Ar išgėrusi taurę vyno nėščioji nepakenks kūdikiui? | kl.lt

AR IŠGĖRUSI TAURĘ VYNO NĖŠČIOJI NEPAKENKS KŪDIKIUI?

Mitas, kad nuo Vaisiaus alkoholinio sindromo (VAS) kenčia tik alkoholiu piktnaudžiaujančių mamų vaikai. Bet koks alkoholio kiekis, pavartotas kritiniu metu, yra labai pavojingas ir gali turėti lemiamų pasekmių. Taip sako Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos tyrimų instituto vadovas Aurelijus Veryga.

Alkoholio vartojimas nėštumo metu yra dažniausia apsigimimų, vystymosi, augimo ir elgesio sutrikimų priežastis. Manoma, kad vien pernai Lietuvoje gimė nuo 617 iki 1542 vaikų, kenčiančių nuo VAS.

„Šia tema kalbėti svarbu, todėl, kad ši problema, kaip nedaugelis medicinoje, yra išsprendžiama“, – tikina A. Veryga. Jo teigimu, užtektų labai paprasto dalyko – kad moterys, kurios planuoja susilaukti vaikų arba laukiasi, nevartotų alkoholinių gėrimų, ir šios problemos tiesiog visiškai nebūtų.

Akivaizdžius veido, vidaus organų pakenkimus gydytojai mato iš karto, tačiau egzistuoja ir daug subtilesni pakitimai, kurie vystosi dėl nedidelio alkoholio kiekio. „Jie atsiranda vėliau, vaikui augant, bręstant, pradėjus kalbėti, eiti į mokyklą. Tada viskas yra nurašoma socialiniams dalykams, auklėjimo problemoms“, – pasakoja Sveikatos tyrimų instituto vadovas.

Tačiau, jo teigimu, mokslininkai jau aiškiai nustatė, kad alkoholis sugeba pažeisti nervinių ląstelių migraciją, jų ryšių formavimąsi galvos smegenyse. Todėl vaikas yra iš esmės pažeidžiamas, o jį pagydyti – nebeįmanoma. „Tada su juo tenka dirbti specialistams, kad jis adaptuotųsi“, – teigia pašnekovas.

Jeigu moteris girtauja, specialistas teigia, kad jos vaikai turės pačių įvairiausių problemų. Tačiau jis pažymi, kad mitas, jog tokių problemų turi tik alkoholikės moterys, nes pažeidimui atsirasti nereikia didelių kiekių. „Tiesa ta, kad bet koks alkoholio kiekis, pavartotas kritiniu metu, yra labai pavojingas. Baisiausia, kad kuo ankstesnė nėštumo stadija, tuo didesnis pažeidimas“, – tvirtina A. Veryga.

Jo teigimu, situacija yra labai liūdna, nes didžiausias alkoholio vartojimas Lietuvoje yra tarp 25–34 metų amžiaus moterų. Pirmojo nėštumo pikas taip pat yra minėtame amžiaus laikotarpyje. „Daugelis moterų, kurios neplanuoja vaikelio, nežino, kad laukiasi, pavartoja alkoholinių gėrimų“, – teigia specialistas.

Pasak jo, amerikiečių medikai rekomenduoja iš viso vengti vartoti alkoholinius gėrimus, jeigu moteris gali susilaukti vaikų ir yra seksualiai aktyvi.

„Dažnai tenka paskaityti lietuvių mamų atsiliepimus. Kai kurios sako – va, aš truputį išgerdavau, ir mano vaikelis gimė visiškai sveikas. Kaip sakiau, fizinių apsigimimų gali nebūti“, – dėmesį atkreipia pašnekovas. A. Verygos teigimu, pažeidimai dažnai būna psichiniai: hiperaktyvumas, nesugebėjimas sukaupti dėmesio, mokymosi sunkumai, sutrikusi smulkioji motorika, nesugebėjimas prisitaikyti prie naujų sąlygų, uždelstas psichinis vystymasis, kalbos sutrikimai, klausos sutrikimai, mitybos sutrikimai. Aptikti juos galima tik vėlesniame amžiuje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS