Glitimo netoleravimas – dažna prastos savijautos priežastis | kl.lt

GLITIMO NETOLERAVIMAS – DAŽNA PRASTOS SAVIJAUTOS PRIEŽASTIS

  • 0

Žmonės, neturėdami pakankamai informacijos apie glitimą ir jo netoleravimą, kaltę dėl visų nemalonių pojūčių suverčia kitiems dalykams.

O dėl nuolatinės prastos savijautos gali būti kalti produktai, kuriuose yra glitimo, dar vadinamo gliutenu.

Gydytojas Alvydas Unikauskas dalijasi pagrindiniais požymiais, išduodančiais glitimo netoleravimą:

1. Augantis svoris yra slaptas glitimo netoleravimo ženklas. Glitimas tokių žmonių organizme išbalansuoja hormonus ir žmogus pradeda tinti, nes glitimas sukelia daug uždegiminių reakcijų kūne. Vienas iš klasikinių uždegimo požymių būtent ir yra pabrinkimas, nes organizmas sulaiko vandenį, siekdamas efektyviau kovoti su uždegimu.

Jei žmogus yra alergiškas glitimui, šiam patekus į organizmą, imuninė sistema jį atakuoja kaip svetimkūnį. Taip atsiranda lėtinis uždegimas. Kiekvieną kartą, kai suvalgote riekę duonos, dubenėlį makaronų, picą, bandelę ar net sojų padažo, kūnas apsunksta ir pabrinksta. Pirmiausia tai padaro žarnyno pasaitas. Taigi šiuo atveju atsikratyti svorio yra neįmanoma tol, kol valgysite maistą, turintį glitimo (kviečių, rugių, miežių).

2. Sudirgęs žarnynas. Glitimas tiesiogiai dirgina žarnyno paviršių, t. y. žarnų gleivinę. Be akivaizdžios priežasties atsiradęs viduriavimas, skrandžio spazmai, žarnyno pūtimas.

3. Sąnarių (čiurnų, kelių, rankų pirštų, riešų ir t.t.) skausmas. Glitimas sukelia uždegimus visame kūne – tiek sąnariuose, tiek raumeniniame audinyje. Dėl šios priežasties gali stingti sąnariai ir skaudėti raumenis.

4. Žąsies oda – tai yra tam tikras odos bėrimas. Sudirgus žarnynui sutrinka tokių vitaminų kaip A ir D įsisavinimas ir tai pasireiškia žąsies oda.

5. Padidėjęs jautrumas gaminiams iš pieno, sojų ir kukurūzų. Glitimui alergiškas organizmas nebesugeba atskirti duonos, pieno ir kukurūzų baltymų – organizmas juos mato kaip vienodą grėsmę ir jis į šiuos baltymus reaguoja kaip į glitimą.

Gydytojas A. Unikauskas siūlo testą namuose, padėsiantį nustatyti, ar turite netoleranciją glitimui. Apie tai plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS