JAV leido naudoti vaistus nuo maliarijos COVID-19 gydymui | kl.lt

JAV LEIDO NAUDOTI VAISTUS NUO MALIARIJOS COVID-19 GYDYMUI

  • 0

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) leido, esant būtinybei, naudoti du vaistus nuo maliarijos koronavirusinės infekcijos (COVID-19) gydymui, kuriuos JAV prezidentas Donaldas Trumpas vadino „Dievo dovana“.

JAV sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentas paskelbė apie papildomas dviejų vaistų – chlorochino ir hidroksichlorochino – atsargas. Abu šie vaistai nuo maliarijos yra tiriami kaip galimi medikamentai nuo COVID-19.

FDA savo ruožtu leido šiuos vaistus „naudoti į ligoninę paguldytų paauglių ir suaugusių COVID-19 pacientų gydymui, kai klinikiniai tyrimai nėra įmanomi ar tinkami“.

Praeitą savaitę D. Trumpas tvirtino, kad šie du vaistai gali būti „Dievo dovana“ kovoje su koronavirusu, nors mokslininkai perspėja nepersistengti giriant neištirtus gydymo būdus.

Daugelis infektologų, įskaitant vieną įtakingiausių JAV infekcinių ligų ekspertą Anthony'į Fauci, ragina visuomenė atsargiai vertinti naujienas apie galimus vaistus nuo COVID-19, kol nebus atlikti dideli klinikiniai tyrimai, patvirtinantys mažesnių studijų išvadas.

JAV nacionalinis sveikatos institutas ir Biomedicinos pažangių tyrimų ir plėtros tarnyba šiuo metu planuoja tokius klinikinius tyrimus.

Kai kurie mokslininkai baiminasi, kad D. Trumpo pagyros šiems vaistams gali sukelti jų trūkumą, dėl kurio nukentėtų reumatoidinio artrito pacientai, kuriems taikomas gydymas šiais vaistais.

Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, JAV koronavirusu užsikrėtusiųjų žmonių skaičius siekia daugiau nei 143 tūkst., mirčių nuo COVID-19 – 2 514.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS