Izraelio sveikatos ekspertai rekomenduoja į vaikų skiepijimo procesą įtraukti pediatrus | kl.lt

IZRAELIO SVEIKATOS EKSPERTAI REKOMENDUOJA Į VAIKŲ SKIEPIJIMO PROCESĄ ĮTRAUKTI PEDIATRUS

Ruošiantis pradėti 5-11 metų vaikų vakcinavimą nuo COVID-19, Izraelio sveikatos ekspertai rekomenduoja į vaikų skiepijimo procesą įtraukti pediatrus, kurie galėtų konsultuoti tėvus.

Pirmadienį Lietuvos ir Izraelio sveikatos specialistai aptarė vaikų vakcinavimo klausimus nuotolinio susitikimo metu.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas sako, kad pediatrų įtraukimas padėtų tėvams atsakyti į rūpimus klausimus, susijusius su skiepijimu.

„Buvo aptartas aktyvesnis pediatrų įsitraukimas į vaikų vakcinavimą. Buvo tokia iš jų išėjusi rekomendacija, kad reikėtų, jog pediatrai būtų kaip tiltas, kadangi jie turėtų atsakyti į tėvams kylančius klausimus dėl visų šalutinių poveikių, naudos, rizikos ir panašiai“, – BNS sakė medikas.

Anot jo, tai ypač būtų naudinga tiems tėvams, kurių vaikai turi gretutinių ligų.

Kaip pirmadienį pranešė Vyriausybė, pediatrų įtraukimas į vaikų skiepijimo procesą padėtų tėvams gauti atsakymus į klausimus, kuriuos jie šiuo metu užduoda socialiniuose forumuose, kur informacija nėra profesionali ir gali būti žalinga.

Taip pat, anot Vyriausybės, priimant spendimus dėl vaikų vakcinacijos Izraelyje, didžiausią nerimą ekspertams kėlė liekamieji koronaviruso infekcijos reiškiniai.

Izraelio duomenimis, nuo jų kenčia maždaug 1-2 proc. vaikų.

Ekspertai rekomenduoja vakcinuoti ir persirgusius vaikus, kadangi tai suteikia labai stiprią apsaugą – kaip ir stiprinamoji dozė.

Izraelio ekspertai taip pat atkreipė dėmesį, kad šiandien susirūpinimą Izraelyje kelia naujoji omikron atmaina, o kadangi ji jau pasiekė šalį, būtina galvoti apie sustiprinančiosios dozės skyrimą anksčiau paskiepytiems vaikams.

„Turimi duomenys iš Afrikos rodo, kad omikron atmaina dažniau infekuoja jaunus asmenis, todėl papildomos saugos priemonės ir turi būti skirtos šiai amžiaus grupei. Svarbu galvoti ir apie stiprinamosios vakcinų dozės skyrimą anksčiau paskiepytiems vaikams“, – rašoma Vyriausybės pranešime.

Izraelio ekspertai, be kita ko, pažymėjo, kad baimės dėl sunkių nepageidaujamų reiškinių po stiprinamosios dozės nėra pagrįstos, kadangi jų dažnis ne didėja, o netgi mažėja.

Konstatuota, kad stiprinamoji dozė, skirta bendrai populiacijai, padėjo Izraeliui išvengti ketvirtosios bangos plintant delta atmainai.

Izraelio ekspertų nuomone, vakcinuoti būtina ne tik rizikos grupių (turinčius tam tikrų ligų), bet visus vaikus. Šiuo metu Izraelyje vakcinuota jau apie 60 proc. vaikų ir vaikų vakcinavimas, kaip rodo jų duomenys, yra labai saugus.

Susitikime su Lietuvos ekspertais dalyvavo Izraelio sveikatos ministerijos Užsienio ryšių departamento direktorius Asheras Salmonas (Ašeras Salmonas), Izraelio pediatrų asociacijos pirmininkas Yitzhakas Grossmanas (Icchakas Grosmanas), Izraelio COVID-19 patariamosios tarybos vadovas Boazas Levas.

Y. Grossmanas ir B. Levas yra pagrindiniai Izraelio ekspertai vaikų ir kitais vakcinavimo klausimais. 

Europos vaistų agentūrai rekomendavus nuo koronaviruso skiepyti 5-11 metų vaikus, gruodį šios amžiaus grupės vakcinacija prasidės ir Lietuvoje.

Šiuo metu skiepijami vyresni nei 12 metų vaikai.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje nuo COVID-19 paskiepyta 32 proc. 12-15 metų vaikų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kauniete

Netikiu,kad žydai skiepins savo vaikus su tuo marmalu.

Nu

Tie niekaip nepasimoko. Susiskiepino oraktiskai visa salis suaugusiu bet liga betai kad nesumazejo bet dar labiau isolito dabar vaikus prades skiepint...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS