Apklausa: 45 procentai Lietuvos gyventojų nesugebėtų suteikti pirmosios pagalbos | kl.lt

APKLAUSA: 45 PROCENTAI LIETUVOS GYVENTOJŲ NESUGEBĖTŲ SUTEIKTI PIRMOSIOS PAGALBOS

  • 5

45 proc. Lietuvos gyventojų nesugebėtų kitam žmogui suteikti pirmosios medicininės pagalbos, rodo antradienį paskelbta Lietuvos Raudonojo Kryžiaus užsakymu atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa.

Reaguodami į šiuos nerimą keliančius duomenis, antradienį Raudonasis Kryžius surengė spaudos konferenciją. Jos metu pristatytas „Antrosios pagalbos“ rinkinys, jį sudaro lavonmaišis, urna ir velionio paveikslėlis: taip siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į pirmosios pagalbos svarbą.

„Šia kampanija norime visus pakviesti išmokti teikti pirmąją pagalbą (...) tuomet nebereiks antrojo pagalbos rinkinio“, – spaudos konferencijoje sakė Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

Rinkinį sudaro lavonmaišis, urna, pirštinės, skystis kraujo dėmėms, žvakės, velionio paveikslėlis ir laidojimo biuro vizitinė kortelė: taip siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į pirmosios pagalbos svarbą.

„Matydami tokius skaičius ir suprasdami, jog paprasti raginimai tiesiog neveikia, privalėjome drastiškai atkreipti visuomenės dėmesį, kad vienintelis tinkamas sprendimas – pirmosios pagalbos mokymai – būtų pastebėtas. Todėl garsiai ir drąsiai sakome, jog kiekvienas turime įgyti praktinių pirmosios pagalbos įgūdžių, kad neprireiktų „Antrosios pagalbos“ rinkinio“, – teigia Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

Staigios nelaimės atveju laiku ir tinkamai atlikti pirmosios pagalbos veiksmai ne tik du kartus padidina tikimybę išgyventi, bet ir suteikia tolimesnį šansą gyventi su mažesnėmis komplikacijomis.

Apklausos duomenimis, praktinius pirmosios pagalbos mokymus yra išklausę 22 proc. gyventojų.

„Staigios nelaimės atveju laiku ir tinkamai atlikti pirmosios pagalbos veiksmai ne tik du kartus padidina tikimybę išgyventi, bet ir suteikia tolimesnį šansą gyventi su mažesnėmis komplikacijomis“, – teigia Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vyresnioji skubiosios medicinos gydytoja Renata Juknevičienė.

Raudonojo Kryžiaus spaudos konferencija „Lavonmaišis, urna ir velionio paveikslėlis“

P. Peleckio / BNS nuotr.

Jos teigimu pirmosios pagalbos mokėjimas gali du kartus padidinti šansą išgyventi.

„Europos registro duomenimis, jeigu širdis sustoja ne ligoninėje, tai yra, už ligoninės ribų, išgyvenamumas – vos 8 proc. – tai yra labai mažai. Kas antras žmogus yra gaivinamas pašalinių asmenų – tai irgi yra labai mažai. Tik 20 proc., kai yra panaudojamas automatinis išorinis defibriliatorius. Visi šie veiksmai galėtų padvigubinti šansą išgyventi“, – spaudos konferencijoje teigė R. Juknevičienė.

70 proc. apklaustųjų nurodė, jog nėra atsidūrę situacijoje, kur jiems arba kitam žmogui reikėtų pirmosios pagalbos, tačiau Raudonojo Kryžiaus Pirmosios pagalbos programos vadovas Ramūnas Alenčikas tikina, jog svarbu, kad kuo didesnė visuomenės dalis gebėtų suteikti pirmąją pagalbą.

„Niekada nežinome, kuris iš mūsų gali sunegaluoti. Tad kuo daugiau pirmosios pagalbos teikėjų – tuo daugiau gelbėtojų aplink mus pačius. Turime tik vieną gyvenimą – saugokime jį“, – tvirtina jis.

Apklausa atlikta 2022 gegužės mėnesio 18–27 dienomis, buvo apklausta 1013 Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 75 metų amžiaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Žemaitis

Pritariu kauniečiui, prieš porą metų taip pat lindo senukų reklama - jau du metus nesu buvęs senukuose, nuo šiol dadu - vėmalai spalvotuose popieriukuose.

Būtina .!!!!Privaloma!!!!

kad vairuotojai einantys medicininę komisiją kas keletas metų , privalėtų atnaujinti pirmosios med pagalbos žinias teikimo įgūdžius.

kaunietis

KD - vargšai reklamos ir pinigų vergai. DADU ledų daugiau nepirksiu, o KD internete neskaitysiu. Toks tikslas buvo? LNK žinios nedomina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS