Penki netikėti faktai apie nikotiną – ko galbūt nežinojote apie šią kontraversišką medžiagą? | kl.lt

PENKI NETIKĖTI FAKTAI APIE NIKOTINĄ – KO GALBŪT NEŽINOJOTE APIE ŠIĄ KONTRAVERSIŠKĄ MEDŽIAGĄ?

  • 4

Kalbant apie rūkymo priklausomybę, neišvengiamai tenka paminėti nikotiną – pagrindinę veikliąją tabako medžiagą. Apie ją turbūt teko girdėti daugeliui, tačiau neretai suvokimas apie šią medžiagą yra klaidingas ir nulemtas populiarių mitų. Pateikiame penkis netikėtus faktus apie nikotiną, kurių dažnas nežino.

Nikotinas nėra dirbtinė medžiaga

Neretai manoma, kad nikotino į cigaretes yra pridedama. Visgi nikotinas yra natūraliai tabako augalo lapuose susidaranti medžiaga. Tai reiškia, kad visi tabako gaminiai turi nikotino, o jo koncentracija ir kiekis priklauso nuo tabako rūšies. Nėra tiksliai žinoma, kodėl kai kuriuose augaluose yra nikotino, tačiau neabejojama, kad tam tikroms rūšims evoliucijos eigoje ši medžiaga padėjo geriau prisitaikyti ir išlikti. Manoma, kad nikotinas augalams gali padėti apsisaugoti nuo jiems pavojingų vabzdžių. 

Tiesa, šiais laikais galima sukurti ir sintetinį nikotiną. Tačiau šis procesas yra brangus. Dėl to cigarečių gamintojams daug paprasčiau naudoti natūralų tabaką.

Nikotino aptinkama ir daržovėse

Įdomu tai, kad nikotinas susidaro ne tik tabako lapuose, bet ir kai kuriose daugeliui įprastose daržovėse – pavyzdžiui, bulvėse, pomidoruose, baklažanuose ir kalafioruose. Visgi jose nikotino kiekiai yra labai nedideli. Pomidore vidutiniškai aptinkama apie 332 ng, bulvėje 675 ng, o baklažane – 525 ng nikotino. Palyginimui, vienoje cigaretėje yra apie 12 mg nikotino – maždaug 18 tūkst. kartų daugiau nei bulvėje.

Tiesa, rūkant į plaučius įtraukiama tik kiek daugiau nei dešimtadalis (mažiau nei 2 mg) viso cigaretėje esančio nikotino. Visgi tai vis tiek yra gerokai daugiau nei į organizmą patenka vartojant daržoves. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad reikėtų suvalgyti 244 g prinokusių pomidorų, kad į organizmą patektų toks pats kiekis nikotino, kokį žmogus gautų 3 val. pabuvęs nestipriai prirūkytoje patalpoje. Skaičiuojama, kad vidutiniškai per dieną žmogus su įprastu maistu gauna apie 1400 ng nikotino.

Nikotinas vėžio nesukelia

Plačiai paplitęs įsitikinimas, kad nikotinas sukelia vėžį. Tačiau tai nėra tiesa. Nikotino prie kancerogenų nepriskiria nei Pasaulio sveikatos organizacija, nei Nacionalinis vėžio institutas Lietuvoje. Nors nikotinas gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, visgi jo vaidmuo sukeliant su rūkymu siejamas sveikatos problemas yra labiau netiesioginis.

Nikotinas skatina norą rūkyti ir sukelia priklausomybę, o pagrindinę žalą sveikatai daro kitos tabakui degant išsiskiriančios medžiagos – dervos, kancerogenai, anglies monoksidas. Pavyzdžiui, dervos pažeisdamos jų ląsteles žaloja plaučius ir kitus kvėpavimo takų organus, o netoli šimto cigarečių dūmuose aptinkamų kancerogenų sukelia įvairių organų vėžį. Medicininiai tyrimai rodo, kad rizika susirgti plaučių vėžiu rūkantiems dėl cigarečių dūmuose esančių kancerogenų išauga 15-30 kartų. Tačiau grėsmė kyla ne tik plaučiams – rūkymas gali sukelti praktiškai visų rūšių vėžį, įskaitant gerklės, kepenų, žarnyno, kasos ir kt.

Nikotinas nepadeda susidoroti su stresu

Dažnai taip pat manoma, kad nikotinas padeda įveikti stresą. Visgi tai irgi nėra tiesa. Stimuliuodamas už malonumo jausmą atsakingus smegenų centrus ir skatindamas gerai savijautai svarbaus neurotransmiterio dopamino išsiskyrimą, nikotinas išties gali laikinai pakelti nuotaiką ir suteikti atsipalaidavimo jausmą. Tačiau prie šio jausmo smegenys greitai pripranta, o neparūkius imama jausti dirglumą, nerimą, susierzinimą. Be to, ilgainiui atsipalaidavimo pojūčiui pasiekti reikia vis didesnio kiekio nikotino, todėl imama rūkyti dažniau ir daugiau. Tai tik sustiprina priklausomybę ir dar labiau įklampina į rūkalų liūną.

Svarbu nepamiršti, kad, net ir suteikdamas laikiną atsipalaidavimo jausmą, nikotinas, kaip ir jokia kita medžiaga, nepadeda pašalinti tikrųjų streso priežasčių. Tam būtina skirti deramą dėmesį savo psichologinei būsenai ir sveikai gyvensenai.

Nikotinas ne tik sukelia priklausomybę, bet ir padeda ją įveikti

Faktas, kad nikotinas sukelia rūkymo priklausomybę yra gerai žinomas. Tačiau rečiau kalbama apie tai, kad nikotinas taip pat gali padėti šią priklausomybę įveikti. Siekiant mesti rūkyti vis dažniau pasitelkiama pakaitinė nikotino terapija. Nikotino pleistrų, inhaliatorių ir kitų preparatų pagalba palaipsniui nikotino kiekius mažinant iš priklausomybės galima išsivaduoti. Be to, šie gaminiai leidžia nikotino rūkančiajam gauti mažiau kenksmingu būdu – be visų cheminių medžiagų, kurios išsiskiria tabakui degant.

Šiuo metu itin daug pasaulyje diskutuojama ir apie alternatyvas nenorintiems atisakyti rūkymo – tai yra bedūmius nikotino gaminius. Kadangi vartojant šiuos produktus degimas nevyksta, šie gaminiai neva yra mažiau žalingi nei cigaretės ir gali padėti sumažinti žalą organizmui. Mat tokiu būdu organizmas apsaugomas bent jau nuo dervų, kancerogenų ir kitų tabako degimo metu susiformuojančių chemikalų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tam -,,stebetojuj .,,,.. aaaaa...nors ir 15 faktu

pedofilai, iskrypeliai ,degeneratai , vagys ,siuksles ,atmatos , tautos ir valtybes isdavikai, Sorosiniai subinlaiziai ,aferistai, KGB stukaciai na ir t. t ir pan....

stebėtojui

kai ištrauksi galvą iš Naisių Piziaus pats pamatysi

Stebėtojas

Geriau parašykit 5 įdomus faktus apie TSLDK koncervus....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS