Privalomos kaukės poliklinikoje kauniečių nedžiugina: pinigai farmacininkams, daugiau nieko | kl.lt

PRIVALOMOS KAUKĖS POLIKLINIKOJE KAUNIEČIŲ NEDŽIUGINA: PINIGAI FARMACININKAMS, DAUGIAU NIEKO

  • 28

Kauno miesto poliklinikoje ir vėl dalinamos medicininės kaukės. Nors šioje poliklinikoje kaukės tik rekomenduotinos, pacientai vėl pratinami jas dėvėti, nes nuo kitos savaitės pirmadienio medicininę kaukę ar respiratorių dėvėti jau bus privaloma. Sugrąžinti pamirštas kaukes prireikė dėl didėjančio COVID-19 sergamumo, pranešama LNK reportaže.

„Skaičiai dideli, turint galvoje inkubacinį periodą. Jeigu mes dabar greitai nesiimsime priemonių ir pas mus vaikščios sergantys pacientai bei darbuotojai be apsaugų, tai po dviejų savaičių pas mus nebus, kas dirba“, – kalbėjo Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Prievolė dėvėti kaukes džiugina ne visus kauniečius.

„Čia yra pinigai farmacininkams, daugiau nieko“, – skundėsi kaunietė.

„Reikia. Jeigu yra daiktas, vadinasi, reikia juo naudotis“, – teigė kaunietis.

„Manau, kad reikėtų visur, ypač transporto priemonėse, nes dabar jau didėja susirgimų skaičius“, – teigė kita miesto gyventoja.

Iki šiol Kauno miesto poliklinikoje kaukes privalomai dėvėjo tik darbuotojai, bet ir tarp jų yra daug sergančių.

„Praeitą savaitę testavosi 113 žmonių ir net 79 proc. buvo teigiami“, – kalbėjo P. Kibiša.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šiaulių miesto poliklinika Kauno pavyzdžiu neseks – veido kaukės liks rekomenduotinos. Panevėžio poliklinikoje kaukės yra privalomos esant kontaktui. Jei aplinkui žmonių nėra, jų galima ir nedėvėti. Vilniaus miesto centro poliklinika irgi kaukes kol kas paliks rekomenduojamas.

„Mes kol kas žinome, kad vyksta COVID-19 sergamumo padidėjimas, tačiau šiuo metu jis nėra toks grėsmingas, kad priimtume naujus sprendimus“, – pasakojo Vilniaus miesto centro poliklinikos direktorius Zdislavas Skvarciany.

Galbūt daliai asmens sveikatos priežiūros įstaigų susirūpinti privers statistika. Prieš dvi dienas ši infekcija patvirtinta beveik 1 tūkst. žmonių. Iš jų pakartotinai susirgo beveik 200, vienas žmogus mirė.

„Keturiolikos dienų sergamumo rodiklis yra 210 atvejų 100 tūkst. gyventojų“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Ginreta Megelinskienė.

Visoje Europoje naują susirgimų bangą lemia labiau užkrečiamas omikron BA.5 potipis. Jis jau dominuoja Prancūzijoje, Ispanijoje, Portugalijoje bei Graikijoje. Neabejojama, kad yra ir Lietuvoje. Epidemiologai mato aiškų ryšį – kur daugiau pasiskiepijusių, ten naujas potipis mažiau plinta.

Vis dar išlieka rekomendacijos tiek dėvėti kaukes, tiek vėdinti patalpas, tiek plauti rankas.

„Paėmus vien vyresnių žmonių populiaciją, kur skiepijimo apimtys yra didesnės nei 75 proc., ten jis sunkiau įsitvirtina. Tose šalyse, kuriose yra apie 70 proc. pasiskiepijusių, plitimas yra greitesnis“, – kalbėjo gydytoja, epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Kol kas padėtis ligoninėse nėra prasta, 100 žmonių hospitalizuoti, aštuoni – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbti karantino ir uždaryti šalies neplanuoja. Kol kas ragina tik laikytis rekomendacijų.

„Vis dar išlieka rekomendacijos tiek dėvėti kaukes, tiek vėdinti patalpas, tiek plauti rankas. Šiuo metu su ekspertais yra derinamos rekomendacijos rudens sezonui ir vakcinacijos strategija“, – sakė G. Megelinskienė.

Lietuva omikron atmainai adaptuotų vakcinų neturi, bet tikisi jų sulaukti rudenį.

„Tikimasi, kad adaptuotos vakcinos šalis pasieks rugsėjo mėnesį“, – tęsė G. Megelinskienė.

Šalyje mobiliųjų punktų jau seniai neliko, tad dabar, ar serga COVID-19, žmogus gali išsitirti tik atvykęs pas šeimos gydytoją.

Anot epidemiologų, neištirtų, tačiau prasirgusių gali būti apie trečdalis.

„Gali būti nuo penkių iki 30 procentų“, – teigė D. Razmuvienė.

Anot SAM, rugpjūčio viduryje PGR testai sugrįš. Savivaldybės paskirs įstaigas, kurios ims mėginius.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Tai INSTRUKTUOKIT !

Ką reikia dėti į savadarbę - stilingą - mielesnę ir pigesnę kaukę , kad ji sulaikytų tiekpat tų dalelių , kaip ir VIENASLUOKSNĖS med.kaukelės... Nepatikėsiu , kad to neįmanoma pasiekti. Čia gi ne vakcina.....

>>>Marija \\\\\.../////

>užsidėk tą kaukę ant putės,kad Jezusiukas ko nepripūstų ir pilvo neišpūsų.___Kvailumo vršūnė.

1

Perskaitykit komentarus ir atsakykit sau ar vis dar reikia stebėtis matematikos egzaminų rezultatais? Masei žmonių mokslas ir jo pasiekimai yra toks tamsus miškas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS