Akių traumos: kaip sau padėti nepakenkiant? | kl.lt

AKIŲ TRAUMOS: KAIP SAU PADĖTI NEPAKENKIANT?

  • 0

Akys – ne tik labai svarbus, bet ir itin jautrus organas. Net ir nedidelė akies trauma gali sukelti ilgalaikių pažeidimų. Trūkusi kraujagyslė gali tapti glaukomos vystymosi priežastimi, o laiku iš akies neišplautas svetimkūnis pragraužti rageną ar sukelti uždegimą, pareikalausiantį ilgo gydymo.

Dulkės, musės ir dūmai

Medikai įspėja: net ir nedidelės akių traumos gali turėti padarinių regėjimui, todėl į jas reikia žiūrėti rimtai. Jausdami tokius akių uždegimo simptomus, kaip paraudusios, diskomfortą keliančios, niežtinčios akys, kurias kartais sunku atmerkti dėl pagausėjusių traiškanų, žmonės dažnai skuba į vaistinę.

"Uždegimo priežastys gali būti įvairios: nuo virusinės, bakterinės ar grybelio infekcijos iki svetimkūnio patekimo į akis ar sužeidimo. Išdžiūvusių, paraudusių akių atvejais padėti gali akių vaistai nuo uždegimų, kitais, pavyzdžiui, saulės šviesos nuvargintoms akims – drėkikliai. Tačiau visada pirmiau siūlau konsultuotis su vaistininku ar savo akių gydytoju, nes akių pažeidimas gali būti sunkus ir, jei gydysite neteisingai, padėtį tik pabloginsite", – sako farmacininkė Laura Mockutė.

Palengvinti gydymą padeda ir kelios pagrindinės taisyklės, kaip elgtis patyrus akies traumą.

Šiltuoju metų laiku žymiai daugiau laiko leidžiame lauke, kūrename laužus stovyklaudami ar tiesiog kepsnines kiemuose, važinėjame dviračiais, paspirtukais ir tikrai bent kartą į akį yra įlėkusi muselė. L.Mockutė sako, kad dažnai tokiu atveju pradėdama daugiau ašaroti, akis pati pašalina svetimkūnį. Bet ką daryti, jeigu svetimkūnis iš akies nepasišalina?

"Akių netrinkite, o švariomis rankomis pakelkite viršutinį akies voką ir, patraukę nuo savęs, pasukiokite akį į visas puses – svetimkūnis nusislinks iki akies kampučio ir galėsite jį lengvai pašalinti. Jeigu yra galimybė – svetimkūnį išimkite ne rankomis, ypač jeigu jis labai mažas, o atmerktas akis plaudami vandeniu", – sako vaistininkė ir pažymi, kad, jeigu procedūrą kartojant kelis kartus, vis tiek lieka diskomforto jausmas, būtina kreiptis į gydytoją, kuris saugiai pašalins likusį svetimkūnį.

Ta pati taisyklė galioja, jeigu matote, kad svetimkūnis įstrigęs akyje – jokiu būdu nebandykite jo išimti patys, nes rizikuojate akį sužeisti dar labiau. Akį pridenkite švarios marlės gabalėliu, stenkitės kuo mažiau mirksėti ir kvieskite greitąją pagalbą.

Dūmų, dulkių suerzintoms akims padėti gali akių gelis su dekspantenoliu, kuris pagerina žaizdų gijimą, padeda esant smulkių paviršinių junginės ar ragenos pažeidimų.

Ryški šviesa ir saulė

Kompiuteris ir kiti išmaniųjų prietaisų ekranai sausina akių gleivinę – kenkia tiek mėlyna šviesa, tiek daug retesnis mirksėjimas: dirbant kompiuteriu sumirksima net penkis kartus rečiau, nei akims ilsintis. O kur dar intensyvių saulės spindulių ar ryškios šviesos poveikis!

"Nuo ultravioletinių saulės spindulių reikia saugoti ne tik odą, bet ir akis. Beje, skirtingo spektro UV spinduliai akis veikia skirtingai: UVB spindulius dažniausiai sugeria ragena, tad šie nepatenka į tinklainę, o UVA sugeba pereiti per rageną, akies lęšiuką ir pasiekti tinklainę. Taigi tiesioginiai saulės spinduliai ne tik išsausina akių gleivinę, bet gali sukelti ir akių uždegimus: ragenos uždegimą – fotokeratitą, dar vadinamą sniego baltumu, arba fotokonjunktyvitą – junginės uždegimą", – sako vaisininkė.

Akims galite pakenkti tiek tiesiai žiūrėdami į saulę, tiek dėl atsispindėjusių spindulių nuo vandens, smėlio, betono, sniego. Todėl būnant saulėkaitoje patartina rinktis akinius nuo saulės su poliarizuojančiais lęšiais, kurie pašalina tviskėjimą nuo šviesą atspindinčių paviršių. Taip pat dėvėkite kepuraitę ar plačiakraštę skrybėlę, kad kuo mažiau UV spindulių patektų pro akinių viršų.

Paprastai ryškios šviesos sukelti uždegimai yra labai skausmingi, tačiau simptomai: akių skausmas, ašarojimas, šviesos baimė, akių paraudimas, neryškus matymas ar smėlio pojūtis akyse – išnyksta per vieną dvi dienas. Situaciją palengvinti gali ir drėkinamieji akių lašai.

Į akis patekus kenksmingų chemikalų, svarbu stengtis nemirksėti, kol neišplausite akių švariu vandeniu. Mat užsimerkę padėtį tik bloginsite.

Susimušus – sausas šaltis

Aktyviai leidžiant laisvalaikį ar sportuojant ne visada pavyksta išvengti ir akies sumušimų. Nedideli sumušimai lengvai gydomi namuose ir praeina savaime, tačiau svarbu stebėti, ar po traumos neatsiranda infekcija arba kitų simptomų, tokių kaip pakitęs regėjimas, nuolatinis skausmas, sumušimai ar kraujosruvos akyje, simbolizuojančių apie rimtą traumą. Tuomet būtina kreiptis į medikus.

"Visais sumušimo atvejais pirmoji pagalba yra sausas šaltis, pavyzdžiui, iš šaldymo kameros išimta ir į švarų rankšluostį suvyniota šaldytų produktų pakuotė ar specialus paketas. Prie sumuštos akies švelniai pridėkite tokį šaltą kompresą ir palaikykite kas porą valandų po 15–20 min. Praėjus 24 val. po traumos, pradėkite naudoti šiltus kompresus – tai padės sumažinti kraujosruvas, dėl kurių aplink akį atsiranda mėlynių", – pataria vaistininkė L.Mockutė.

Jei trauma rimta, pavyzdžiui, skilo kaukolė, iš akies bėga skystis, akis buvo pažeista dūriu – skubiai kvieskite greitąją pagalbą. Svarbu prisiminti, kad, įsipjovus ar įsidūrus akį, negalima plauti nei akies, nei vokų. Taip pat nebandykite patys pašalinti įstrigusio svetimkūnio. Kol atvyks pagalba, akį pridenkite švariu audiniu ar tvarsčiu.

Jei patenka chemikalų

Kad ir kokia atrodytų sudėtinga situacija į akis patekus kenksmingų chemikalų, svarbu išlikti ramiems ir stengtis nemirksėti, kol neišplausite akių švariu vandeniu. Mat užsimerkę padėtį tik bloginsite – taip užkertamas kelias cheminėms medžiagoms pasišalinti iš akies, jos stumiamos giliau po vokais.

Taigi, plaudami akis, galite dviem pirštais prilaikyti vokus, kad akys visada būtų atmerktos. Švariu tekančiu vandeniu akis plaukite ilgai – apie 15–20 min. Išplovę kuo skubiau kreipkitės į gydytojus. Jeigu tik yra galimybė, turėkite ir chemikalų pakuotę, kad medikai žinotų, kokių tiksliai medžiagų pateko į akis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS