprasti žmones, atsirado dar pačioje vaikystėje.

„Dirbau oro bendrovėje. Kadangi buvau aukščiausio lygio vadovė, man jie suteikė galimybę – veidotyros mokymus. O tėtis pasakojo, kad aš būdama maža visą laiką stebėdavau žmones. Ateidavo daug žmonių, aš stebėdavau ar, pavyzdžiui, pora sutaria, ar apsimetinėja. Jau nuo mažens viduje būdavo tas stebėjimo genas“, – dalijosi E. Pelienė-Venslovė.

Specialistė pabrėžia, kad veidotyra nėra vien tik apie veido bruožus, bet ir apie kūno kalbą. Šis mokslas padeda ne tik atskleisti charakterio savybes, bet ir tai, ką kartais žmogus slepia.

Tada, kai žmogus streso būsenoje, kai efekto būsenoje, kai supykęs – tada lenda žmogaus prigimtis.

„Fiziognomika yra empirinis mokslas apie tai, kad prigimtinė genetinė žmogaus išvaizda, veido bruožai, kūno sudėjimas, kūno kaulų struktūra leidžia daryti įžvalgas apie žmogaus asmeninius bruožus. Tai intelekto potencialas, talentai, charakterio savybės, kaip žmogus elgiasi konfliktinėse situacijose, stresinėse būsenose. Kitaip tariant, visa tai, kas sudaro mūsų charakterio pagrindą. Daug apie žmogų sužinom iš kūno kalbos, iš mimikų, grimasų, iš mūsų genetinių bruožų, iš balso tembro ir iš formuojamo stiliaus. Mes mokame save pristatyti, mokame save kontroliuoti, bet tai, kas yra veide dažniausiai išlenda nesuplanuotomis aplinkybėmis. Tada, kai žmogus streso būsenoje, kai efekto būsenoje, kai supykęs – tada lenda žmogaus prigimtis“, – pasakojo specialistė.

Pasirodo, išmanieji telefonai ne tik keičia mūsų kasdienybę, bet ir mūsų bruožus. Mes vis rečiau stebime aplinką, o daugiau laiko praleidžiame žiūrėdami į mobilaus ekraną.

„Dabar moksliniai tyrimai rodo, kad per pastarąjį dešimtmetį, kai atsirado išmanieji telefonai, žmonių veido išraiškos panašėja. Kodėl jaučiamės diskomfortiškai dėvėdami kaukes? Nes nematom veidų, nematom šypsenų, mimikų, grimasų. Tu nematai žmonių reakcijų. Mes visi intuityviai skaitom vieni kitus. Ar mes žiūrim vieni į kitus? Ar mes stebime? Mažai. Visi sulindę į mobiliuosius telefonus, mes nežiūrime į žmones, mes nestebime vieni kitų. O jeigu mes žiūrėtume, mes pamatytume kur kas daugiau“, – atvirai kalbėjo Eglė.

Jau šį trečiadienio vakarą 20 val. veidotyros specialistė Eglė atskleis į ką svarbiausia atkreipti dėmesį sutikus naują žmogų – laidoje „Šeškinės 20“ per LNK.

GALERIJA

  • Veidotyros specialistė E. Pelienė-Venslovė: kai žmogus streso būsenoje, lenda prigimtis
LNK stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS