Medikas – apie šaršalą sukėlusią „AstraZeneca“ vakciną: ji nėra antrarūšė | kl.lt

MEDIKAS – APIE ŠARŠALĄ SUKĖLUSIĄ „ASTRAZENECA“ VAKCINĄ: JI NĖRA ANTRARŪŠĖ

  • 21

Kai kuriose Europos Sąjungos šalyse, taip pat ir Lietuvoje, kilo šaršalas dėl „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19. Kai kurie mokytojai nenorėjo būti paskiepyti būtent šia bendrovės „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu kurta vakcina,  tad vakcinuotis atsisakė išvis. Kai kurios šalys pasirinko įvesti amžiaus ribą šiam skiepui, taip pat kilo klausimų dėl vakcinos efektyvumo, ypač naujų mutacijų atžvilgiu ir galimo šalutinio poveikio.

Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ Jungtinės Karalystės Kembridžo universitetinės ligoninės gydytojas Tumas Beinortas teigė, kad „AstraZeneca“ vakcina nėra  blogesnė už kitas.

Mokslininkas kaip savanoris pats dalyvavo vakcinų bandymų tyrimuose, tad jis pasidalijo savo įžvalgomis apie vakciną, jos saugumą, išsakytas baimes ir visuomenėje dėl jos kilusias diskusijas. 

„AstraZeneca“ buvo pirmoji kompanija, kuri pradėjo klinikinius tyrimus su vakcinomis, tai buvo šiek tiek bėdų. Nes tas tyrimų dizainas, kuris buvo paskelbtas pirmiausia, jis turi šiek tiek neatsakytų klausimų, pavyzdžiui, į tyrimus nebuvo įtraukta pakankamai žmonių, kurie buvo vyresnio amžiaus. Mums reikėtų pakankamai ilgai laukti, kad mes galėtume tiksliai nustatyti vakcinos efektyvumą tarp vyresnių žmonių, nes jų buvo galbūt 8-9 proc. “, – Žinių radijo laidoje sakė T. Beinortas.

Jis negalėjo tiksliai atsakyti, dėl kokių priežasčių tai įvyko, tačiau spėjo, kad tai galėjo būti ir dalinė tyrimo klaida. „Tai buvo pats pirmasis vakcinos nuo koronaviruso tyrimas pradėtas visame pasaulyje. Akivaizdu, kad kitos kompanijos galbūt pasimokė iš šios klaidos ir iš karto tyrimo dizainą darė kur kas paprastesnį ir išvengė veikiausiai šių keblumų“, – sakė pašnekovas.

T. Beinortas teigė, kad ši vakcina yra efektyvi. „Bendrai ši vakcina yra tikrai efektyvi. Mes turime turėti galvoje, kad visi tyrimai, kurie mus pasiekė, yra iš pakankamai nedidelio skaičiaus asmenų, kurie buvo patyrę COVID-19 užsikrėtimo faktorių. „Moderna“, „Pfizer-BioNTech“ vakcinose matomas efektyvumas apie 94 procentus, bet mes turime apie 100-150 užsikrėtimo atvejų šių vakcinų tyrimuose. „AstraZeneca“ vakcinos tyrimai buvo šiek tiek ilgesni, ir jie pastoviai tuos duomenis pateikė, dabar yra virš 300 užsikrėtimo atvejų. Jie pateikė šiek tiek detalesnius duomenis, negu mes turime iš kitų vakcinų kūrėjų“, – aiškino medikas.

„Paskutiniai duomenys rodo, kad po vienos dozės „AstraZeneca“ vakcina yra efektyvi 76 procentais, po dviejų dozių – 81 procentu, jeigu yra 12 savaičių tarpas. Pagrindinis atradimas, kad jei tarp dviejų dozių tarpas nėra ilgas, pavyzdžiui, tik 4 savaitės, efektyvumas yra pakankamai mažas“, – pašnekovas teigė, kad yra keli moksliniai būdai tai paaiškinti.

Jungtinės Karalystės Kembridžo universitetinės ligoninės gydytojas teigė, kad „Moderna“, „Pfizer-BioNTech“ vakcinos yra labai efektyvios, bet nesutinka, kad „AstraZeneca“ vakcinos  būtų antrarūšės ir jos taip pat yra labai efektyvios. 

O kokie yra šalutiniai poveikiai? „Matome, kad po „AstraZenecos“ pirmos vakcinos dozės yra daug didesnis imuninio atsako sužadinimas. Tai tiek raumenų skausmas, galvos skausmas, karščiavimas su maudimu injekcijos vietoje yra stebimas dažnai. Dažniau nei 1 iš 10 asmenų. Po antros vakcinos dozės yra kur kas mažesnis šalutinių poveikių dažnis. O po RNR vakcinos, kaip kompanijų „Moderna“, „Pfizer-BioNTech“, poveikis būna didesnis būtent po antros vakcinos dozės“, – sakė laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas.

„Žmonės labiau išgąsdina tas karščiavimas po pirmosios dozės ir mes negirdime apie antrą dozę, bet visi šie šalutiniai efektai yra numatomi“, – sakė jis.

Anot jo ilgalaikių šalutinių poveikių po vakcinos fiksavimas vyksta ilgą laiko tarpą. 


Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Vilka

Y vertinant šalių tyrimus irnuomones atsisakančiūjų pirmkti še vakcina, tai yra visiškas mėšlas skirtas tokioms šalims kaip Lietuva. Lietuvai ir karvės šlapimas tiks jeigu užjūrio liepos.

Nausėdas

ASTRAZENACA- tai žydų, specialiai palestiniečiams sukurta vakcina. Galima tik įsivaizduoti ASTRAZENECOS vakcinos skiepų tikslus ir poveikį vargšams palestiniečiams

Exp

Ji yra aukščiausios rūšies, hi end. Padarys,ka turi padaryti per trumpiausia laika. Isisauk,susapnuosi Kedainius,agurku laukus,angela su kastuvu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS