Aferistai siūlo kvailus antivirusinius receptus: kokie mitai koronaviruso neišgydys? | kl.lt

AFERISTAI SIŪLO KVAILUS ANTIVIRUSINIUS RECEPTUS: KOKIE MITAI KORONAVIRUSO NEIŠGYDYS?

  • 0

Pasaulyje įsibėgėjus mirtinai pavojingo koronaviruso pandemijai kartu su ja plinta įvairūs mitai apie netradicinius apsaugos nuo šios ligos būdus.

Anglija.today jau rašė apie lietuvę, kuri siūlo tautiečiams virusą neva išgydantį elektroninį aparatą, tačiau viešojoje erdvėje vienas po kito pasirodo ir daugiau aferistų su gydymo receptais.

Vienas iš sklandančių mitų teigia, kad koronavirusas gali būti išgydomas kokainu. Ši idėja greitai išplito socialiniuose tinkluose ir Prancūzijos vyriausybė buvo priversta skubiai paneigti šio mito klaidingumą.

Kitas mitas teigia, kad nuo koronaviruso padeda apsisaugoti ledų valgymo vengimas, tačiau šį mitą paneigė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Kita vertus, mitą apie ledus pakeitė sveikatai ypač pavojinga ir klaidinga idėja, jog apsisaugoti nuo koronaviruso galima geriant baliklį.

Tarp mitų apie apsaugą nuo koronaviruso cirkuliuoja ir idėja, jog nuo viruso padeda apsisaugoti dažnas vandens gėrimas (kas 15 minučių), taip nuplaunant virusą stemple žemyn į skrandį, tačiau sveikatos apsaugos ekspertai rimtai abejoja šiuo teiginiu dėl kelių priežasčių:

Pirma, net ir nuplovus dalį viruso į skrandį, virusas gali būti žmogaus šnervėse (nosies kanaluose), o taip pat virusas gali į organizmą patekti ir kitais būdais, pavyzdžiui, liečiant akis.

Antra, net ir nuplovus virusą į skrandį, skrandžio rūgštys jo gali nesunaikinti. Pavyzdžiui, koronavirusui giminingas MERS virusas yra itin atsparus skrandžio rūgštims ir vienu atveju šis virusas buvo „kolonizavęs“ paciento žarnyną.

Trečia, Kinijos sveikatos apsaugos ekspertai įspėja, jog yra požymių, kad virusas gali pažeisti virškinamąjį traktą – daugiau nei 50 proc. koronavirusu užsikrėtusių pacientų išmatose buvo rastas virusas net ir po to, kai jis buvo išvalytas iš plaučių. Net jei dažnas vandens vartojimas ir nepakenks organizmui, didžiausias pavojus slypi įsitikinime, kad šis būdas padės apsisaugoti/išgyti nuo koronaviruso.

Vieninteliais veiksmingais apsaugos nuo koronaviruso būdais kol kas išlieka tik nereikalingų socialinių kontaktų vengimas ir dažnas rankų plovimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS