S. Čaplinskas pasakė, kada skiepytis nuo COVID-19, o kada – ne | kl.lt

S. ČAPLINSKAS PASAKĖ, KADA SKIEPYTIS NUO COVID-19, O KADA – NE

  • 31

Nuo pirmadienio vyresni nei 60 metų žmonės gali skiepytis ketvirtąja COVID-19 vakcinos doze, praneša LNK.

„Ar jūs galite įsivaizduoti tokią situaciją, kad visiems žmonėms tiktų vieno dydžio rūbų parduotuvė? Turbūt puikiai suprantame, kad ne. Imunitetas lygiai taip pat skirtingai formuojasi ir blėsta pas kiekvieną žmogų individualiai. Dėl to vieno atsakymo visiems nėra“, – kalbėjo virusologas Saulius Čaplinskas.

Turintiems chroninių ligų, kurios silpnina imunitetą, pavyzdžiui, ŽIV, cukrinį diabetą, nutukimą ir pan., reikėtų rimtai apsvarstyti ketvirtąją COVID-19 dozę.

„Pirmiausia, gerai, kad jau yra tokia [skiepijimosi] galimybė. Kiekvienam žmogui reikėtų pasitarti su šeimos gydytoju, kuris gydo, jeigu turi kokią chroninę sunkią ligą, nes pirmiausia šitiems žmonėms imunitetas arba nesusiformuoja, arba išblėsta greičiau ir jiems liga gali būti ypač pavojinga. Būtų gerai, kad mes žinotume, kokie žmonės dabar Lietuvoje patenka į ligonines ir kas neišgyvena nuo šitos ligos. Tada kiekvienam žmogui būtų lengviau įvertinti savo riziką“, – teigė S. Čaplinskas.

Svarstantiems skiepytis ar nesiskiepyti S. Čaplinskas pataria asmeniškai įsivertinti, ar artimiausiu metu turėsite didelę riziką užsikrėsti koronavirusu. Jei likusią vasaros dalį planuojate leisti apsupti žmonių, tuomet būtų protinga pasiskiepyti ir taip galbūt išvengti sunkios ligos formos ar net pačio užsikrėtimo.

„Turintiems sunkias chronines ligas, kurios silpnina imunitetą, liga gali būti pavojinga, jeigu ja užsikrės ir susirgs dabar, bet ar mes žinome, kada susirgsime, kada užsikrėsime? Reikėtų įvertinti ir tai, kaip planuojame leisti likusią vasaros dalį arba rudens pradžią. Jeigu yra galimybė išvengti kontakto su žmonėmis, galbūt vertėtų šiek tiek palaukti. Kai po skiepo susiformuoja imunitetas, tai jis keturis penkis mėnesius padeda šiek tiek išvengti užsikrėtimo, o nuo sunkios ligos formos apsaugo ilgesnį laiką, bet su laiku imunitetas blėsta“, – aiškino virusologas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Viruso išvengę per pirmąją bangą turi didelę tikimybę užsikrėsti dabar.

„Tikėtina, kad jau kitą rudenį bus taip, kad atėjus rudeniui COVID-19 skiepas bus kartu su gripo skiepu. Dabar vasara, o žmonės suserga ir miršta. Virusas įgijo tokia savybę, kad mažiau jau jis pasiduoda sezono įtakai, bet iš kitos pusės sezoniškumą lemia tai, kad mes šaltuoju laikotarpiu daugiau būname uždarose ir prastai vėdinamose patalpose. Tada sudarome virusui galimybę greičiau patekti nuo žmogaus žmogui. Jeigu daryti prielaidą, kad dabar vasarą absoliuti dauguma žmonių prasirgs ir virusui nebus kur toliau cirkuliuoti, tai rudenį plitimas sulėtėtų, bet vargu, ar tai įvyks. Tie žmonės, kuriems pavyko išvengti ligos pirmosios bangos metu, labai didelė tikimybė, kad dabar jos neišvengs. Virusas įgijo tokią savybę – jis greičiau plinta ir mažesnės dozės užtenka, kad užsikrėsti“, – tvirtino S. Čaplinskas.

Nuo COVID-19 apsisaugoti galime pasiskiepiję ir naudodami biosaugos priemones.

„Yra dvi apsaugos grupės nuo koronaviruso infekcijos: medicininė – skiepai ir ligos gydymas, biosaugos priemonės – atstumo laikymasis, rankų higiena, medicininių kaukių dėvėjimas, patalpų vėdinimas ir t. t. Šias biosaugos priemones irgi galima suskirstyti į grupes: priklausančias nuo manęs ir nepriklausančios nuo manęs. Pastarosios gali priklausyti nuo valdžios, savivaldybės, organizacijos sprendimų“, – sakė S. Čaplinskas.

GALERIJA

  • S. Čaplinskas pasakė, kada skiepytis nuo COVID-19, o kada – ne
Freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Lina

Nematau jokios prasmės skiepitis nes tai iš fantastikos srities šie skiepai va bendradarbė pasiskiepijo net kelis kartus tai dabar nieko daugiai ir neveikia kaip tik ir serga kankina amžini kosuliai dusinimai negali dirbti o iki skiepu buvo vikri moteriškė nė karto neturėjo nedarbingumo lapelio tai kur čia tiesa?

Kostas

Susikišk savo tuos skiepus sau į gerą vietą. Nesiskiepyjau ir net nežadu tavo nuodų leistis. Nors jau esu garbingo amžiaus. Bukaprotis tu.

Siaip

Patriarchas, visatos gelbetojas Landsbergis budamas rizikos grupeje, patenkantis i vakcinuojamuju gruoe, nepasisjiepijo 4 skiepu. Klausimas kodel ar nepasitikejo vakcina ar patikejo samokslo teorijom apie skiepu zala.... O dabar sis senatvine dimensija sergantis zmogus, turintis 3 skiepus, lieja tulzi ant paprastu mastanciu zmoniu ur siulo juo bausti uz tai kad susirgo. Gal reikia bausti pati Landsbergi uz tai kad susirgi, nes buvo teigiama, kad pasiskiepije neserga, ir Dulki uz tai, kad nepriverte valdovo pasiskiepyti patikima, patikrinta vakcina. Dulkys neatsakingu savo poelgiu rizikuoja visatos valdovo gyvybe... Mirties atveju ar jis butu neses atsakomybe, del netycinio (o gal tycinio) nuzudymo ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS