Europoje mažėja šalių, iš kurių atvykus taikomi ribojimai | kl.lt

EUROPOJE MAŽĖJA ŠALIŲ, IŠ KURIŲ ATVYKUS TAIKOMI RIBOJIMAI

Reikšmingai pagerėjus epidemiologinei situacijai dešimt Europos šalių ir trys salos yra išbraukiamos iš paveiktų šalių sąrašo. Tai reiškia, kad atvykstantiems iš jų nereikės nei tirtis dėl koronaviruso (COVID-19), nei atvykus izoliuotis, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Į atnaujintą paveiktų šalių sąrašą, kuris įsigalios pirmadienį, nepateko Austrija, Bulgarija, Čekija, Islandija, Lenkija, Malta, Rumunija, Slovakija, Suomija, Vengrija, taip pat Taso, Maljorkos ir Madeiros salos.

Šios šalys ir salos pateko į žalią zoną sergamumo žemėlapyje, kurį kiekvieną savaitę atnaujina Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

COVID-19 tyrimas ir 10 dienų izoliacija privaloma atvykstantiems iš sustiprintos kontrolės šalių, taip pat iš raudonosios ir pilkosios zonos valstybių ir teritorijų, o atvykstantiems iš geltonosios zonos privalomas tik tyrimas (žr. lentelę apačioje).

SAM primena, kad atitinkamos spalvos zonai šalis priskiriama pagal labiausiai paveiktą šalies regioną, t.y. jei didžioji dalis valstybės ECDC žemėlapyje pažymėta geltonai. Tačiau bent vienas šalies regionas pažymėtas raudonai, visa šalis Lietuvoje skelbiamame paveiktų šalių sąraše bus įtraukiama į raudonos zonos šalių grupę. Tuo tarpu trečiosios šalys (ne Europos ekonominės erdvės valstybės), kurios neįtrauktos į ECDC žemėlapius, yra priskiriamos pilkai zonai.

Nuo pirmadienio taip pat įsigalios šie izoliacijos tvarkos pakeitimai: iš užsienio grįžusiems vaikams iki 7 metų nerekomenduojama lankyti ugdymo įstaigų, jeigu kartu keliavusiems artimiesiems yra privaloma izoliacija (rekomendacija galioja artimųjų izoliacijos laikotarpiui).

7-16 metų vaikams izoliacija netaikoma, jei vaikas turi ne anksčiau kaip 72 valandų laikotarpiu atlikto PGR tyrimo arba ne anksčiau kaip 48 valandų laikotarpiu atlikto antigeno testo neigiamą rezultatą (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento). Jeigu tyrimas atliekamas Lietuvoje, vaikas turi izoliuotis iki neigiamo tyrimo atsakymo gavimo.

SAM pažymi, kad šią savaitę Vyriausybės nutarimu įsigaliojo dar keli keliautojams aktualūs pakeitimai. Nuo birželio 17 dienos testavimo ir izoliacijos išimtys yra taikomos tik tiems COVID-19 persirgusiems asmenims, kuriems liga buvo nustatyta PGR tyrimu ne anksčiau kaip 180 dienų iki atvykimo į Lietuvą.

Vakcinuotiems žmonėms išimtys taikomos praėjus ne mažiau kaip dviem savaitėms po paskutinio skiepo, reikalingo pilnai vakcinacijai. Nepraėjus dviem savaitėms, izoliacija gali būti trumpinama, kai sueina šis terminas.

Testuotis ir izoliuotis atvykstant į Lietuvą nereikės ir tiems keliautojams, kurie persirgo COVID-19 liga ir buvo paskiepyti viena vakcinos doze. Kad būtų pritaikytos išimtys, po skiepo taip pat turi praeiti 14 dienų.

Kaip dokumentą, kuris patvirtina persirgimą, pilną vakcinaciją arba galiojantį neigiamą tyrimo rezultatą, keliautojai gali naudoti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS