Bijote pievose pasislėpusių erkių? „Eurovaistinės“ farmacininkė nuramina – dar ne vėlu skiepytis | kl.lt

BIJOTE PIEVOSE PASISLĖPUSIŲ ERKIŲ? „EUROVAISTINĖS“ FARMACININKĖ NURAMINA – DAR NE VĖLU SKIEPYTIS

  • 3

Natūralias žaliuojančias pievas galima dažniau pamatyti ne tik gamtoje, bet ir miestuose. Nors pastaruoju metu tenka išgirsti nerimavimų dėl pievose pasislėpusių erkių ir jų nešiojamų ligų, „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė nuramino – jeigu iki šiol nespėjote pasiskiepyti, jūs vis dar galite tai padaryti.

Saugokitės erkių ir miestuose

Jau ne vienerius metus kalbama, kad erkė gali įsisiurbti ne tik miške, bet ir mieste, – pasakojo E. Ramaškienė. Todėl ji dalijasi pagrindinėmis taisyklėmis, ką būtina žinoti apie apsaugą nuo erkių.

„Su erkinio encefalito rizika susiduriame tiek parkuose, tiek daugiabučių kiemuose. Erkė gali mus „pagauti“ piknikaujant pievoje, taip pat ją į namus gali parnešti ir augintinis. Todėl labai svarbu grįžus namo pasitikrinti savo odą ir rūbus. O saugiausiai, žinoma, gali jaustis pasiskiepiję žmonės ir tie, kurie atsakingai rūpinasi savo imunine sistema“, – teigė E. Ramaškienė ir pastebi, kad skiepytis nėra vėlu, nes galima pagreitinta skiepijimo schema.

Dar ne vėlu pasiskiepyti

Erkių suaktyvėjimo sezonas kaskart užklumpa žmones tarsi iš niekur, šypsojosi vaistininkė. Skiepijantis įprastąja vakcinacijos schema, antroji skiepo dozė galima tik praėjus 1–3 mėnesiams po pirmosios, tuomet tenka palaukti dar porą savaičių, jog atsirastų imunitetas. Žmonės, sužinoję, kaip ilgai užtruks imuniteto sustiprėjimas, kartais numoja ranka į erkinio encefalito rizikas, tačiau vertėtų nepamiršti, kad yra ir kitų vakcinacijos alternatyvų.

„Netiesa, kad skiepytis nuo erkinio encefalito reikia pradėti rudenį. Nespėję pasiskiepyti žmonės tai gali drąsiai daryti ir vasarą, tik tokiu atveju svarbu rinktis pagreitintą vakcinacijos schemą. Praėjus vos porai savaičių po pirmosios vakcinacijos dozės, jau galima skiepytis antrąja. O po jos praėjus dar dviem savaitėms jau susiformuoja žmogaus imunitetas nuo erkinio encefalito. Tad jeigu žmogus pasiskiepijo šiandien, po mėnesio jis jau galės jaustis saugiau“, – sakė E. Ramaškienė.

Vaistininkė priduria, kad praėjus 6–12 mėnesiams po antrojo skiepo svarbu nepamiršti ir trečiosios vakcinacijos dozės. Po jos apsauginis imunitetas nuo erkinio encefalito saugo 3–4 metus.

Erkės ištraukimo taisyklės

Svarbu ne tik pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, bet ir gebėti teisingai ištraukti šį įsisiurbusį parazitą. „Eurovaistinės“ farmacininkė teigia, kad tai svarbu siekiant išvengti Laimo ligos, nuo kuriuos skiepai neapsaugo.

„Visų pirma, nepamirškite kiekvienąkart grįžus namo apžiūrėti savo rūbus ir kūną, taip pat būtina patikrinti ir savo keturkojį draugą, jeigu šis kartu ėjo pasivaikščioti. Įsisiurbus erkei, dezinfekuotu pincetu suimkite erkės kūnelį kuo arčiau galvos. Tvirtai laikykite ir staigiu judesiu traukite ją į save. Jeigu odoje pasiliko jos galva – netraukite ir palaukite, kol organizmas pats ją atmes. Ištraukus erkę, nuplaukite vandeniu pažeistą odos vietą ir ją dezinfekuokite“, – patarė E. Ramaškienė.

Vaistininkė primena, kad erkės labai bijo kaitros, todėl po ilgesnio pasivaikščiojimo savo drabužius galima kuriam laikui pakabinti saulėtoje vietoje arba paprasčiausiai juos išskalbti, taip apsisaugojant nuo nemalonių parazitų namuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Erkė

Vilniuje mums kaifas, ko jūs durni kauniečiai žolę pjaunate, o mes dar ir Laimo ligą nešiojame...achcha Šimašius saviškis..

Tik spėk kisti į save

Visokį marmala

Drįsiu suabejoti

Jei ši moteriškė sesibadys kas 2 savaites po dozę nuo raupų, tai skaitysiu, kad ji melagė!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS