Kad kasdienė buitis netaptų sveikatos priešu | kl.lt

KAD KASDIENĖ BUITIS NETAPTŲ SVEIKATOS PRIEŠU

Daugelis kasdienės buities darbų – tvarkymosi ir maisto gaminimo neišvengia. Tačiau ar susimąsto, kokie pavojai tyko, jei šiems darbams skirtos priemonės neatitinka standartų?

Dar kartą apie buitinę chemiją

Tiesa, apie buityje naudojamus cheminius valiklius ir jų kenksmingumą kalbėta ne kartą. Tačiau suprantama, kad ne visais atvejais galima pasiekti norimą rezultatą tik su tokiomis natūraliomis priemonėmis, kaip citrina, soda ar druska.

Tad besirenkantiesiems buitinę chemiją reikėtų prisiminti, kad gamintojai privalo nurodyti, jei buitinės chemijos sudėtyje yra dideli pavojingų cheminių medžiagų kiekiai. Geriausia rinktis bekvapes priemones. Sudėtyje esantys kvapai, jei jie nėra natūralios prigimties, dažnai yra pavojingos cheminės medžiagos. Jie neatlieka valymo funkcijos.

Specialistai taip pat kritiškai siūlo vertinti gamintojų teiginius, kad gaminys yra ekologiškas ar natūralus. Visiškai nekenksmingų aplinkai cheminių valymo priemonių nebūna. Todėl naudoti tokias priemones reikėtų taupiai ir tiksliai pagal instrukcijas.

Teisingas indų ir įrankių pasirinkimas

Indai, kuriuose ruošiame maistą ir iš kurių valgome, bei įrankiai gali būti pagaminti iš įvairių medžiagų. Tačiau neatkreipus dėmesio į naudojimo paskirtį, iš kai kurių medžiagų pagaminti indai bei įrankiai gali tapti nuodu organizmui.

Tefloniniai indai labai patogūs. Vartotojui suteikiama galimybė naudoti mažai riebalų. Tačiau ne visi atkreipia dėmesį į tokių indų priežiūros gaires. Jų negalima šveisti milteliais, metalinėmis kempinėmis, maišyti ar pjaustyti juose ruošiamo maisto metaliniais įrankiais. Kodėl? Pažeistas tefloninis paviršius išskiria sveikatai pavojingas kancerogenines medžiagas, kurios, neatkreipus dėmesio į indų dangos pažeidimus, suvalgomos drauge su patiekalu.

Labai populiarūs ir plastikiniai indai bei įrankiai. Tačiau ne visuomet atkreipiamas dėmesys į tai, kad maisto produktų negalima kaitinti plastikinėje taroje, ypač mikrobangų krosnelėje. Šildomas plastikas gali išskirti kenksmingą bisfenolį. Plastikinę tarą būtina naudoti pagal paskirtį. Pavyzdžiui, tik biriems produktams, jei taip nurodyta ant pakuotės.

Natūralumo šalininkai dažnai renkasi medinius indus ir įrankius. Tačiau verta atsiminti, kad ant medinių lentelių, įrankių paviršių ir įbrėžimų lieka pavojingų žarnyno infekcijų sukėlėjų. Pavyzdžiui, žalią mėsą, žalias daržoves, duoną pjaustant ant tos pačios lentelės, kyla kryžminės taršos pavojus. Todėl patariama turėti atskiras suženklintas lenteles žaliems ir termiškai apdorotiems maisto produktams pjaustyti.

O štai stikliniai indai – natūrali medžiaga. Tokie indai priskiriami ekologiškai švarių indų tipui, kurie nekelia pavojaus žmogaus sveikatai. Be to, juos patogu naudoti, nes paviršiai yra higieniški, juos lengva plauti ir valyti.

Specialisto komentaras

VšĮ Baltijos aplinkos forumo Cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė:

- Terminu „pavojingos cheminės medžiagos“ apibūdinamos dirbtinės medžiagos, kurios gali pakenkti žmogaus sveikatai ir aplinkai. Kai kurios medžiagos gali turėti ūminį poveikį, t.y. būti nuodingos, sukelti alergiją ar dirginti odą. Kitų neigiamas poveikis gali pasireikšti per ilgą laiką – jos gali sukelti ar paskatinti vėžinius susirgimus, vaisingumo problemas ar pažeisti imuninę sistemą.

Kampanijos „Pagalvok, kaip perki“ metu ypatingą dėmesį teikiame ilgalaikį neigiamą poveikį turinčioms medžiagoms, nes jos gali pakenkti tiek sveikatai, tiek aplinkai. Šios medžiagos sunkiai skyla gamtoje ir gali atsidurti mūsų maiste. Tarp jų ir perfluoroorganiniai junginiai (PFOA, PFOS), naudojami nepridegantiems indams, parabenai, naudojami kaip konservantai, ftalatai, naudojami plastiko minkštinimui, ir kitos. Tai patvarios, besikaupiančios organizmuose ir toksiškos medžiagos, kurios veikia organizmo endokrininę sistemą. Tyrimai su gyvūnais rodo poveikį kepenims, skydliaukei, reprodukcinei sistemai.

Jei kalbėtume apie indus ir įrankius, reikia atkreipti dėmesį į sudėtyje esančias medžiagas, kurios suteikia gaminiams tokių savybių kaip atsparumas aukštai temperatūrai, vandeniui bei riebalams: sutrumpintai – PFOA ir PFOS. Pastarojo junginio naudojimas ES yra ribojamas. Pirmojo naudojimui kol kas ribojimų nėra. Tačiau numatoma svarstyti, ar jį įtraukti į didelį susirūpinimą keliančių medžiagų sąrašą. Todėl gamintojai jau dabar siūlo nemažai kepimo indų, kurių neprisvylančioje dangoje šių medžiagų nėra (PFOA ar PFOS free).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS