Daugėja į užsienį gydytis vykstančių lietuvių: kodėl? | kl.lt

DAUGĖJA Į UŽSIENĮ GYDYTIS VYKSTANČIŲ LIETUVIŲ: KODĖL?

  • 27

Tautiečiai, nenorintys laukti eilėse pas Lietuvos medikus, traukia gydytis į užsienį. Pernai Lietuvos gyventojai gydytis dažniausiai vyko į kaimynines šalis – Latviją, Lenkiją. Dažniausiai tautiečiai naudojosi reabilitacijos paslaugomis. Ligonių kasa suskaičiavo, kad vien pernai tokioms paslaugoms kompensuoti prireikė arti penktadalio milijono eurų. Tai – daugiau nei užpernai. 

Vis daugiau lietuvių, kas mėnesį mokančių Privalomąjį sveikatos draudimą (PSD), renkasi gydymo paslaugas užsienio šalyse. Tokių besigydančių pernai buvo 118. Plačiau apie tai papasakojo Vilniaus teritorinės ligonių kasos atstovė Asta Kasnauskytė.

– Kokių paslaugų susimokėjus mėnesinį 64,50 euro PSD mokestį galima gauti užsienyje?

– Asmenys, kurie pageidauja tarpvalstybinės sveikatos priežiūros paslaugų, gali gauti tokias pačias paslaugas, kokios yra teikiamos ir Lietuvos gydymo įstaigose. Pacientai turi galimybę pasirinkti, ar jie nori šias paslaugas gauti Lietuvos gydymo įstaigose, ar pageidauja vykti į Europos ekonominės erdvės valstybę. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

– Tai ligonių kasa gydymą kompensuoja tik Europos šalyse, ar galima vykti ir į trečiąsias šalis?

– Ne, kompensuojamos tik Europos ekonominės erdvės valstybėse suteiktos paslaugos.

– Į kokias šalis vyksta lietuviai?

– Dažniausiai lietuviai keliauja į kaimynines šalis – tai Latvija, Lenkija. 

– Kokių paslaugų važiuoja?

– Dominuoja medicininės reabilitacijos paslaugos. Dažnai vykstama operacinio, aktyvaus stacionarinio gydymo. Nemažai pagalbinio apvaisinimo paslaugų, įvairių konsultacijų, brangių tyrimų.

– Praėjusiais metais tokių paslaugų kompensavimui prireikė 184 tūkst. eurų, tai yra 40 tūkst. daugiau nei dar ankstesniais metais. Ką tai reiškia? Ar paslaugos brango, ar daugiau lietuvių renkasi gydymo paslaugas užsienyje?

– Taip, pagal gaunamų prašymų kiekį tas skaičius šiek tiek auga. Kiekvienais metais didėja ir paslaugų bazinės kainos, tas irgi gali turėti įtakos. Be abejo, reikėtų visus prašymus vertinti individualiai.

– Kiek užsienyje išleistų sumų dengia Ligonių kasa, jeigu moki 64,50 euro per mėnesį? 

– Sumos yra kompensuojamos lygiai tokia pat tvarka kaip ir Lietuvoje. Tai reiškia, nors ir apdraustasis sumokėtų didesnę pinigų sumą, vis tiek gautų bazinę paslaugos kainą. Tai yra lygiai tiek pat, kiek Teritorinės ligonių kasos apmokėtų, jeigu klientas vyktų paslaugų gauti Lietuvoje. 

– Praėjusių metų sumokėta suma rodo, kad gydytis į užsienį vyko daugiau lietuvių. Kas tam turėjo įtakos?  

– Kai gauname prašymus, mes matome tik faktą, kad pacientai vyko, gavo šitas paslaugas. Duomenų, dėl ko konkrečiai jie vyko – neturime. Manau, kad įtaką pasirinkimui daro didėjanti informacijos sklaida apie galimybę gauti tokias paslaugas ir užsienio valstybėse.

– Kaip lietuviui gauti galimybę važiuoti gydytis į užsienį?

– Ar apdraustajam yra reikalingos tam tikros asmens sveikatos priežiūros paslaugos, nustato gydytojai specialistai. Asmenys, važiuodami gauti šių paslaugų, turi turėti siuntimą iš Lietuvos gydymo įstaigos gydytojo. Gydymo įstaiga turi būti ne bet kuri, o sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų apmokėjimo. Kitas būdas – apdraustieji gali vykti ir pagal siuntimą, kuris išduotas jau tos gydymo šalies gydytojo, teikiančio apdraustajam paslaugas, bet tik tokiais atvejais, jeigu prieš tai buvo suteiktos paslaugos, nurodytos Lietuvos gydytojo siuntime.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Ona

Kokia reabilitacija po pusmečio ,kai skauda dabar?Patenki į prasčiausią,kur vieni mankštinasi ant stalų,kiti po stalais ir bėgioja viena kinezistė nieko nespėjanti.Fizioterapinės procedūros su surudijusiais aparatais.Tai ieško ligoniai pagalbos užsienyje

Olia

Ten dar bausmės egzistuoja. Pas mus patekai pas privat. odontologą toki kaip V. Povilanskas Drusk. iš gobšumo jau nesupranta pats ką daro, nes tik vienas tikslas - pinigai.. Stiprus uznugaris Kaune, mandrai siuncia i profesūrą( žino bus isteisintas) tai ne daktaras tai - nusikaltėlis, šiltai isitaisęs, o gal ir žinių ribotumas tai gal reikia keist profesiją.

po PSD ivedimo

tapo aisku kad bus kaip anglijoj...todel iskart isiregistravau ir nax...nenorit gyvent kaip zmones tai uzsipiskit kaip vergai jus su savo privalomais mokesciais ir abonementais... i tebunie gerove elektrikams aferistams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS