Galvos skausmas – šių dienų rykštė: vaistininkas atskleidė, į ką atkreipti dėmesį | kl.lt

GALVOS SKAUSMAS – ŠIŲ DIENŲ RYKŠTĖ: VAISTININKAS ATSKLEIDĖ, Į KĄ ATKREIPTI DĖMESĮ

  • 1

Galvos skausmas – dažnas simptomas, jaučiamas sunegalavus, pavargus, patiriant stresą ar net paprasčiausiai kurį laiką pamiršus išgerti vandens. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis sako, kad skausmo kentėti nereikėtų, tačiau simptomui kartojantis, labai svarbu identifikuoti jo priežastis – iš pirmo žvilgsnio įprastas skausmas gali įspėti ir apie rimtus sveikatos sutrikimus.

„Šiuo metu yra žinoma daugiau nei 200 skirtingų galvos skausmo formų, tad neabejoju, kad kažkurią patirti teko praktiškai kiekvienam. Dažnai patys žinome, kodėl toks negalavimas užklumpa – galbūt šiuo metu yra įtemptas laikotarpis, išsibalansavęs darbo ir poilsio režimas, prastas miegas, per mažai išgerta vandens ar suvartota maisto, o gal jaučiame artėjantį peršalimą.

Galvą gali skaudėti dėl kitų ligų, tokių kaip sinusitas, viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, akių įtampa, depresija. Rečiau, tačiau pasitaiko, kad šis simptomas tampa šalutiniu poveikiu dėl tam tikrų ilgai vartojamų vaistų, taip pat gali kilti atsiradus temporaliniam artritui, trišakio nervo neuralgijai ar kitoms nervų sistemoms ligoms. Galvos skausmas gali atsirasti ir pakilus kraujospūdžiui, todėl suabejojus dėl priežasties, naudinga jį pasitikrinti, o tai nemokamai padaryti galima ir vaistinėje“, – vardijo D. Auškalnis.

Neviršyti paros normos

Galvos skausmas dažniausiai malšinamas analgetikais, kurių veiklioji medžiaga gali būti paracetamolis, aspirinas ar ibuprofenas. Anot D. Auškalnio, malšinant skausmą nereceptiniais vaistais, pagrindinė taisyklė – neviršyti gydytojo ar vaistininko rekomenduojamos dozės. Vaistų dozavimas yra individualus, priklauso nuo amžiaus, svorio, kepenų ir inkstų būklės, gretutinių ligų arba kitų vartojamų vaistų.

„Pirmo pasirinkimo vaistas nuo galvos skausmo yra paracetamolio turintys vaistai. Svarbu žinoti, kad paracetomolio negalima per parą suvartoti daugiau nei 4 g. Jei yra alergija šiai veikliajai medžiagai, verčiau rinktis ibuprofeną, kurio didžiausia paros dozė 1200 mg vyresniems kaip 12 metų žmonėms. Vertėtų atkreipti dėmesį, kad paracetamolio būna ir vaistuose nuo peršalimo, todėl jeigu susirgus pradeda skaudėti galvą, nereikėtų pamiršti paskaičiuoti, kiek miligramų suvartojame ir neviršyti paros normos“, – akcentavo vaistininkas.

Galvos skausmas gali atsirasti ir pakilus kraujospūdžiui, todėl suabejojus dėl priežasties, naudinga jį pasitikrinti, o tai nemokamai padaryti galima ir vaistinėje.

Kas gali slėptis už galvos skausmo?

Anot „Camelia“ vaistininko D. Auškalnio, nors galvos skausmas įprastai yra laikomas lengvai įveikiamu sveikatos sutrikimu, nei vienu atveju nereikėtų jo ignoruoti. Jei skausmas trunka ilgai ir kartojasi net keletą kartų per savaitę, vertėtų pasikalbėti su vaistininku ar šeimos gydytoju. Galbūt nepastebite šalia vyraujančių simptomų, kurie signalizuoja apie tam tikrų maistinių medžiagų trūkumą, o gal galvos skausmas įspėja apie rimtesnius sveikatos sutrikimus, pavyzdžiui, migreną.

„Migrenos epizodo metu skausmas užplūstą vieną galvos pusę, jaučiamas pulsavimas, gali skaudėti akis, pykinti. Kai kuriems žmonėms pakinta ir regimas vaizdas, atsiranda švytėjimas aplink objektus, dar vadinamas „aura“. Tokie epizodai vienus ištinka vos vieną ar du kartus per metus, tačiau kai kuriems žmonėms itin stiprūs galvos skausmai gali kartotis net keletą kartų per mėnesį. Tai viena labiausiai gyvenimo kokybę pakeičiančių būklių, kadangi skausmo paaštrėjimą gali sukelti bene kiekvienas garsas, šviesa, aitresnis kvapas ar net paprasčiausias lipimas laiptais“, – pažymėjo „Camelia“ vaistininkas.

Pasak jo, įtariant migreną ir norint pagerinti gyvenimo kokybę, reikia ne tik kreiptis į gydytojus dėl specialių ištyrimų bei receptinių vaistų šiai būklei kontroliuoti, bet ir keisti gyvenimo būdą, valdyti patiriamą stresą, vengti alkoholio, kofeino, nikotino turinčių produktų. Pagelbėti gali ir tinkamų maisto papildų vartojimas: moksliniai tyrimai rodo, kad gydant migreną, naudos gali duoti vitamino B2, magnio, kofermento Q10 vartojimas. Tačiau D. Auškalnis pabrėžia, jog greito palengvėjimo tikėtis nereikėtų: maisto papildus reikia vartoti kursais, kurių vienas dažniausiai trunka porą mėnesių.

Visgi, jei užklupus galvos skausmui, kartu atsiranda ir pykinimas, vėmimas, pakyla aukšta temperatūra (38 laipsniai ir daugiau), išryškėja odos bėrimai ar jaučiamas sprando sustingimas, būtina nedelsiant kreiptis į greitosios pagalbos tarnybą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

60 %

'vaistu 'visiskai nereikalingi,kaip ir kai kurie skiepai,kurie tik psixologiniam nusiraminimui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS