Milijoninė armija parazitų mūsų pataluose: kovoti, naikinti ar susidraugauti? | kl.lt

MILIJONINĖ ARMIJA PARAZITŲ MŪSŲ PATALUOSE: KOVOTI, NAIKINTI AR SUSIDRAUGAUTI?

  • 4

Ar įsivaizduojate, kiek mūsų pataluose gyvena kenkėjų ir parazitų – milijoninė armija. Šildymo sezono metu įvairios erkutės, gyvenančios mūsų pataluose ir aplinkoje, suaktyvėja, sukeldamos, čiaudulį, slogą ar alergiją. Ką daryti – ar galima jas išnaikinti, ar verčiau susidraugauti, LNK žurnalistė klausė parazitologės Daivos Veitienės.

– Tai kokia išeitis – kovoti, naikinti ar susidraugauti?

– Jeigu kalbame apie dulkių erkes, jų yra visur: ir gyvenamuosiuose namuose, ir butuose, ir visose uždarose patalpose. Visur, kur yra dulkių, yra ir dulkių erkučių. Joms palankiausia gyventi aplinka, kur drėgna (drėgmė siekia apie 75 proc.) ir kur yra pakankamai šilta (apie 20–25 laipsnių temperatūra). Tokia terpė joms palankiausia veistis, daugintis. Jos nekanda, negelia, tačiau minta žmogaus ir gyvūnėlių odos pleiskanomis. Besimaitindamos išskiria fekalijas, kurios žmonėms  gali sukelti alergiją. Daugiausiai dulkių erkučių veisiasi krosnimis šildomuose namuose, senuose namuose. Aišku, yra ir butuose ir kitose uždarose patalpose.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar įmanoma ir kaip jų atsikratyti?

– Jeigu jose drėgmė yra mažesnė nei 50 proc., jos žūsta.  Dulkių erkutės sugeria drėgmę iš aplinkos per odą, kai per sausa, jos neišgyvena. Todėl žiemą daugiabučiuose, kai šildoma ir jei patalpa nedrėkinama, toms erkutėms daugintis sąlygos nėra palankios. Kadangi nemažai žmonių per šildymo sezoną papildomai drėkina orą, tai jos praktiškai ištisus metus turi puikias sąlygas veistis. Siūlyčiau išmesti visas paveldėtas senas pagalves, antklodes, ypač pūkines, plunksnines, nes tų erkučių lavonėliai, išmatos kaupiasi ir alergizuoja. Ir jei valomos namuose dulkės sausa šluoste ar siurbiama paprastu siurbliu be hepa filtro, viskas vėl paskleidžiama ore. Tad rekomenduočiau tokiu atveju namus valyti su medicinine kauke, kad mažiau tų dulkių įkvėptume, ir paskui apie 15–20 minučių gerai butą išvėdinti.

– Galvoju, kaip gerai, kad mes plika akimi nematome tų erkučių, nes kitaip pakrauptume ir miegoti pataluose nesinorėtų.

Sumažinti galima, bet visiškai atsikratyti jų nepavyks. Kaip tą padaryti? Visus patalynės, čiužinių užvalkalus, paklodes patarčiau naudoti neaustinės medžiagos.

– Nuo mūsų kūno per parą atsisluoksniuoja maždaug nuo 0,5 g iki 1,5 g pleiskanų, t. y. odai atsinaujinant apytikriai tiek tiek nubyra negyvų odos ląstelių. Aš specialiai pasvėriau šią sąvaržėlę – ji sveria apie 0,4 g. Kaip teigia tyrimą atlikusi prof. Rūta Dubakienė, kad 1 g dulkių gali gyventi daugiau kaip 500 dulkių erkučių. Tai tokiame kiekyje, kiek sveria sąvaržėlė, – apie 250 erkučių. Daug. Čiužinyje, pagalvėse – patalynėje gali gyventi jų tūkstančiai ir milijonai. Miegodami prakaituojame, odos pleiskanėlės byra – erkutėms idealios gyvenimo sąlygos.

– Vadinasi, visiškai išnaikinti dulkių erkučių praktiškai neįmanoma.  O kas padėtų bent sumažinti jų kiekį?

– Taip, kiekį sumažinti galima, bet visiškai atsikratyti jų nepavyks. Kaip tą padaryti? Visus patalynės, čiužinių užvalkalus, paklodes patarčiau naudoti neaustinės medžiagos. Tuomet bus užkirstas kelias tų erkučių ekskrementams, lavonėliams patekti į užvalkalus. Patarčiau vengti ir ilgo plauko kilimų, nes juose linkę kauptis dulkės. O kuo daugiau dulkių, tuo daugiau jų erkučių. Taip pat reikėtų kambarius šluostyti drėgna šluoste. Ir jeigu žmogus alergiškas, iširti priežastį. Greičiausiai kaltininkas bus dulkių erkutės. Pavyzdžiui, bronchine astma sergančių butuose buvo rasta keturis kartus daugiau dulkių erkių nei įprastai jų aptinkama. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Patarimas

Vel gąsdina kažkokiomis erkutemis. Dar pradekit gąsdint mikrobais , kurių kiekvienam pilve milijardai, o ant galo -Putinu ...

Tik susidraugaut

ir duot jiems paramą .... tada egzistuos ...... taip ir darom , kitaip išnyks .

tomas

1000% cia apie seimunus bus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS