Medikė siūlo, kaip sumažinti pacientų eiles: pirmiausia galima pasigydyti namuose | kl.lt

MEDIKĖ SIŪLO, KAIP SUMAŽINTI PACIENTŲ EILES: PIRMIAUSIA GALIMA PASIGYDYTI NAMUOSE

  • 186

Į gydymo įstaigas ir toliau plūsta pacientai, kurių ligos užleistos, o eilėse tenka laukti net po kelis mėnesis. Neretai artimiausias vizitas – tik po pusmečio. Kokių priemonių imasi Valstybinė ligonių kasa, ką mano pacientai ir patys medikai dėl skatinimo bei sankcijų, pasakojama LNK reportaže.

„Galima ir pačiam pasveikti arba gydytojų pagalbos nebereikės“ – taip aštriai ir kartu beviltiškai pasisako dalis pacientų.

„Didelė betvarkė. Žmonės ir miršta nesulaukę gydytojų pagalbos“,  – piktinosi  pašnekovė.

„Dabar vyresnioji dukra turi dėl nugaros problemų, tai esame trys šimtai kažkelinti pas gydytoją eilėje“ –   kalbėjo kita moteris.

„Visi galbūt labai mėgsta vaikščioti pas gydytojus“, – porino senjoras, paklaustas, kodėl, jo nuomone, tiek ilgai reikia laukti eilėje pas medikus.

„Gal trūksta gydytojų, sunku pasakyti“, –  sakė kitas užkalbintas praeivis.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Šiuo metu ilgiausiai tenka laukti pas kardiologą, oftalmologą ar reabilitologą. Eilės po kelis mėnesius – jau anksčiau LNK žinios pranešė ir apie aštuonių mėnesių eilę.

„Jeigu kalbėti apie reabilitologus, įdomu, kodėl visi taip suintensyvėjo. Gal atsėdėjo per pandemiją namuose, prisirinko ligų, nori pabandyti jas iškrapštyti, pagerinti savo sveikatos būklę, – sakė Centro poliklinikos gydytoja Mantė Barzdenytė. – Padidėjo  besikreipiančiųjų į specialistus skaičius, o gydytojų tai nepadaugėjo. Procedūrų kabinetai irgi nesiplečia.“

Pasak gydytojos, pacientų srautas jos kabinete irgi nesibaigiantis. Tad siūlo sunegalavusiems pirmu taikymu pas gydytoją neskubėti. Taip pagalbos sulauks tas, kuriam reikia labiau.

„Esant lengviems sveikatos sutrikimams, iš pradžių galima būtų taikyti kažkokį gydymą namuose. O tik tada, jei  būklė negerėja, ima blogėti, reikėtų kreiptis į gydytoją. Šiuo metu, kiek mes pastebime, vos sunegalavę jau puola tyrimus visokius atlikti“, – kalbėjo M. Barzdenytė.

Teoriškai pas šeimos gydytoją žmogus turėtų patekti per savaitę, pas gydytoją specialistą – per mėnesį. Bet praktiškai – viskas kitaip. Į problemą reaguoja ir Valstybinė ligonių kasa, imasi veiksmų – viršsutartinių paslaugų apmokėjimo. 

Pagrindinis tikslas yra sumažinti eiles. Taip pat, be abejo, sumokėti toms gydymo įstaigoms, kurios aktyviau dirbo.

„Mes jau apmokėjome už šias paslaugas, kurias gydymo įstaigos viršijo per devynis šių metų mėnesius. Tam panaudojome jau 27 mln. eurų, – padėtį komentavo Valstybinės ligonių kasos direktorius Gintaras Kacevičius. – Didžioji dalis jau pasiekė gydymo įstaigas, o likusioji pasieks artimiausiu metu.“

Likusių metų viršijimus taip pat apmokės. Anksčiau toks mokėjimas laukdavo tik metų gale. Ir ne per du, o vieną kartą.

„Pagrindinis tikslas yra sumažinti eiles, – sakė G. Kacevičius. – Taip pat, be abejo, sumokėti toms gydymo įstaigoms, kurios aktyviau dirbo.“

Vis dėlto patys gydytojai sako, kad vargu ar tai problemą išspręs iš esmės. 

„Nebent pradėsime klonuoti gydytojus, gal tuomet ir pavyks“, – savo nuomonę išsakė gydytoja M. Barzdenytė.

„Gydytojas negali dirbti keletą kartų ilgiau nei turi darbo valandų, darbo dienos ir priimti daugiau žmonių“, – svarstė Rajonų ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris. 

„Iš esmės čia didelio pokyčio nebus, galbūt pliusas tas, kad Ligonių kasos bent pasižadėjo apmokėti visas viršsutartines paslaugas, nes buvo tokių metų, kai neapmokėdavo“, – sakė Privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos vadovas Laimutis Paškevičius.

Ministerija skelbia ir apie netolygumus – yra gydymo įstaigų, kur vienas gydytojas aptarnauja ir šimtą pacientų, o kitur vienam šeimos gydytojui tenka apie du tūkstančius pacientų. Šiuos netolygumus planuojama mažinti. Taip pat netrukus atsiras ir dar viena naujovė – vieša švieslentė.

Jeigu švieslentė bus naudojama bausti gydymo įstaigas, tai tada nepritarčiau tokiam mechanizmui.

„Jeigu švieslentė bus naudojama bausti gydymo įstaigas, tai tada nepritarčiau tokiam mechanizmui“, – kalbėjo  L. Paškevičius.

Už tai, kad pacientai nepatenka pas medikus, iki šiol sankcijų gydymo įstaigoms nebuvo. Dabar gali atsirasti.

„Jeigu mus baus, ir pacientai taip pat jaus pasekmes“, – sakė M. Barzdenytė.

Švieslentė parodys, kiek ir kokia gydymo įstaiga pateikė registracijos talonų. Ministerijos teigimu, daugiau viešumo – sutrumpės ir eilės pas medikus. Apie švieslentę, kada ir kaip ji pradės veikti, žadama pateikti jau netrukus.

Rašyti komentarą
Komentarai (186)

Neberasykit tu kliedesiu

Ir nerodykit pilnu koridoriu,jie jau seniai tusti. Jei poliklinikos noretu,rastu kaip palengvinti pacientu situacija, joms tasbpats ,kad nugara skauda siandien,pas gyd pateksi geguzes menesi, nuotrauka darysi balandzio,matyt rreabilitacija pries Kaledas bus. Na,o Centro poliklinikoj kiek buvau paklausti,labai atsiaurus stilius vyrauja,o kiek dar kolege papasakoja,dziaugiuosi,kad galima be jos apsieiti

Gydytojų gynimo asocoacija

Tokią reikia įkurti. Pirmas pradėjo pulti gydytojas,buvęs sveikatos ministras Andriukaitis , kad gydytojai ,,laksto" per kelis darbus! Tikras demagogas, tik malti ... O ko gydytojai lakstytų,jeigu algos būtų normalios !? Šeimas reik išlaikyti,todėl ir plėšosi ,nervus gadinasi, išvažiuoja iš LT... Kur tas gydytojų Sąjūdis,Jaunų gydytojų organizacija ir t.t. Taigi gydytojus reikia ginti!!

Siūlau

Nustatyti gydytojams pacientų priėmimo skaičių ,už kurį mokamas nustatytas atlyginimas,o už papildomus priimtus pacientus būtų mokama priemoka.O kad gydytojai nesukčiautų savo pažystamų ir artimųjų sąskaitą,tai įvest vizito korteles. Jei neklystu,tai sovietmečiu už papildomus priimtus pacientus mokėdavo priemoką,tad kodėl ir dabar netaikyti tokio metodo ?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS