Apie pirmąją mirtį nuo COVID-19: priėmimo skyriuje pacientę siūlė vežti, kur nori | kl.lt

APIE PIRMĄJĄ MIRTĮ NUO COVID-19: PRIĖMIMO SKYRIUJE PACIENTĘ SIŪLĖ VEŽTI, KUR NORI

  • 10

Koronavirusas Lietuvoje iki šiol pasiglemžė 79 gyvybes, tačiau apie pirmosios COVID-19 aukos mirties detales atskleista visai neseniai. 

Profesinės sąjungos „Solidarumas“ puslapyje patalpintas pranešimas, kuriame atskleidžiamos visos pirmosios COVID-19 aukos mirties detalės.

Kovo 20 dieną medikai gavo pranešimą apie sunkią moters sveikatos būklę. „Tą dieną Ukmergės Greitosios medicininės pagalbos (GMP) stotis gavo iškvietimą dėl sunkios vyresnio amžiaus pacientės sveikatos būklės. Nuvykus pas ligonę GMP brigados vadovė A. J. įvertino pacientės būklę kaip pavojingą gyvybei, pagal nustatytą tvarką tarnybiniu skambučiu paskambino Ukmergės ligoninės skubios pagalbos skyriui, įspėjo, kad pacientei skubiai reikalinga reanimacija, ir nuvežė ją į Ukmergės ligoninę. Tačiau atvykus į Ukmergės ligoninę GMP darbuotojų laukė nemaloni staigmena“, – informuojama pranešime.

Ligoninės skubios pagalbos skyriaus darbuotoja pasakė, kad mūsų neįsileis ir, kad pacientę galime vežti, kur tik norime.

„Štai kaip tolesnius įvykius papasakojo GMP brigados vadovė A. J: „Kovo 20 d. atvežėme kritinės būklės reanimuojamą pacientę (kuri, kaip vėliau paaiškėjo, sirgo ir COVID-19 liga) į Ukmergės ligoninę, tačiau nebuvome įleisti į skubios pagalbos skyrių, nors apie atvežamą sunkios būklės pacientę tarnybiniu telefonu informavau skubios pagalbos skyrių, užrakintų durų ligoninės personalas neatidarė ir po mano keleto skambučių prie durų įrengtu skambučiu. Ligoninės skubios pagalbos skyriaus darbuotoja pasakė, kad mūsų neįsileis ir, kad pacientę galime vežti, kur tik norime“. Toks atsakymas buvo nesuprantamas, nes kritinės būklės pacientė į Ukmergės ligoninę buvo atvežta, vadovaujantis GMP skelbimų lentoje pateiktu vyr. gydytojos G. Čepienės rašytiniu nurodymu“, – teigiama pranešime.

Informuojama, kad pacientė į Ukmergės skubios pagalbos skyrių buvo atvežta jau pritemusios sąmonės, tačiau dar sugebėjo pati kvėpuoti ir reaguoti į aplinkos dirgiklius. „Kadangi pacientės būklė sparčiai blogėjo, ištikimi Hipokrato priesaikai medikai pradėjo ją reanimuoti tuo kuo galėjo, t. y. tik GMP brigados turimomis priemonėmis. Reanimuojant dalyvavo trys GMP brigadų nariai. Reanimavimas vyko pagal nustatytų teisės aktų reikalavimus“, – rašoma interneto puslapyje.

„Kadangi tai buvo beprecedentis įvykis, kai GMP atvežtos ir reanimuojamos pacientės neįsileidžia ligoninės skubios pagalbos skyrius, – pasakoja A. J., – vieno iš vairuotojų – paramedikų – paprašiau, kad mobiliuoju telefonu nufilmuotų faktą, kad pacientė yra reanimuojama, o ligoninės skubios pagalbos skyriaus durys yra neatidaromos“.

Kadangi pacientės būklė sparčiai blogėjo, ištikimi Hipokrato priesaikai medikai pradėjo ją reanimuoti tuo kuo galėjo, t. y. tik GMP brigados turimomis priemonėmis.

GMP medikai dar gerą pusvalandį bandė gaivinti ligonę, tačiau jos gyvybės neišgelbėjo.

„GMP brigados vadovė A. J. tą pačią dieną pateikė tarnybinį pranešimą savo įstaigos vadovei, kuriame paaiškino visas įvykio aplinkybes. Tačiau 2020 balandžio 22 d. Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja G. Čepienė, gavusi ligoninė gydytojos skundą esą ši buvo filmuojama be jos sutikimo paskyrė A. J ir M. S. įspėjimą apie tai, kad jie gali būti atleisti iš darbo, jei pakartotinai padarys tokį patį darbo pareigų pažeidimą. A. J. ir N. S. nesutiko su šia nuobauda. Savo narių stojo ginti Medicinos darbuotojų profesinė sąjunga „Solidarumas“. Įspėjimas buvo apskųstas darbo ginčų komisijai“, – informuojama pranešime.

„2020 m. birželio 22 d. Darbo ginčų komisijos posėdyje buvo sudaryta taikos sutartis. VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras įsipareigoja panaikinti įspėjimus A. J ir M. S., o šie – sunaikinti jų turimą vaizdo įrašą visuose turimuose įrenginiuose ir laikmenose, o asmenims, kuriems šis įrašas buvo išsiųstas, pranešti apie jo neplatinimą“, – skelbiama profesinės sąjungos puslapyje.

Primename, kad penktadienio duomenimis, Lietuvoje koronavirusas iš viso nustatytas 1828 žmonėms, tebeserga 199 asmenys, 1539 – pasveiko. Nuo COVID-19 iš viso mirė 79 asmenys, dar 11 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 34 įvežtiniai atvejai.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 saviizoliacija, pirmoji koronaviruso auka, mirė nuo koronaviruso
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

I

Ištikrūju Verygai priklauso elktros kėdė tai nežmogus

T

Taip vygdomad genosidas ligoninėse žudo srnyvo amdžiaus žmones

H

Žudikai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS